Nationalparkens kunstprogram

Kunst kan få os til at se på det, vi kender, med nye øjne. Så hvad sker der, når vi møder kunst ude i naturen? Tag ud og oplev en række værker, som er blevet til gennem nationalparkens kunstprogram.

Oplev kunst i naturen

Gennem nationalparkens kunstprogram er der udviklet værker, som du kan tage ud og opleve. I nationalparkens app eller webkort kan du se den nøjagtige placering af værkerne. Herunder kan du læse mere om hver af oplevelserne.

Spring ned i teksten og læs om kunstprogrammet

SUVERÆN

Besøg Herthadalen ved Lejre og oplev kunstværket SUVERÆN af kunstnerduoen benandsebastian.

Værket består af 16 åbne museumsmontrer, som omslutter 16 levende træer i Herthadalen. Montrerne indrammer udvalgte træer, uden at hæmme deres vækst, og med tiden vil montrerne af træ forgå, mens træerne lever videre. Kun en enkelt montre står støbt i bronze.

Hvert indrammet træ har en titel skrevet på et af Rigsfælleskabets fire centrale sprog: dansk, færøsk, grønlandsk og tysk. Montrerne er i deres bundplader indgraveret med en paragraf fra Grundloven, som er blevet ændret, så ordet ’Kongen’ erstattes med ordet ’Naturen’.

Værket stiller således spørgsmålet: Kan naturen antage rollen som SUVERÆN?

Værket blev indviet på grundlovsdag den 5. juni 2022 i Herthadalen. Til indvielsen var en performance af kunstnerduoen benandsebastian, som sammen med det islandske kor STAKA iscenesatte en særlig version af H.C. Andersens digt ”I Danmark er jeg født” sunget på dansk, tysk, færøsk og grønlandsk.

Placeringen af kunstværket SUVERÆN i Herthadalen er bestemt ikke tilfældig. Læs om Herthadalen her.

Hasselmusens drømme - en spådom

Forestil dig den lille hasselmus, krøllet sammen i sin rede under Bidstrup Skovenes store, nøgne kroner. Her ligger den gemt for vinteren, mens den venter på forårets komme og afslutningen på en syv måneder lang vintersøvn.

Med et splinternyt kunstværk i ørerne, kan du nu rejse med ind i den sovende hasselmus’ drømme, mareridt og visioner. Værket hedder ”Hasselmusens drømme – en spådom” og kan opleves i Bidstrupskovene langs den markerede hasselmus-rute. Rundturen på cirka 4,5 kilometer begynder ved Storskoven parkeringsplads.

Lydværket er en egnsspecifik skabelses- og undergangsvision, der sender hilsener til både Vølvens Spådom og de gamle sagn om Skjoldungerne, den mytiske kongeslægt, der har givet navn til nationalparken.

Forfatter Hanne Højgaard Viemose har skabt det tekstlige univers og lagt snittet gennem egnens historie fra sagntid over vikingetid og frem til i dag med pile ud i fremtiden, mens den århusianske gruppe Singvogel med Andreas Hansns kompositioner har skabt et sonisk svar på skovens liv og stedets mytologi.

Oplev en kæmpe meteor i Lejre

Kunstner Mikkel Carl har udviklet værket "Fremtiden var her allerede", som et sansepunkt til nationalparken. Værket er noget så uladsiggørligt som en kæmpe meteor landet på jorden i Lejre.

Værket handler om at gøre fortiden begribelig nu og her – og fortsat relevant for fremtiden. Myter er en slags omvendt science fiction - en gengivelse af fortiden, sådan som vi her og nu tænker, at den foregik.

Sagaer, myter, legender, filosofi og videnskab blander sig i værket, der også handler om begyndelse og skabelse, fra myten om Kong Skjold, der som spæd kom sejlende ind med et skib, til naturvidenskabens konklusion om, at vi alle består af stjernestøv skabt i rummet.

