Mands Minde

Lyt til fortællinger fra de mennesker, som kender nationalparken bedst. Her deler de erindringer, anekdoter, fortællinger og viden fra området.

Fortællinger om en egn

Oplev nationalparken gennem erindringer og viden fra mennesker, som har levet og lever deres liv i området. Hør, hvordan fællesskaber, kærlighed, lidenskab og tilfældigheder har skabt den egn, vi i dag kalder Nationalpark Skjoldungernes Land. Fortalt af dem, der kender historierne bedst.

Projektet Mands Minde

I projektet interviewer nationalparken personer, som har et stort kendskab til området. Denne viden formidles gennem dokumentariske film og podcasts. Med tiden vil fortællingerne vokse sig til et arkiv af egnsfortællinger, som skal bevares for eftertiden.

Nedenfor finder du de første film og podcasts. Flere vil løbende komme til. 

Hans-Ole Hansen - grundlægger af Sagnlandet Lejre

Det hele begyndte i barndommen. Med sin far, forfatteren Martin A. Hansen, gik den unge Hans-Ole på opdagelse i landskabet, og de mange fortidsminder i Lejre pirrede hans nysgerrighed. Hvordan mon de levede, dengang i fortiden?

Da Hans-Ole er blevet en ung mand, er interessen for fortiden kun vokset. For at forstå fortidens levevis, bygger han de første oldtidshuse ved sit hjem i Allerslev. Husene får stor opmærksomhed - også fra greven på Ledreborg, som stiller et areal til rådighed for den unge mand. Drømmen om at opføre et arkæologisk forsøgscenter bliver til virkelighed.

Karl Frandsen - Bonden fra Osager

Karl Frandsen er barnefødt på gården Skovledholm i Osager, som han senere overtog. Han er landmand, han har siddet som formand i Lejre Historiske Forening i 25 år og i bestyrelsen for DN Lejre.

Som dreng var Karl med i marken, og som ung gik han til gymnastik i Borrevejle - sammen med resten af egnens unge. Dette er historien om de mange fællesskaber, der knytter sig til Lejre-egnen. En historie om kærlighed til naturen, kulturhistorien og fællesskabet. Og det er historien om forfædre og tidligere generationers bedrifter. Tag med tilbage i tiden og rundt i landskabet omkring Lejre.

Philipe Bourbon Parme - historiefortæller og prins

Philipe Bourbon Parme voksede op på Ledreborg Slot som fætter til nuværende ejer, Silvia Munro. Philipe fortæller om sin barndom på Ledreborg, skarnsstreger og Ledreborgs historie samt sin egen passion for historiefortælling.

Erik Hansen - fugle og fortællinger fra fjorden

Erik Hansen har talt fugle på Roskilde Fjord gennem mere end 40 år. I denne podcast på to afsnit får du unikke fortællinger fra Roskilde Fjord - fortalt af en mand, som var der selv.

Del 1:
I første del fortæller Erik Hansen (tv) om arbejdet med fugletællingerne, om udviklingen blandt ynglefugle på fjorden og om Roskilde Fjord portalen, hvor al hans viden og data er bevaret og formidlet.

Del 2:
I anden del af podcasten fortæller han en lang række anekdoter fra fjorden. Hør blandt andet om Eriks besøg på nudist-øen Hyldeholm, om det lillebitte kongerige på Elleore, om at spise svaner og meget mere.

© Fotos: Martin Kunzendorf har fotograferet Hans-Ole Hansen og Karl Frandsen. Foto af Erik Hansen er udlånt af Steen Asbirk. Film optaget og produceret af Ole Malling i samarbejde med nationalparken. Podcasts af Nynne Sørgaard og med lyd af Marco Diallo.