Sommer med børn i naturen

Hop i fjorden, se på sommerfugle, pluk bær og pres blomster. Sommeren er den skønne tid med masser af liv i naturen og masser af børnevenlige aktiviteter at tage fat på.

Når sommeren kommer er der næsten ingen grænser for, hvad I kan lave ude i naturen. Men nogle gange kan det alligevel være godt med lidt inspiration til aktiviteter derude.

Her får du idéer til at tage ud på egen hånd og lave aktiviteter med hele familien i naturen.

Hop i fjorden

Det er sommer og oplagt med en badetur. Der er mange gode steder, fx kan du hoppe i en af Sjællands reneste badesøer, Avnsø, midt inde i Bidstrupskovene. 

Rundt omkring Roskilde Fjord finder du en stor variation af hyggelige steder til en dukkert. I Jyllinge kan du fx bade ved Klinten, hvor der er badebro. Længere nede langs fjorden mod Roskilde finder du Vigen Strandpark, som er et populært udflugtsmål for de badetøjs-klædte i sommermånederne. Ved Herslev kan du kombinere en badetur med en god frokost på Herslev Bryghus. På Herslev Strand er der ligesom ved Vigen Strandpark både badebro og mulighed for at soppe ved kysten. Bevæger du dig nord på igen langs fjorden kommer du til Gershøj Strand, som er nationalparkens mindste badestrand. Her er sand og badebro og nationalpark-kanoer, som du frit kan låne.

Fang fjordrejer

I juni kan du tage ud og stryge rejer. Du skal bare bruge et fiskenet, en spand og et godt, lavvandet sted, hvor der er lidt tang eller ålegræs, hvor rejerne godt kan lide at gemme sig.

Det er sjovt at fange og studere rejerne. Når I er færdige kan I slippe dem fri - eller tage dem med hjem til middagsbordet.

Kig på sommerfugle

Sommer er sommerfugletid, og ungerne elsker dem. Tag ud og se, hvor mange forskellige sommerfugle, I kan finde. I kan fotografere sommerfuglene og prøve at tegne dem derhjemme. I kan også printe disse fine sommerfugle-illustrationer og farvelægge dem, når I kommer hjem.

Du kan finde sommerfugle alle steder i sommermånederne, men vil du gerne se mange forskellige og endda måske nogle af de sjældne, så kan I fx besøge Kildeengen i Bidstrupskovene, hvor frivillige hvert år holder høslet og slår området med le. Det skaber en høj diversitet af urter - og de mange forskellige urter skaber en høj diversitet af sommerfugle. Stævningsskoven i Boserup Skov er et andet sted, hvor diversiteten af sommerfugle er høj.

Find flere aktiviteter på Skoven i Skolen

Hop videre til Skoven i Skolen, hvor du kan finde årstidsrelevante aktiviteter, fx aktiviteter med blomster, bær eller krible-krable dyr.

Nationalparken driver Skoven i Skolen sammen med Nationalparkerne Mols Bjerge, Kongernes Nordsjælland og Thy. Her kan du finde mange idéer til konkrete aktiviteter ude i naturen fx via årstidshjulet.

© Fotografer: Barn i vandet: Martin Kunzendorf; linedanser: Martin Kunzendorf; sommerfugl: Hans Henrik Erhardi; Film: Hans Henrik Erhardi