Cykelture

Tag cyklen ud i nationalparken og kom helt tæt på den spændende natur. Det bakkede landskab giver vind i håret og sved på panden.

Spring ned i teksten og læs om:

Fjordstien | Istidsruten | Munkevejen | Panoramaruten | Pontoppidanruten | Romantik på cykel | På cykel i skovene | Mountainbike | Planlæg din tur

Fjordstien

Fjordstien er en 275 km lang naturcykelsti, som du kan følge hele vejen rundt i fjordlandet langs Roskilde Fjord. Cykelstien bringer dig mange steder tæt på kysten, hvor du kan se vandet og mærke brisen fra fjorden. 

Ruterne indenfor nationalparken strækker sig fra Frederikssund til Roskilde (38 km) og fra Roskilde til Holbæk (47 km). Fjordstien er afmærket med små blå cykelskilte og har rutenummer 40.

De mange kilometer cykelrute giver dig rig mulighed for at kombinere turen med andre oplevelser, fx museumsbesøg og gourmet-oplevelser. 

I nationalparkens app eller webkort kan du se, hvor ruten går - og hvilke steder, du kommer forbi.

Istidsruten

Istidsruten er en i alt 390 km lang cykelrute i nationalparken og videre rundt gennem det vestsjællandske istidslandskab. Langs ruten finder du fortællinger om, hvordan is og smeltevand formede landskabet, og om de mennesker, der siden bosatte sig.

Du kan se hele ruten i nationalparkens app eller webkort - og her kan du også se, hvilke oplevelsespunkter du kommer forbi på din vej.

Munkevejen

Cykelruten fører dig forbi historisk kristne steder. I Danmark er ruten skiltet med rute nr. 88. Ruten starter i Tyskland ved Glückstadt og slutter i Roskilde ved Roskilde Domkirke.

Ruten er opdelt i etaper på 15 til 35 km, og byder på et varieret forløb langs småveje, stier og rekreative ruter. Se ruten og læs mere i nationalparkens app eller webkort.

Panoramaruten

På den 29 km lange tur bliver du ført langs fjorden, gennem skov og landsbyidyl i blandt andet Herslev, Kattinge og Sankt Jørgensbjerg – her oplever du brostensbelagte gader og stråtækte bindingsværkshuse.

Kør gennem det smukke Sct. Hans område, nyd udsigten over Roskilde Fjord. Turen kan du kombinere med en tur på Herslev Bryghus eller Café Sct. Hans Have - og et dyp i fjorden fra Herslev Strand.

Læs mere om ruten og find et kort i nationalparkens app eller webkort.

Pontoppidanruten

Tag på cykeltur i nationalparkens nordlige ende. "I Henrik Pontoppidans spor" er en cykelrute på cirka 21,5 kilometer, som tager dig rundt gennem smukke Hornsherred - og et område, som inspirerede forfatteren Henrik Pontoppidan.

Den danske forfatter Henrik Pontoppidan (1857-1943) modtog i 1917 Nobelprisen i litteratur for "sin autentiske skildring af dagliglivet i Danmark" blandt andet i novellesamlingen "Fra hytterne" og romanen "Det forjættede land". Begge værker er tydeligt inspireret af dagligdagen blandt landbefolkningen og oplevelser i årene, hvor Henrik Pontoppidan boede i Østby med sin familie.

På ruten cykler du gennem et landskab, som selvfølgelig er forandret siden Henrik Pontoppidan skrev sine tekster. Alligevel er landskabet, kirken, præstegården m.v. næsten uændret. Ruten består af syv udvalgte steder i Hornsherred, samt et skilt ved genforeningsstenen på Kalvøen i Frederikssund. Alle steder har haft en betydning for Pontoppidans litterære værker - det kan du læse om på skilte langs ruten. 

Læs mere og se kort over ruten i nationalparkens app eller webkort.

Romantik på cykel

Denne fine cykelrute er 15 km lang og for alle - især forelskede par i alle aldre. Turen tager 2–3 timer og løber ad snoede skovveje og gamle landeveje. Pak en madkurv og nyd naturen og hinanden i nationalparken med både skov, fjord og åbent land.

Ruten er en rundtur som begynder og slutter på Roskilde Havn. Læs mere om ruten i nationalparkens app eller webkort.

På cykel i skovene

I Boserup Skov er der mange skovveje, hvor det er muligt at cykle. Den regionale cykelrute nummer 88 går gennem Boserup Skov, og leder dig forbi både Lerskrænten med udsigt til fjorden og dybt ind gennem det bakkede landskab.

Der går også flere markerede cykelruter gennem Bidstrupskovene syd for Hvalsø. Fx går Istidsruten og Munkevejen begge gennem skoven. Her cykler du op og ned i et landskab skabt under istiden, forbi lysåbninger og på vejen kan du hoppe i den rene badesø, Avnsø. 

Kør mountainbike i nationalparken

Der er mountainbikespor i både Boserup Skov og i Bidstrupskovene. Husk at vis hensyn til naturen og andre gæster i skovene, når du suser rundt derude.

Ved Heide Overdrev i Bidstrupskovene finder du Sjællands måske mest tekniske MTB-spor "Det Hvide Spor". Her får du 9,5 km med skarpe sving, bratte stigninger og masser af højdemetre til de erfarne mountainbikere - men også gode muligheder for nybegyndere.

Boserup MTB-spor er et 10 km langt singletrack, der kommer rundt i hele skoven. Sværhedsgraden er middel, da der ikke er mange bakker, og her har du mulighed for at øve svingteknik ved kortere, tekniske nedkørsler og kurvesving.

Planlæg din cykeltur

Den særlige natur og de kulturhistoriske perler i Nationalpark Skjoldungernes Land er for os alle sammen. Vi skal i fællesskab hjælpe hinanden med at passe på naturen, kulturen og de mennesker, der bor og har deres hverdag i området.

Som cyklist i Danmark må du cykle på veje og stier i skove og på markveje i det åbne land. Husk at vis hensyn til andre trafikanter. Mange skove og marker i nationalparken er ejet af private. De kan være lukket på grund af jagt, drift, træfældning eller andet. Orienter dig på skiltene, som er opstillet på stedet og respekter reglerne.

Sammensæt din egen unikke oplevelse 
Du kan kombinere din cykeltur med mange andre gode oplevelser, fx museumsbesøg eller gourmet-oplevelser. Med nationalparkens app eller webkort kan du filtrere på det indhold, der interesserer dig, og se et kort over punkter og ruter, sådan at du selv kan tilrettelægge din tur. Se mere i nationalparkens app eller webkort.

© Fotografer: Visit Fjordlandet: Topfoto af par i modlys; Sarah Green: På cykel i Salvadparken; Ole Malling: Cyklister i landskabet ved Lejre; Karina Kalstad: Barn på mountainbike ved fjorden; Jacob Lisbygd: Veninder ved skilt, veninder i skov; Lejre Kommune: Mountainbikere; Astrid Bjørg Mortensen: Piger med cykler.