Vandre­ture

En af de bedste måder at opleve Nationalpark Skjoldungernes Land er til fods. Snør traveskoene, fyld mad og vand i rygsækken – og forsvind ind i en af nationalparkens store, dybe skove, gå på opdagelse i herregårdslandskabet eller tag turen rundt langs fjorden.

Spring ned på siden og læs om:

SkjoldungestienGudernes Stræde | Spor på Eskilsø | Fjordstien | Hasselmusens drømme - en lydvandring | Gode vandreture med børn | Flere vandreture | Planlæg din tur

Der findes mange forskellige vandreruter og stier i Nationalpark Skjoldungernes Land. Både til dig, der ønsker at gå i flere dage og dig, der søger en lille rundtur, hvor også børne-ben kan være med.

Her på siden kan du læse om udvalgte ruter i nationalparken, finde information til at planlægge din tur samt gode links og inspiration til endnu flere ture.

Skjoldungestien

Skjoldungestien er en 50 km vandrerute, der snor sig ud og ind gennem det historiske landskab og forbi en række af de vigtigste udflugtsmål i nationalparken. På turen vandrer du både gennem skove, langs åer, moser og enge og ud langs Roskilde Fjord.

Du kan gå ruten ad mange veje og etaper. Fx går ruten forbi både Hvalsø, Lejre og Roskilde stationer, hvor du kan hoppe på og af og tage toget tilbage. Ruten er formet som et kryds, der skærer i Gl. Lejre. Herfra kan du gå i fire retninger: Mod Roskilde eller Hvalsø - eller mod Osted eller Gevninge.

Læs om overnatning langs Skjoldungestien her.

Mange steder går du på trampestier, hvor det ikke er muligt at have kørestol eller barnevogn med. Tag godt fodtøj på og orienter dig om vejret.

Se kort over ruten og læs mere om rutens mange oplevelser her eller hent nationalparkens folder over Skjoldungestien.

Gudernes Stræde

Denne vandrerute er omkring 64 kilometer lang og går gennem nationalparken. Ruten er opkaldt efter Martin A. Hansens essay af samme navn.

På turen kommer du forbi vidt forskelligt terræn, da den går ad offentlige biveje, trampestier og gennem skov og mose. Følg de opsatte blå skilte. Undervejs er der ”fortællepæle” hvor du kan læse en kort tekst om områdets natur-, kultur- og lokalhistorie.

Læs mere og se kort over ruten i nationalparkens app eller webkort.

Spor på Eskilsø

Eskilsø er med sine 1,4 km2 den største ø i Roskilde Fjord. Øen ejes af Struckmannfonden, som har etableret fire Spor i Landskabet på øen.

Det korteste spor er grøn rute på 1,5 km. Den går fra molen op på en lille bakke med udsigt over rørmosen - og tilbage igen.

Rød rute er cirka 2,5 km lang. Den går fra molen op på øen og sydvest om rørmosen med fin udsigt over strandenge og fugleliv på den sydlige del af øen.

Gul rute er cirka 4 km lang. Den går fra molen op til Eskilsø Klosterruin - et kannikekloster fra 1100-tallet - videre nord om Rørmosen, hvor der er et levende fugleliv. Turen går derpå til Bovbjerg, der med sine 12 meter er øens højeste punkt. Herfra er der en flot udsigt over fjorden.

Fjordstien

Fjordstien er en 275 km lang vandre- og cykelsti, der går hele vejen rundt langs Roskilde Fjord. Den er afmærket med små, blå skilte.

Stien bringer dig mange steder tæt på kysten, hvor du kan se vandet og mærke brisen fra fjorden. Fra de små havne kan du komme ud på vandet - og ved lejrpladser kan du overnatte midt i naturen.

Se kort og læs mere om Fjordstien i nationalparkens app eller webkort

Hasselmusens drømme - en lydvandring

Forestil dig den lille hasselmus, krøllet sammen i sin rede under Bidstrupskovenes store, nøgne kroner. Her ligger den gemt for vinteren, mens den venter på forårets komme og afslutningen på en syv måneder lang vintersøvn. På denne lydvandring, kan du rejse med ind i den sovende hasselmus’ drømme, mareridt og visioner.

Lydværket "Hasselmusens Drømme - En spådom" er en egnsspecifik skabelses- og undergangsvision, der sender hilsener til både Vølvens Spådom og de gamle sagn om Skjoldungerne, den mytiske kongeslægt, der har givet navn til nationalparken.

Værket skal opleves i Bidstrupskovene ad en rundtur på cirka 4,5 km. Turen er skiltet og begynder ved Storskoven parkeringsplads.

Lydvandringen er skabt som en del af nationalparkens kunstprogram. Læs mere om kunstprojektet her.

De børnevenlige: Fire korte rundruter

Fyld tasken med madpakker, snacks og varm kakao og tag hele familien med på vandretur i nationalparken. Der er god mulighed for at udvælge kortere etaper fra de længere vandreruter, men der er også masser af korte rundture, du kan vælge imellem.

Her har vi samlet fire turforslag, som er mellem én og otte kilometer lange og fyldt med oplevelser for både store og små.

Flere vandreruter

Der er mange flere vandreture i nationalparken. Fx kan du vandre ad mange veje i både Bidstrupskovene og i Boserup Skov, og mange af ruterne kan både kombineres og deles op i mindre bidder afhængig af benene, der skal ud at gå.

I nationalparkens app eller webkort kan du læse om ruterne og se dem på et kort. 

Planlæg din vandretur

Den særlige natur og de kulturhistoriske perler i Nationalpark Skjoldungernes Land er for os alle sammen. Vi skal i fællesskab hjælpe hinanden med at passe på naturen, kulturen og de mennesker, der bor og har deres hverdag i området.

Når vi bruger naturen, er der nogle regler, som er vigtige at kende. Reglerne for, hvad du kan og må i naturen, er ofte forskellige afhængig af naturtypen og om området er offentligt eller privatejet.

Fx må du gerne gå rundt i skovbunden hele døgnet rundt i en offentlig skov, mens du i private skove kun har adgang fra klokken 6 om morgenen til solnedgang og kun på vej og sti. Her er fire simple råd og regler om god færdsel på vandreturen:

  • Hils på dem, du møder.
  • Tag dit affald med dig hjem.
  • Hold din hund i snor.
  • Hold dig på vej og sti i private skove og i det åbne land.

Sammensæt din egen unikke oplevelse 
Du kan kombinere din vandretur med mange andre gode oplevelser, fx museumsbesøg eller gourmet-oplevelser. Med nationalparkens app eller webkort kan du filtrere på det indhold, der interesserer dig, og se et kort over punkter og ruter, sådan at du selv kan tilrettelægge din tur. Se mere i nationalparkens app eller webkort.

© Fotografer: Anders Rugbjerg Hoppe: Mor med børn på tur; Christina Gejel Nielsen: På tur i kano; Nynne Sørgaard: Ved klosterruinen på Eskilsø, vandretur ad Skrivernæbbet, Tadre Mølle, børn i Rørmosen; Ole Malling: Kongehallerne fra drone; Tim Krat: Trækfærgen; Mikkel Gerken: Pige i Boserup.