Oplev Roskilde by og omegn
Roskilde er en af Danmarks ældste byer – og middelalderbyen er en vigtig del af Nationalpark Skjoldungernes Land. Oplev den historiske købstad, der ligger højt over Roskilde Fjord med Roskilde Domkirke som kronen på værket.
Spring ned i teksten og læs om:
Byens historie | Roskilde Domkirke | Vikingeskibsmuseet | Roskilde Museum | Roskilde Kloster | Lützhøfts købmandsgård og håndværksmuseet | Historiske kilder | Kulturstrøget | Sankt Jørgensbjerg | L.A. Rings atelier | Roskilde Havn | Roskilde Oplevelseshavn og kutlingen | Kællingehaven | Sct. Hans området | Planlæg dit besøg | Besøg Roskilde i kørestol
Roskilde By
I Roskilde finder du mange oplevelser på få kvadratkilometer. Gå en tur gennem middelalderbyens små gader og oplev bylivet og de mange grønne parker. Besøg byens museer, kirker og klostre, som formidler Roskildes kultur og historie. Gå ad kilderuten rundt mellem byens historiske kilder, der har været afgørende for byens udvikling og trivsel. Du kan også bare slappe af og drikke kaffe på en af byens mange cafeer og restauranter.
Historien om Roskilde som kongeby
For 1000 år siden var Roskilde en ubetydelig havneplads vest for sagnkongernes Lejre. Ifølge sagnet grundlagde Kong Roar byen ved ”Roars kilde” i sidste del af 900-tallet. Harald Blåtand opførte i 980 en kongsgård og en trækirke, hvor han efter sigende blev begravet. Trækirken lå, hvor domkirken ligger i dag. Haralds søn Svend Tveskæg udvidede kirken og byen. I 1020 blev Roskilde bispesæde og kirken blev domkirke – og i 1170 påbegyndte Biskop Absalon byggeriet af Roskilde Domkirke, som skulle blive et fyrtårn for murstensbyggeri i Norden.
I middelalderen var Roskilde kongesæde og en af Danmarks betydeligste byer. I den periode blev en lang række kirker og klostre opført, hvoraf en del stadig kan opleves. Roskilde var kongeby frem til 1400-tallet, hvor kongemagten flyttede til København.
Find ruter og faciliteter
Find oplevelser på kortetBesøg Roskilde Domkirke
Roskilde Domkirke er 1000 år gammel og huser de kongelige kapeller, hvor 40 konger og dronninger ligger begravet. Det er det største antal i verden. I 1995 kom domkirken på UNESCO´s liste over Verdensarv.
Roskilde Domkirke er udpeget af UNESCO som verdensarv og unikt bevaringsværdigt monument, fordi den er Nordens første gotiske bygningsværk, der gennem 800 år er blevet udbygget med kapeller i kraft af sin status som kongelig gravkirke.
Domkirken har i snart 1000 år haft en markant plads i Danmarks historie, først som hovedkirke for Danmarks mægtigste bispestol, siden som kongelig begravelseskirke.
Roskilde Domkirke har siden 1400-tallet været kongeslægtens foretrukne kirke. Derfor præges kirken af de store kapeller, som sammen med koret og begravelsespladsen rummer begravelser for 40 konger og dronninger.
Ud over gudstjenester, bryllupper, konfirmationer mv. bliver der også afholdt mange andre arrangementer i Roskilde Domkirke, blandt andet koncerter.
Læs mere og find åbningstider på Roskilde Domkirkes hjemmeside.
Vikingeskibsmuseet
Som det eneste sted i verden, kan du gå direkte fra oplevelsen af originale 1.000 år gamle vikingeskibe ud til havnen, hvor vikingeskibsrekonstruktioner i fuld størrelse ligger fortøjet. Mød bådebyggerne, stig om bord på skibe og sejl med ud på Roskilde Fjord!
