Tag ungerne med ud i nationalparken

Her finder du inspiration til familievenlige oplevelser i Nationalpark Skjoldungernes Land - hele året rundt.

Spring ned i teksten og læs om:

6 familievenlige udflugter | Natureventyr | Aktiviteter til alle årstider | Vandreture med børn | Sov ude med ungerne

6 familievenlige udflugter

Der er uendelig mange gode oplevelser, når du skal ud med børnene i nationalparken. Nogle gange så mange, at det bliver uoverskueligt. Derfor har vi her udvalgt fem forslag til udflugter til dig med børn.

1. Gå balance på Midgårdsormen i Boserup Skov

Hop på Bus 207 eller tag bilen til parkeringspladsen 'Boserup Skov Vest'. Herfra bugter sig en 300 meter lang midgårdsorm ned mod Roskilde Fjord.

Midgårdsormen er en naturlegeplads, som gør det sjovt for de små at bevæge sig ned til fjorden. Ved fjorden er der gode muligheder for soppeture og leg med vand. 

Midgårdsormen er en naturlegeplads, der går som en 300 meter lang bane fra parkeringspladsen og ned til Roskilde Fjord. Hop, klatr, balancer hele vejen til vandkanten.

Medbring madpakker, varm kakao eller hvad I ellers har lyst til og slå jer ned ved vandet, hvor ungerne kan soppe eller gå på opdagelse på strandengen. Turen går tilbage samme vej.

Har I mere krudt i benene, kan I forlænge turen mod øst langs fjorden til lerskrænten. Her er bålpladser, bordebænkesæt og en flot udsigt ud over Kattinge Vig.

I kan også bygge små både af bark og blade og se, hvem der kan få båden til at flyde længst ud på fjorden.

2. Tag med trækfærgen over Kornerup Å

Turen begynder enten fra Hesselbjerggaard eller fra Kongemarksvej, lige ved det busstoppested, der hedder Svogerslev, Søbredden (Kongemarksvej).

Gå den lille tur ad Skjoldungestien til trækfærgen, hvor børnene skal finde muskelkraften frem for selv at hive sig over Kornerup Å. 

Trækfærgen forbinder de to kommuner; Roskilde og Lejre. På Lejresiden kan I gå op på Hesselbjerg og nyde den fantastiske udsigt over Kattinge sø og ind over Roskilde.

3. Besøg Selsø Slot på løbecykel

Selsø Slot er et herregårdsmuseum i den nordlige ende af nationalparken. Inde på slottet er store, fine rum, antikke tapeter og eventyrlige vægmalerier, og ved slottet er der mulighed for at købe kage og drikke.

Fra Selsø Slot går en fin rute ud langs Skrivernæbbet. Her går I langs Roskilde Fjord, så der er rig mulighed for at kigge på sten, fugle og dyppe tæerne. Ruten er en trampesti og fungerer fint på en løbecykel.

I kan enten parkere ved Selsø Kirke, som er den nærmeste parkeringsplads, eller ved Møllekrogen, og herfra drøne på løbecykel til Selsø Slot. Har du lidt større børn kan I alle tage cyklerne med og kombinere et besøg på Selsø Slot med den 15 km lange rundtur, Pontoppidan-ruten

Læs mere om hele Selsø-området her. Se åbningstider og find mere information på Selsø Slots hjemmeside.

4. Ro en tur i sommerhalvåret

I sommerhalvåret kan du låne en kano eller en robåd og sejle en tur ud på Roskilde Fjord.

Robådene ligger ved Slusehuset ved Kattinge Værk og kanoerne finder du på Gershøj Strand og i den lille havn, Møllekrogen. Alle steder er gode udflugtsmål, som fint kombineres med en sejltur.

Husk kun at sejl ud i vindstille vejr og bær redningsveste. Redningsveste i flere størrelser ligger til rådighed ude på stederne. 

Læs mere om kanoer og robåde her.

5. Undersøg livet under vand

Ude i vandet lidt syd for Veddelev Havn ligger Kong Helges Stenrev. Et stenrev, som nationalparken og Miljøstyrelsen etablerede i vinteren 2022/23, og som er anlagt som et formidlingsrev på lavt vand.

Tag dykkerbriller og snorkel med og svøm eller gå ud til stenene, hvor I kan se en masse af det liv, der findes i fjorden. Her er både fisk, muslinger og tang i alle mulige farver. 

