Sejlture

Lån en nationalpark-kano eller robåd, book en guidet tur med Skarven, Kutlingen eller i kajak. Sejl i vikingeskib, hop ombord på M/S Sagafjord eller sejl ud på egen hånd. Der er mange muligheder for sejlture og andre vandaktiviteter på fjorden.

Spring ned i teksten og læs om:

Lån en kano | Lån en jolle | Book en sejltur med Kutlingen eller Skarven | Lån en Affaldsfri Fjord kajak | Sejl i vikingeskib | M/S Sagafjord | S/S Skjelskør | Ud på egen hånd | Lej en kajak | Planlæg din tur | Sejl ud i kørestol

Roskilde Fjord udgør en tredjedel af Nationalpark Skjoldungernes Land. Fjorden er fire-fem meter dyb de fleste steder og udgør et fint sejlvand, der har været brugt til transport og fiskeri siden stenalderen.

Du kan også komme ud på Roskilde Fjord. Her på siden kan du læse om de mange muligheder for en tur ud på vandet.

Lån en nationalpark-kano

Nationalparken har seks kanoer, som du frit kan låne i sommerhalvåret til en tur ud på fjorden. Kanoerne bliver lagt ud omkring 1. juni og tages ind igen omkring 1. oktober.

Du finder kanoerne på Gershøj Strand og i den lille havn, Møllekrogen, hvor de ligger på nogle stativer. Nede i kanoerne finder du redningsveste og årer samt et kort med information om, hvor du må sejle og hvad, du skal være opmærksom på.

Det er gratis at låne kanoerne, som du låser op via en sms-kode. Nærmere information finder du på skilte i Gershøj og Møllekrogen. De kan ikke bookes, men lånes efter først-til-mølle princippet. Som udgangspunkt ligger der tre kanoer i Gershøj og tre i Møllekrogen, men du må gerne låne en kano i fx Møllekrogen og efterlade den i Gershøj. Derfor kan der ligge flere eller færre kanoer afhængigt af, hvordan de bliver sejlet.

Når din sejltur er slut, er det vigtigt, at du lægger kanoer, redningsveste og årer pænt tilbage på stativerne. Konceptet er baseret på tillid og vil kun være tilgængeligt så længe, at alle hjælper med at passe på både kanoer og tilbehør.

Kanoerne har været på vandet siden 2020 og projektet blev støttet af Friluftsrådet.

Lån en klinkbygget jolle

Ved Slusehuset ved Kattinge Værk ligger to egnstypiske, klinkbyggede joller, som du frit kan låne til en rotur ud på den rolige inderfjord, Kattinge Vig.

Bådene lånes efter først-til-mølle princippet og konceptet er baseret på tillid til, at alle lægger joller, årer og redningsveste pænt på plads efter brug og i øvrigt hjælper med at passe godt på bådene.

De egnstypiske joller er klinkbyggede træbåde, og de er en del af en tradition, som gennem flere tusinde år har været afgørende for de nordiske folks tilknytning til havene omkring dem. Derfor er jollerne også del af en UNESCO-anerkendt levende kulturarv.

Book en sejltur med Kutlingen eller Skarven

Mærk vinden i håret og hør bølgerne skvulpe, når Skarven og Kutlingen sejler ud på formidlingsture på Roskilde Fjord.

Skarven
Skarven var oprindeligt en museumsbåd, der sejlede med skolebørn for Færgegården og Frederikssund Kommune. Sejladsen blev indstillet, da båden ikke kunne godkendes til en hel skoleklasse. I 2020 købte nationalparken båden for et symbolsk beløb til at sejle tursejlads om sommeren.

Skarven er 8,5 meter lang med plads til 12 passagerer. Den er bygget i 1959 som en træjolle, men er senere belagt med glasfiber.

Kutlingen
Kutlingen er en anden elmotordreven båd med plads til op til 12 passagerer inklusiv skipper. Båden hører til ved Roskilde Oplevelseshavn og den drives i samarbejde mellem Roskilde Oplevelseshavn og nationalparken og med støtte fra Friluftsrådet og Roskilde Kommune.

Når Skarven eller Kutlingen sejler, vil turene være at finde på nationalparkens bookingportal – og her kan du booke dig ind. Turene kan have forskellige temaer og foregå forskellige steder i nationalparken med afgang fra fx Roskilde, Gershøj, Møllekrogen eller Jyllinge.

Kutlingen kan desuden chartres med skipper og den bruges også i undervisningssammenhæng.

Lån en kajak og saml skrald i fjorden

Du kan låne en topersoners kajak hos Outdoor Adventures på Vigen Strandpark til en sejltur på fjorden og samtidig hjælpe med at holde Roskilde fjord affaldsfri.

Kajakken kan du låne gratis i to eller 4 timer til at samle affald op fra Roskilde fjord eller strandkant. Der er plads til to i kajakken og faktisk er det lettest at sejle kajakken hvis I er to personer. Skraldet tager I med tilbage til Outdoor Adventures camp på Vigen strandpark, som sørger for at bortskaffe det.

Læs mere om kajakken og book den hos Outdoor Adventures.

Sejl ud i et Vikingeskib

Som noget helt særligt kan du prøve livet som viking med en sejltur på Roskilde Fjord i et vikingeskib eller traditionel nordisk båd. Du er selv aktivt med til at ro og sætte sejl under kyndig vejledning fra sejladsinstruktører.

Smør ærmerne op og kom helt tæt på vandet med denne unikke fjordoplevelse. Læs mere om bådene, de forskellige ture, priser og tider hos Vikingeskibsmuseet.

