Oplev Selsø-området

DENNE SIDE ER UNDER OPBYGNING

Spring ned i teksten og læs mere om:

Selsø-området | Selsø Slot | Selsø Sø | Selsø Kirke | Skrivernæbbet | Fuglenes halvø | Møllekrogen | Østby og Sønderby | Østskoven | Fiskerlejet i Østskoven | Planlæg din tur | Besøg området i kørestol

Selsø-området

Selsø-området omfatter den nordligste del af nationalparken og ligger i Hornsherred ud til Roskilde Fjord. Her finder du hyggelige landsbyer, små havne, et fantastisk fugleliv og nationalparkens ældste herregård, Selsø Slot.

Du kan opleve Selsø-området til fods, på cykel eller fra vandsiden, fx i en af nationalparkens kanoer.

Herregårdsmuseet Selsø Slot

Herregårdsmuseet Selsø Slot emmer af stemning, historier og autencitet. Der er omvisninger, koncerter og arrangementer og den lille hyggelige café byder på hjemmebag, kolde og varme drikke.

Den sidste beboer i hovedbygningen døde i 1829, og der er derfor aldring indlagt vand, elektricitet eller varme. Men livet omkring hovedbygningen fortsatte med godsdrift, og i de 144 år huset stod tomt, blev det blandt andet brugt som fasaneri, til opbevaring af korn og som hemmelig legeplads for områdets børn.

I begyndelsen af 1970’erne begyndte en form for udgravning, da journalist Bernhard Linder og hans kone Grete satte sig for at skabe et museum på stedet. Parret genfandt den enestående herregård, som umiddelbart fremstår rå og upoleret. Men gennem de store, sprossede vinduer fyldes rummene af lys, og på væggene hænger bevarede tapeter fra 1800-tallet. I baroksalen hænger to spejle, som har hængt der i 250 år.

Når du besøger Selsø Slot fornemmer du tydeligt, at der er gennemlevet mange skæbner på stedet. Der hersker da også flere historier om den hvide dame, der vandrer hvileløst omkring. I et af rummene kan du faktisk ane en blodplet på gulvet fra en skæbnesvanger nat…

Læs mere om åbningstider og arrangementer på www.selsoe.dk

Selsø Sø

Selsø Sø er også et 500 hektar stort fuglereservat og en af Sjællands mest spændende fuglelokaliteter. Søen var oprindelig en vig i Roskilde Fjord, men søen har i flere hundrede år været adskilt med en dæmning fra fjorden. I gamle dage gik et sund gennem Selsø og Hov Mose, så Selsø sogn udgjorde en ø. Selsø Sø er hvad der i dag er tilbage af det gamle sund.

Søen og de omkringliggende enge er et statsfredet naturreservat, og udgør et fristed for vandfugle. I vinterhalvåret raster vandfugle i stort tal, bl.a. grågæs, troldænder og hvinænder. I sommerhalvåret er Selsø Sø et vigtigt ynglested for bl.a. hættemåger, fjordterner, klyder og Rørhøg.

Området omkring søen er lukket for offentligheden, men fra de omkringliggende højdedrag er der frit udsyn over søen. Du kan især få godt udsyn over området fra fugletårnet på søens sydsiden eller fra pladsen foran Selsø Kirke. P-plads findes ved Selsø Kirke og ved Møllekrogen. Der er anløbsmulighed ved Møllekrog, hvis du kommer fra søsiden.

Selsø Kirke

Skrivernæbbet

Møllekrogen

Østby og Sønderby

Østskoven

Fiskerlejet i Østskoven

I den nordlige ende af Østskoven ligger Skovgærdet, som er et lille fiskerleje, der blev grundlagt i 1895. Tidligere var der adskillige fiskerlejer i området, men i dag er der kun få tilbage, hvor Skovgærdet anses for at være det bedst bevarede.

Skovgærdet repræsenterer tre generationers brug af et fiskerleje og står i dag stort set uændret siden de sidste to fjordfiskere forlod stedet. Barkgryden, tjærekassen og redskabsskurene står som et symbol på en æra, hvor Roskilde Fjord var hjertet for nøjsomme fiskerfamilier, der fangede ål og rejer.

I 2017 gennemgik det gamle fiskerleje en omfattende renovering, støttet af Nationalpark Skjoldungernes Land og Frederikssund Kommune. Arne og Jørgen Jollens bådelaug var blandt dem, der lagde stor indsats i at male og istandsætte området.

Frederikssund Museum, Færgegården

Det kulturhistoriske museum, Færgegården, ligger smukt mellem fjord og skov. I museets udstilling kan du gå på opdagelse i livet ved fjorden fra oldtid til nutid. 

Museet ligger i den gamle Jægerspris Færgegård, der siden middelalderen har hørt under Jægerspris slot. På Færgegården boede de, der havde ansvaret for færgedriften over fjorden, indtil man i midten af 1800-tallet byggede en bro.

I museets udstilling kan du udforske de livsformer og traditioner, der gennem tiden har været tæt knyttet til livet ved fjorden. Oplev blandt andet gådefulde håndtegnssten fra bronzealder, et ofret sværd fra vikingetid, en ålepils fra Jyllinge eller få en opskrift med hjem på stegt ål anno stenalder.

Året rundt inviterer museet til hyggelige arrangementer for store og små. Museets skønne have er desuden et oplagt mål for en picnictur med familien. Nyd en kop kaffe købt i museets butik, eller gå på opdagelse på oldtidsstien og ved oldtidsbopladsen. Der er fri adgang til haven uanset om museet er åbent eller ej.

Planlæg dit besøg til Selsø-området

Omkring Selsø-området finder du åbent land, skov og små landsbyer. De fleste områder er privatejet og enkelte er offentlige. På private arealer i det åbne land må du færdes til fods og cykle på veje og stier hele døgnet, også på markveje, medmindre andet er skiltet. Du må også gerne tage hunden med, så længe den er i snor.

Vær opmærksom på, at private lodsejere kan forbyde adgang med skiltning, hvis det i særlig grad generer privatlivets fred eller den erhvervsmæssige brug af området eller hvis der er behov for fred af hensyn til plante- og dyreliv.

Vis altid hensyn til andre gæster, naturen og kultursporene i landskabet. 

Faciliteter og ruter omkring Selsø
Der findes flere afmærkede vandreruter og cykelruter, som går gennem Selsø-området, fx Fjordstien og Pontoppidanruten.

Du kan se og læse mere om de enkelte ruter, faciliteter, overnatning og oplevelsespunkter i nationalparkens app eller webkort.

Besøg Selsø-området i kørestol

© Fotografer: