Vinter med børn i naturen

Dagene er kortere og naturen mere barsk, men vinteren giver også muligheder for anderledes og sjove aktiviteter udendørs. Især hvis der kommer frost og sne! Få inspiration til at tage ud på egen hånd og lav aktiviteter med hele familien i naturen.

Når dagene bliver kortet og kulden tvinger børnene i flyverdragt og hue, så er det måske mest nærliggende at blive inden døre. Men der er masser af oplevelser ude i naturen, og sofaen bliver bare lidt blødere, når I har været ude på tur. 

Her får du inspiration og idéer til oplevelser og aktiviteter i vintermånederne.

Lyt til nattens lyde

Når dagene er korte er nætterne længere. Det gør det nemt at komme ud og udforske den del af naturen, der først vågner, når vi går i seng. 

Tag fx ud til en af de mange shelterpladser i nationalparken, tænd et bål og vent i stilhed. Når mørket sænker sig, kan du være heldig at høre lyde fra de nataktive dyr. Lyt fx efter natuglens tuden, som især høres i vinterhalvårets mørke timer. 

I januar og februar er det parringstid for rævene. Her kan du høre bjæf og skingre skrig – det er hanræven, som viser sig frem.

Lav is-kunst og is-lysestager

Tag en spand, plastikkrus eller lignende og fyld vand i. Pynt med fx frugtfarve, krymmel, kogler, små blade eller hvad du ellers kan finde i naturen. Tag en snor, bind enderne sammen og læg den ene halvdel ned i vandet. Sæt din spand uden for natten over.

Når vandet er frosset til is, kan du forsigtigt banke din iskunst ud af spanden. Hæng kunstværket op på terrassen eller i et træ i haven.

Du kan også hælde vand i en ballon og sætte den uden for. Når du næste dag fjerner ballonen, har du en hul iskugle. Sæt et fyrfadslys ind i iskuglen – og vupti! Nu har du din helt egen vinter-lysestage.

NB: Nu når vejret ser ud til at bevæge sig godt op over frysepunktet, kan du sagtens snyde, ved at bruge fryseren ;)

Lav en fuglekugle

Vintermånederne er en god årstid til at kigge på fugle på foderbrættet. Brug en fuglebog og se, om du kan genkende fuglene. Du kan også lave din egen fuglekugle, som du kan hænge ved vinduet i haven eller på altanen, og derved lokke fuglene helt tæt på.

Ved at lave dine egne fuglekugler, kan du sikre, at frøene i kuglen er af god kvalitet og dermed gode og nærende for fuglene. Samtidig undgår du de grønne plastiknet fra mejsekuglerne, som ofte flyver væk og havner i naturen.

Tag en god stor grankogle fx fra et fyrretræ og bind en snor i den ene ende. Bland svinefedt med frø og nødder, fx hampefrø, jordnødder og solsikkekerner. Mas fedtblandingen ind i koglen – så er den klar til fuglene.

Kør dig varm på Istidsruten

Hvis du synes, at vinteren er lang og kold, så tænk på istiden. Omkring 100.000 år med en temperatur, der svingede et godt stykke lavere end i dag.

Af flere omgange skød gletsjere ind over landet, og det område, hvor nationalparken ligger i dag, var i flere perioder begravet under et lag is, som kunne være flere hundrede meter tykt. Tænk på det – træk så i vinterfrakken og kør en tur ud på Istidsruten.

Istidsruten er en cykelrute, som går gennem nationalparken og videre rundt på Vestsjælland. Ruten går gennem landskaber, som blev skabt under istiden, og på skilte får du fortællingerne om gletsjere, is og smeltevand - og om de mennesker, der senere bosatte sig i området.

Saml blade og pinde

Nu har træerne smidt bladene, og det betyder, at der er masser af blade at samle. Tag en pose med på skovtur og saml blade, kogler, pinde og andre fine ting til kreative projekter hjemme i varmen.

Du kan forvandle blade til en løvemanke. Tegn et løveansigt og lim blade fast omkring det til en manke. Du kan også trække blade på en snor og lave kranse eller larver. Kan du selv finde på flere dyr, som kan laves ud af blade?

Pinde kan du forvandle til mange ting, men de er især gode at snitte i. Tag nogle gode pinde med hjem og hyg dig med at skære dem til i forskellige former og mønstre. Måske kan du forvandle din pind til en smørrekniv?

Snit nisser og bag æbleskiver over bål

Har I prøvet, at rykke nogle af julearrangementerne udendørs? I kan fx lave æbleskiver over bål - og det behøver ikke være hjemmebag. Tag en pose æbleskiver med ud til en af de mange bålpladser i nationalparken. Stik en pind i dem og varm dem over gløderne. Så smager de bare bedre.

Du kan finde en oversigt over bålpladser i nationalparken på vores app eller webkort.

Når I sidder ude ved bålpladsen kan I samtidig snitte pinde til nisser, som kan pynte hjemme i haven, på altanen eller i en krukke indendørs. I filmen nedenfor viser naturvejleder Sofie Clauson-Kaas hvordan. 

Lav en krans af blade

Med et stykke ståltråd og en bunke visne blade kan du trylle julekranse frem – selv med små børn. Her viser vores naturvejleder, hvordan du kan lave en fin krans af blade. Samtidig kan I se på bladenes form og lære træerne at kende.

© Fotografer: Barn ved spang: Nynne Sørgaard; lyde i vintermørket-film: Hans Henrik Erhardi; julefilm: Nynne Sørgard; istidsrute-film: Istidsruten