Hop ombord på M/S Sagafjord

M/S Sagafjord er et historisk sejlende skib på Roskilde Fjord fra 1950'erne. Der er afgang fra Roskilde Havn, og rundturene i fjorden tager mellem 1,5-3 timer. Der er plads til 156 gæster i skibets tre saloner.

På skibet føres restaurant med både frokostanretninger, eftermiddagstur med kaffe og Sagafjordkage samt aftensejlads med 3-retters menuer.

Du kan også tage en tur med M/S Sagafjord som dækpassager, hvor du kan nyde den flotte udsigt og den friske luft fra skibets åbne dæk. Du finder M/S Sagafjord i Roskilde Havn ved molen mellem lystbådehavnen og Vikingeskibsmuseet.

Find mere information og sejlplan på skibets hjemmeside.

Sejl med dampskibet S/S Skjelskør (III)

Siden 1994 har S/S Skjelskør (III) haft fast havn i Frederikssund, hvorfra der hver sommer sejles charterture og rundture på fjorden af ca. en times varighed.

Det gamle dampskib S/S Skjelskør er bygget i 1915 og har sejlet både rutesejlads og andet flere steder i Danmark. Skibet har plads til 80 personer.

I sommerperioden sejles udvalgte dage, og skibet kan chartres. Læs mere om S/S Skjelskær, sejlture og tider på skibets hjemmeside.

Sejl ud på egen hånd

Ro ud på Roskilde Fjord og oplev nationalparken og fjordlandet fra vandet. Roskilde Fjord er et unikt naturområde med bugter og vige, øer og holme, kystskov og et rigt fugleliv med blandt andet havørne.

Rundt om Roskilde Fjord ligger mange små byer, som er hyggelige at besøge. I folderen God tur på Roskilde Fjord kan du se isætningspladser, lejrpladser og naturoplevelser på og omkring Roskilde Fjord. 

I nationalparkens app eller webkort kan du se forslag til sejlruter og læse mere om oplevelsespunkter på kysten og fjorden.

Lej en kajak

Du kan leje en kajak hos fx Amfibius, Outdoor Adventures og Kajakmanden.

Planlæg din sejltur

Roskilde Fjord er et af Danmarks mest populære områder, når det kommer til friluftsliv på eller ved vand. Samtidig er Roskilde Fjord et af Danmarks vigtigste områder for ynglende vandfugle. For at de to ting skal kunne eksistere sammen, er vi nødt til at tage hensyn til fuglene.

DU kan hjælpe med at beskytte fjordens fugle. Både ved selv at følge disse regler og tips til fugle-venlig fjord-færdsel og ved at hjælpe nationalparken med at sprede budskabet fx i din forening, klub eller til dem, du møder på din vej:

  • Hold en afstand på minimum 50 meter til øer og holme i fuglenes yngletid. Yngletiden går fra 1. april til 15. juli.
  • Hold god afstand til ørnereden på Bognæs. Fredningszonen er markeret både på land og i vandet. Fra vandsiden med gule kryds og røde bøjer.
  • Sejl med maks 8 knob i motorbåde i særligt sårbare områder og maks 5 knob, når du er mindre end 300 meter fra kyst.
  • Vandscooter og lignende er ikke tilladt på fjorden
  • Hold hunden i snor fra 1. april til 30. september, så den firbenede ven ikke jager fuglene fra rede eller på anden måde forstyrrer dem.
  • Tag affald med, hvor du møder det, og deltag i nationalparkens store, halvårlige affaldsindsamlinger.

Folderen God tur på Roskilde Fjord er skrevet til dig, der færdes på Roskilde Fjord. I folderen kan du finde inspiration til oplevelser på fjorden, et stort friluftskort samt viden om regler og hensynsfuld færdsel.

Du kan læse mere om nationalparkens indsats for et bæredygtigt friluftsliv på denne side: Fuglenes Fjord.

Ruter, faciliteter og oplevelser 
Hop videre til siden, Oplev Roskilde Fjord, og læs mere om oplevelserne på og rundt om fjorden. Eller gå til nationalparkens app eller webkort for at finde ruter, oplevelsespunkter og faciliteter i hele nationalparken.

Guidede ture 
nationalparkens bookingportal kan du finde og booke ture ud på Roskilde Fjord i fx kajak, når der er nogle. Turene på bookingportalen udbydes af nationalparken og nationalparkens samarbejdspartnere. 

Du kan også booke ture direkte hos de af nationalparkens samarbejdspartnere, som tilbyder dette, fx kajakture hos Amfibius, Outdoor Adventures og Kajakmanden.

Sejlklubber og foreninger 
Både i Roskilde, Herslev og Jyllinge findes der sejlklubber og foreninger, som har både og udstyr. Flere af nationalparkens partnere tilbyder også ture på paddle board.

Sejlture for dig i kørestol

M/S Sagafjord
På Sagafjord er der handicapvenlig adgang, dog med undtagelse af el-kørestole, da skibets døre er for smalle. Kontakt Sagafjord direkte og hør nærmere, hvis du er i tvivl om din kørestol er for bred.

S/S Skjelskør 
På dampskibet S/S Skjelskør er der adgang for brugere af barnevogne, rollatorer og lette kørestole på skibets underste dæk. Der er ikke noget handicapvenligt toilet. Kontakt S/S Skjelskør direkte for at høre nærmere om adgangsforholdene.

© Fotografer: Nynne Sørgaard: På tur i kano, Skarven; Martin Kunzendorf: Klinkbyggede joller; Erik Mandrup: Svaneunger; Roskilde Oplevelseshavn: Kutlingen; Christina Gejel Nielsen: Vikingeskib med Roskilde i baggrunden; Niels Parsner: Sagafjord; Simon Høgsberg: S/S Skjelskør; Sarah Green: Kajak på egen hånd, SUP; Mikkel Eeg: Flydende lejrplads.