I Vikingeskibshallen kan du opleve de fem verdensberømte, originale vikingeskibe, der er over 1000-år gamle. De blev fundet ved Skuldelev i Roskilde Fjord i 1962. Museets udstilling formidler skibenes historie om krig, handler og rejser til fjerne lande. Museet tilbyder rundvisninger, hvor du kan blive klogere på Vikingetiden og ud over udstillingen med de originale skibe er der også altid en særudstilling at se.
På museets store, udendørs udstillingsområder finder du bådeværftet, hvor bådebyggerne rekonstruerer fortidens skibe med de samme materialer, teknikker og kopier af det værktøj, som vikingerne brugte for 1000 år siden. I værftshallen vises skiftende udstillinger om Nordens bådtraditioner og vikingernes bådebygning.
I Museumshavnen ligger den store samling af genskabte vikingeskibe og traditionelle, nordiske både. I sommersæsonen kan du stige om bord i en af efterkommerne til vikingeskibene, en nordisk træbåd, og ro med ud på Roskilde Fjord!
Læs mere og find åbningstider på Vikingeskibsmuseets hjemmeside.
Roskilde Museum
Roskilde Museum er byens og egnens kulturhistoriske museum. Museets udstillinger i Sankt Ols Stræde fortæller gennem arkæologiske fund og nyere genstande historien om en af landets ældste og mest betydningsfulde byer.
Museet har til huse i to af byens markante historiske huse – Liebes Gård og Sukkerhuset, og inde på museet finder du både butik og frokostcafé.
Læs mere om museet, udstillinger og åbningstider på Roskilde Museums hjememside.
Roskilde Kloster
I mere end 320 år har et protestantisk frøkenkloster ligget lige midt i Roskilde - oprindeligt kaldet Roskilde adelige Jomfrukloster. Det er noget af en sjældenhed, og klosteret er da også Danmarks første adelige jomfrukloster. Roskilde Kloster ligger på den grund, hvor dominikaner-munkene "Sortebrødrene" byggede deres store kloster i 1231.
Klosterets hovedbygning er oprindeligt en herregård fra cirka 1565, bygget af genbrugssten fra det gamle munkekloster. I dag er klosteret med sin arkitektur, kunstværker, bibliotek og kulturhistorie et besøg værd, og især klosterets riddersal med 60 bibelske loftsmalerier og gyldenlædertapeter er enestående i Danmark. Salen oplyses kun med levende lys.
Du kan besøge klosteret ved at tilmelde dig en af de offentlige omvisninger eller bestille en privat rundvisning med et af stedets guider. Guiderne kender klosteret og dets historie ind og ud og på en rundtur kommer du med i mange små kroge af det tidligere Roskilde adelige Jomfrukloster. Få de sjove og spændende historier om Sortebrødremunkene, klosterlivet, de adelige jomfruer og det nutidige Roskilde Kloster. Under besøget ser du klosterkirken, Den Røde Stue, Riddersalen og de tilstødende gemakker.
Læs mere og se aktuelle datoer og tider for rundvisninger på Roskilde Klosters hjemmeside.
Lützhøfts købmandsgård og håndværksmuseet
Lützhøfts Købmandsgård blev grundlagt i 1892 og fungerede som købmandsbutik indtil 1979. Siden 1982 har Roskilde Museum stået for den daglige drift og ført den tilbage til sit udseende som den så ud omkring 1920.
Købmandsgården fungerer som museum, men der er også mulighed for at handle i butikken. Varerne, der er kopier fra det oprindelige sortiment i 1920'erne sælges i løs vægt over disken.
Håndværksmuseet er er indrettet på 1. salen i Lützhøfts Købmandsgårds tidligere kornmagasinbygning. I museet finder du en enestående samling af værktøj inden for følgende fag: trædrejer, karetmager, tømrer, snedker, bødker, træskomager, billedskærer samt værktøj til træfældning og opskæring. Værktøjerne stammer fra perioden ca. 1800-1950.
