Efterår med børn i naturen

Naturen har iklædt sig de flotteste røde, gule og orange farver og med vinden kommer den friske luft. Efteråret betyder svampe, bær og fugle på træk.

Tag på bær-jagt og æblerov

Oktober måned byder på masser af modne frugter, bær, nødder og svampe. Efterårsferien er et godt tidspunkt til at gå på jagt efter fx ægte kastanje, som er de kastanjer, man kan spise.

Valnødder og hasselnødder er modne, det samme gælder mange æblesorter og slåenbuskens mørkeblå bær, som dog først smager godt efter en omgang nattefrost

Tag på svampesafari

I efterårsmånederne er der gode muligheder for at finde finurlige svampe, som står og strutter med deres farverige frugtlegemer. Du behøver ikke være svampeekspert for at tage på svampesafari og Bidstrupskovene eller Boserup Skov er perfekte steder til den slags.

Svampene kommer i en fantastisk variation af farver og former. Se hvor mange I kan finde - og tag en svampebog eller app med og se, om du kan identificere dem. Hvis I vil finde spisesvampe er det en god ide at tage en person med, som kender lidt til svampene, så der ikke ender giftige sager i gryderne.

Byg din egen drage

Efterår betyder også blæsevejr. Når ungerne er trætte af at hoppe i vandpytter, kan I samle nogle gode lange, lige pinde til at bygge drager med indendørs i varmen.

Når regnen stilner af er dragen klar til en flyvetur fx ved Vigen Strandpark, hvor der både er god plads og fjordudsigt.

I videoen kan du se, hvordan du kan bygge en drage.

Lav mad over bål

Nu begynder det at blive koldt, men det skal ikke holde jer inde! Bålet er ikke bare fantastisk i kampen mod kulde – det er også fantastisk at lave mad over.

Tag lidt brænde med hjemmefra og saml resten i skovbunden. På bålet kan I lave snobrød, popcorn, pandekager, skumfiduser, pølser, bagte æbler, fladbrød og meget mere. Grøntsager med skal kan du smide direkte i gløderne. Prøv dig frem eller find en opskrift. 

På nationalparkens hjemmeside eller i appen Nationalpark Skjoldungelandet kan du finde en oversigt over bålpladser i nationalparken.

Byg både af bark og blade

Tag den cirka 300 meter lange tur langs Midgårdsormen som beskrevet ovenfor. Når I kommer ned, hvor Boserup Skov møder Roskilde Fjord, kan I bygge og søsætte både. 

På nationalparkens undervisningsside, Skoven i Skolen, kan du læse, hvordan du bygger både af bark og blade eller tagrør.

Når bådene er bygget og pyntet kan I søsætte dem fra bredden eller soppe lidt ud i fjorden. Hvilken båd sejler længst?

Find flere aktiviteter på Skoven i Skolen

I efteråret kan du også kigge på fugletræk, moste æbler eller brygge hyldebærsaft. Hop videre til Skoven i Skolen, hvor du kan finde mange flere årstidsrelevante aktiviteter. 

Nationalparken driver Skoven i Skolen sammen med Nationalparkerne Mols Bjerge, Kongernes Nordsjælland og Thy. Her kan du finde mange idéer til konkrete aktiviteter ude i naturen fx via årstidshjulet.

© Fotografer: Barn med snobrød: Nynne Sørgaard; videoer med naturvejleder og drage: Nynne Sørgaard; video med bær og nødder: Hans Henrik Erhardi