KOMORAN - Hartmut Stockter

Kunstner Hartmut Stockter blev inviteret af nationalparken til at skabe et stedsspecifikt grejskur med tilknytning til Roskilde Fjord - i samarbejde med Fjordglimt i Jyllinge.

Hartmut Stockter arbejder med menneskets forhold til dyr og planter som tema. På baggrund af Jyllinges fiskerhistorie og de fugle, som fiskerne har levet side om side med gennem tiden, har kunstneren udviklet Skarvehytten - et grejskur formet som en Skarv, der kan rejse halsen og brede vingen ud. Et opholdsrum for udeskole med grej til at udforske fjorden – for både store og små. Værket stod klar i efteråret 2021.

Tag til Fjordglimt i Jyllinge. Du finder Skarvehytten i haven foran caféen.

TABBY - Søren Aagaard

Billedkunstner og kok Søren Aagaard har skabt et snapshot af Roskilde Fjord gennem tiden i form af en madperformance og en funktionel blivende skulptur. TABBY hedder projektet som har fået sit navn efter den tidligst kendte betontype.

Kunstprojektet fungerer både som en skulptur gennem sin form, koncept og æstetik og som en køkkenø i naturen. Den er skabt med lokalt sand, sten, aske og østersskaller af samme art som dem, der engang fandtes i fjorden og gør os opmærksomme på vores nære natur, samtidig med at projektet peger på vores drømme, håb til fremtiden og foreslår alternativer.

Kunstprojektet blev lanceret i forbindelse med Fjordens Dag den 15. september 2019 på Herslev Strand i Lejre Kommune. Værket skal flyttes, når den endelige placering er fundet.

Kobling mellem natur og kunst

Kunstprogram for Nationalpark Skjoldungernes Land blev til ud fra ønsket om at bruge kunsten til at udforske og udfordre menneskets forhold til naturen i fortiden, nutiden og fremtiden. Idéen bag kunstprogrammet er derfor at undersøge, hvordan kunst kan bidrage med nye indfaldsvinkler og skærpe vores oplevelser af både natur, miljø, videnskab og kulturhistorie. De enkelte kunstprojekter udspringer af nationalparkens fem indsatsområder: Natur, Kulturhistorie, Friluftsliv, Formidling og Erhverv.

Det betyder helt praktisk, at nationalparken inddrager kunstnere i arbejdet med at gøre natur- og kulturoplevelser tilgængelige, overraskende og attraktive for besøgende. I nogle tilfælde fører det til stedsspecifikke kunstprojekter, hvor kunstnere skaber værker om fx immateriel kulturhistorie, menneskets relation til naturen eller bidrager til at finde nye løsninger på friluftsfaciliteter. Andre gange er det værker af midlertidig eller performance-karakter.

Værkerne i kunstprogrammet har det tilfælles, at de bliver skabt uden for de gængse museumsinstitutioner. Naturen bliver udstillingsrum og værkerne skal både vække nysgerrighed og debat og skabe nye syn på os selv og vores omgivelser.

Læs hele nationalparkens kunstprogram

TAK!

Kunstprogrammet er udarbejdet af Somewhere i samarbejde med en Kunstgruppe under Nationalpark Skjoldungernes Land og er støttet af Statens Kunstfond, Lejre Kommunes Billedkunstråd og Nationalpark Skjoldungernes Land.

Hvert enkelt kunstværk er skabt med et stedsspecifikt formål og er udviklet i samarbejde med lokale lodsejere og samarbejdspartnere. Dertil har forskellige fonde ydet bidrag til de enkelte værker.

Det Obelske Familiefond har ydet en bred bevilling som går på tværs af værkerene og dermed har sikret en dynamik i implementeringen af kunstprogrammet.

Derudover har Augustinus Fonden bidraget med midler til et formidlingsprogram, der sikrer at værkerne kan foldes mere ud.
Lejre Kommunes Billedkunstråd har været en dedikeret samarbejdspartner på de fleste værker, der er etableret i Lejre Kommune.

Her kan du læse mere om, hvem der har bidraget til hvert enkelte værk både hvad angår fonde, samarbejdspartnere og lodsejere: