Skoletilbud fra besøgssteder

I Nationalpark Skjoldungernes Land er har museer, naturskoler og andre besøgssteder en lang række spændende tilbud til skoler. Du kan finde link til besøgsstederne nedenfor - i alfabetisk rækkefølge.

Skolebørn på Roskilde Museum. Foto: ROMU.

Boserupgård Naturcenter

Boserupgård Naturcenter er Roskilde Kommunes center for udeskole og naturvejledning, med plads til gode aktiviteter og arrangementer. På naturcentret kan alle skoler i Roskilde få gratis hjælp til at lave spændende undervisning ude i naturen for alle fag og klassetrin. Hvis din skole ikke ligger i Roskilde Kommune, så kan I også få tilbud.

Find tilbud til skoler og institutioner.

Istidsruten

Istidsruten er en kombineret cykel- og oplevelsesrute, der bugter sig på fem etaper gennem skov, land og langs fjorden på Midt- og Vestsjælland. Alle kan finde inspiration og idéer online til at bruge Istidsruten i skoletiden til fx at arbejde med geologi, landskab og kulturhistorie.

Læs om Istidsruten og find rutens skolematerialer.

Lejre Museum

Lejre museum har via ROMU en række særlige tilbud til skoler. Oplev udstillingen ”Sagnkongernes Lejre”, som fortæller historien om Lejres centrale betydning i jernalderens og vikingetidens Danmark fra år 500 til 1000. Undersøg skibssætningen og resterne af de kæmpestore kongehaller, som i dag er afmærket med græstørv. 

Læs mere om Lejre Museum og find museets skoletilbud.

ROMU

Roskilde Museum - eller ROMU - samler besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Lejre Museum, RAGNAROCK, Tadre Mølle, Gl. Kongsgaard, Sankt Laurentius, Lüthøfts Købmandsgård, Håndværksmuseet samt Domkirkemuseet i Roskilde Domkirke.

Find alle ROMU´s pædagogiske tilbud her.

Roskilde Domkirke

Besøg Roskilde Domkirke, som blev grundlagt af Absalon i 1175. Det imponerende byggeri blev i 1995 optaget på UNISCO´s verdensarvsliste, som den første gotiske stenkatedral i Skandinavien. Domkirken er den kirke i verden, der har flest konge- og dronningebegravelser. Det lille Domkirkemuseum fortæller domkirkens historie.

Læs mere om Roskilde Domkirke og Domkirkens skoletjeneste.

Roskilde Oplevelseshavn

Lær om livet i og omkring Roskilde Fjord. Skoletjenesten på Roskilde Oplevelseshavn tilbyder både undervisningsmaterialer og undervisning om livet i Roskilde Fjord for skoleklasser og daginstitutioner. Undervisningen foregår på havnen eller på Kutlingen, et lille eldrevet skib med plads til 12 elever. Du finder Roskilde Oplevelseshavns udstillingshus og fiskeplatform vest for Museumshavnen.

Book skoleforløb via Roskilde Oplevelseshavns hjemmeside.

Selsø Slot

I den nordlige del af nationalparken kan I besøge Selsø Slot, en eventyrlig barokherregård fra 1576. De den sidste adelige beboer døde i 1829 drejede man nøglen om og lod slottet så gemt og glemt i 144 år. I dag er slottet restaureret og skolen kan besøge herregårdsmuseet.

Læs mere om Selsø Slot her.

Sagnlandet

I Sagnlandet Lejre kan klasser arbejde med en række forskellige undervisningsforløb. Der er fx forløb om stenalderen, jernalderen, vikingetiden, 1800-tallet mv. Skoleklasser har mulighed for at tage på lejrskole i forskellige tider. Sagnlandets instruktører kommer også ud på lokale skoler med oplæg fra jernalder og vikingetid.

Læs om Sagnlandet - og find tilbud til skoler og daginstitutioner.

Tadre Mølle

Tadre Mølle er den sidste af 14 vandmøller i Elverdamsdalen. Her kan klassen opleve møllevirksomhed og lære om vandløbets liv og kræfter, fra jord til bord og jægerstenalderen. I kan også undersøge havebrug, landbrug, skovbrug, kildekalk, sove i shelter og meget andet.

Læs mere om Tadre Mølle og find ROMU´s skoletjeneste.

Vikingeskibsmuseet

Oplev de fem verdensberømte Skuldelev-skibe. Kom selv ud at sejle. Deltag i vores værksteder. Og få erfaringer med vikingernes liv, håndværk og skibe. Vikingeskibsmuseets skoletjeneste tilbyder spændende forløb både indendørs og udendørs. Eleverne involveres aktivt og får mulighed for at se, røre, lugte, smage og diskutere.

Læs mere om Vikingeskibsmuseet og Skoletjenesten.

Fotokreditering
Jæger ved Boserupgård Naturcenter: Simon Høgsberg.
Cykelpige på Istidsruten: Sarah Green.
Styltebørn ved Lejre Museum: Simon Høgsberg.
Børn på Roskilde Museum: ROMU.
Roskilde Domkirke: Ole Malling.
Sidsel fra Roskilde Oplevelseshavn: Roskilde Oplevelseshavn.
Selsø Slot: Selsø Slot.
Jernalderpige i Sagnlandet: Ole Malling.
Bliv Skjoldunge-børn ved Tadre Mølle: Andreas B. Elkjær.
Roere i vikingeskib: Simon Høgsberg.