Læs mere om stenrev i Roskilde Fjord her.

6. Få varmen ved bålet i Boserup Skov

I Boserup Skov finder du flere bålpladser, fx ved lerskrænten eller ved Boserupgård Naturcenter. Der er gode forhold for børnefamilier begge steder, men ved naturcenteret finder I både toiletter (i naturcenterets åbningstid), en sjov gynge, tipier og flere bordebænkesæt og bålpladser.

Vejen fra parkeringspladsen til naturcenteret er cirka 700 meter og god for kørsel både med barnevogn og cykler.

Tænd et bål og få varmen. Bag snobrød eller rist skumfiduser, snit i pinde og led efter brænde i skovbunden.

Tag på vandretur med børn

Fyld tasken med madpakker, snacks og varm kakao og tag hele familien med på vandretur i nationalparken. Der er god mulighed for at udvælge kortere etaper fra de længere vandreruter, men der er også masser af korte rundture, du kan vælge imellem.

Her har vi samlet fire turforslag, som er mellem én og otte kilometer lange og fyldt med oplevelser for både store og små.

Tag børnene med på sheltertur

Pak lommelygter, soveposer og masser af snacks. Det er fedt at sove ude med ungerne! Du kan tage til en hvilken som helst shelterplads i nationalparken, men før du beslutter dig, er det en fordel at undersøge, hvad der findes af faciliteter og hvor langt, du skal slæbe alle ungernes bamser, soveposer, lommelygter og snobrødsdej.

Her får du tre forslag til gode shelterpladser til dig, der vil sove ude med ungerne.

1. Gershøj telt- og shelterplads

En god shelterplads til dig med børn er fx Gershøj telt- og shelterplads. Her har I både træk-og-slip toiletter, vand, bålplads, brænde, fjordudsigt og kort afstand til Gershøj Strand, hvor I både kan bade, købe is og sejle en tur i en nationalpark-kano.

Endelig kan du også parkere næsten lige ved siden af shelteren. Til gengæld kan shelteren ikke bookes, så tag eventuelt et telt med som plan B. Du må nemlig gerne slå telt op her.

2. Lavringe Jord shelterplads

Ved Lejre ligger Lavringe Jord-shelteret. Du kan parkere langs Lejrevej, hvorfra der er en tur på cirka 400 meter til shelterne.  Shelterpladsen ligger ved Lavringe Å i naturskønne omgivelser, og lige ved går søde husdyr fra Hegnsholt.

På pladsen ligger der to specialdesignede sheltere, som hver har plads til seks personer. Der er multtoilet, men ikke rindende vand. Derfor skal I selv medbringe vand til at slukke tørsten, madlavning og håndvask. I kan slukke bål med vand fra åen. Husk også selv at medbringe brænde.

Pladsen kan ikke bookes og brug er derfor efter først-til-mølle princippet. Er der optaget, er Gl. Lejre shelterpladsen et godt alternativ. 

3. Salvadparken

For jer, der gerne vil have masser af oppakning med til overnatningen,  så er Salvadparken et perfekt sted. Her kan du nemlig køre helt ned på shelterpladsen.

Salvadparken er et offentligt ejet naturområde ud til Roskilde Fjord mellem Roskilde og Jyllinge. Det store område ligger lige ved udmundingen af Hove Å. Strandengene mod nord og syd er også offentlige og et godt sted at gå på opdagelse i naturen, og der er nem adgang til den meget lavvandede Roskilde Fjord. Det er muligt at bade, men pas på de mange sten.

I Salvadparken kan I overnatte i to sheltere med plads til otte personer. Du må også gerne slå telt op i Salvadparken. På pladsen er der bålsteder, et par borde og bænke og et multtoilet. Husk at slukke bålet, hvis I forlader det. Tag jeres affald med jer - og efterlad pladsen i god stand til de næste. Der er ikke drikkevand i Salvadparken, så husk at medbringe både drikkevand og vand til at slukke bål, etc.

© Fotografer: Topfoto af familie på tur: Martin Kunzendorf; Dreng søsætter båd: Nynne Sørgaard; Trækfærgen: Hanne Jokumsen; Selsø Slot: Nynne Sørgaard; Robåde: Nynne Sørgaard; Barn i shelter: Martin Kunzendorf; Gershøj Shelterplads: Nynne Sørgaard; Familie i shelter: Martin Kunzendorf.