Læs mere og find åbningstider via Lützhøfts Købmandsgårds hjemmeside og Håndværksmuseets hjemmeside.
Oplev historiske kilder
Roskilde er kildernes by. Gå en 5km rundtur ad Kilderuten og oplev kilderne, der historisk har været afgørende for byens grundlæggelse, udvikling og trivsel.
Gå en tur på Kulturstrøget
Vil du opleve nogle af de mange kulturaktører i byen, så kan du med fordel gå en tur på Kulturstrøget. Ruten løber ad kringlede stier og gader fra Stændertorvet ved Roskilde Domkirke og Byens hus, gennem det smukke, gule palæ og over den brostensbelagte plads ved Roskilde Museum, før vejen tager dig videre langs den grønne sti forbi Roskilde Kloster og Roskilde Biblioteks Rosenhave.
Sankt Jørgensbjerg
Bydelen Sankt Jørgensbjerg ved Roskilde Havn er et besøg værd med sine stejle, smalle gader og gamle, stråtækte fiskerhuse. Bydelen har bevaret et stærkt landsbypræg med smukt istandsatte bindingsværkshuse og et bymiljø, der har rødder tilbage til 1700-tallet. Sankt Jørgensbjerg var oprindeligt en selvstændig by, men har siden den tidlige middelalder ligget i skyggen af Roskilde.
Bydelen er centreret omkring en af Danmarks ældste stenkirker. Sankt Jørgensbjerg Kirke er bygget i år 1070 af frådsten (kildekalk), som kunne brydes i området. I dag er Skt. Jørgensbjerg en af Roskildes mest eftertragtede bydele at bo i, og bliver af lokale omtalt kærligt som "ned på bjerget".
L.A. Rings kunst og atelier
Den landskendte maler Laurits Andersen Ring (1854-1933) slog sig i 1914 ned på Skt. Jørgensbjerg og boede der de sidste nitten år af sit liv. Landsbymiljøet med dets vejrbidte og fattige indbyggere har inspireret L.A. Ring og er gengivet i mange af hans realistiske motiver.
I huset Brøndgade 1, hvor L.A. Ring boede fra 1915-1933, er det muligt at besøge hans atelier, som står næsten uændret. I besøgscentret fortælles både kultur- og kunsthistorie. Rings værker kan ses gennem en række film og billedfremstillinger. Med en folder i hånden fra stedet kan du gå en tur på Sankt Jørgensbjerg i L.A. Rings fodspor - og stå midt i de motiver, som maleren lod sig inspirere af. Du kan også tage med på en af de guidede ture og få hele historien.
Læs mere på L.A. Rings ateliers hjemmeside.
Ud over fortællingen om L.A. Ring er besøgscentret i Brøndgade også et eksempel på den beskedne type af boliger, som mennesker boede i for 100 år siden i bydelen Sankt Jørgensbjerg.
Sammen med hustruen Sigrid Kähler ligger L.A. Ring begravet på Sankt Ibs Kirkegård øst for Roskilde Havn.
Roskilde Havn
På Roskilde Havn finder du masser af aktivitet både i lystbådehavnen og på museumsøen. Her er også både spisesteder og isboder og en flot udsigt udover fjorden og op mod Roskilde Domkirke.
Fra Roskilde Havn kan du gå eller cykle ud i nationalparken ad Fjordstien eller Skjoldungestien. Det er en fin tur langs fjorden ud mod Kællingehaven, Sct. Hans området og Boserup Skov. Før du forlader havnen kommer du til Roskilde Oplevelseshavn, hvor du kan lære om livet i fjorden og finder inspiration til oplevelser ude i nationalparken.
Roskilde Oplevelseshavn
På Roskilde Oplevelseshavn kan både voksne og børn få unikke natur- og friluftsoplevelser, som giver øget indsigt og viden om Roskilde Fjords smådyr, fisk og planter. I det lille hus, Tangloppen, på Roskilde Havn kan du se akvarier med fjordens dyr, udstilling om nationalparken og om fugle og fisk i området.
Foran huset ligger en 80 m2 stor oplevelsesplatform med to hyttefade. Her kan du om sommeren ofte klappe både krabber og fisk fra fjorden. Hos Roskilde Oplevelseshavn kan du også deltage i forskellige arrangementer, hvor du fx kan låne net, smage på fjordens vilde mad, opleve fjordens fugle eller små krible-krable-dyr.
Læs mere på Roskilde Oplevelseshavns hjemmeside
Sejl ud på Roskilde Fjord med kutlingen
Om sommeren kan du fra Roskilde Oplevelseshavn komme ud og sejle med formidlingsbåden, Kutlingen. Du kan enten tage med på en af Oplevelseshavnens eller nationalparkens ture, eller leje hele båden. Læs mere om kutlingen og turene her.
Nationalpark-naturrum
Roskilde Oplevelseshavn er også et nationalpark-naturrum. Her kan du finde foldere om nationalparken og inspiration til ture, oplevelser og arrangementer i naturen tæt på Roskilde.
Kællingehaven - bynær natur
Vest for Roskilde Havn og lige neden for Sct. Hans-området ligger Kællingehaven. Et stykke vild, bynær natur med strandeng, stier og bænke ud til fjorden. Her er fundet en køkkenmødding fra Stenalderen med skaldynger af østersskaller. Fra Kællingehaven kan du gå en dejlig tur langs fjorden helt ud til Boserup Skov.
Sct. Hans området
Besøg Museum Sct. Hans, drik kaffe i cafeen i Sct. Hans Have - og gå en tur i Kællingehaven og langs Roskilde Fjord.
Sct. Hans Hospital er Danmarks ældste psykiatriske hospital fra 1816. Sankt Hans er en arkitektonisk perle tegnet af den kendte guldalderarkitekt Gottlieb Bindesbøll, der også tegnede Thorvaldsens Museum. Hospitalet ligger i grønne omgivelser lige ud til Roskilde Fjord. I området ses stadig rester fra voldstedet fra Roskildebispens gård, Bistrup.
Café Sct. Hans Have
Den frivillige forening Sct. Hans Have har indtaget og aktiveret nogle af de ubenyttede faciliteter på det gamle hospitalsområde. Med kaffe og kage i caféen, krydderurter i drivhuse og forskellige kulturelle events har foreningen skabt en lille oase på stedet. Det gamle mekanikerværksted er bygget om til et hyggeligt cafékøkken, som får råvarer fra to væksthuse og en tilhørende bærhave.
Læs mere om stedet og find åbningstider på Café Sct. Hans Haves hjemmeside
Museum Sct. Hans
Du kan besøge Museum Sct. Hans, som har til huse i kælderen i Kurhus. Museet har åbent for offentligheden og viser en fast udstilling om hospitalets historie.
Hovedbygningen Kurhus er tegnet af den kendte guldalderarkitekt Gottlieb Bindesbøll, der også er arkitekten bag bl.a. Thorvaldsens Museum. Museet har åbent onsdage kl. 13-16. Det er muligt at få omvisninger ved kontakt til museet.
Planlæg dit besøg til Roskilde
Når du besøger Roskilde og byens omgivelser, kan du hjælpe os med at passe godt på naturen og kulturen. Fx ved at:
- Holde hunden i snor, så den ikke skræmmer fuglene, der bor omkring Roskilde Fjord.
- Tag dit affald med hjem eller til nærmeste skraldespand.
- Hold dig på vej og sti i private skove og i det åbne land.
Faciliteter og ruter i og omkring Roskilde
Der er ikke bare mange oplevelser i Roskilde - der er også mange ruter, der fører ud i naturen med Roskilde som udgangspunkt.
Når du har fået fyldt op på de kulturhistoriske oplevelser i Roskilde, kan du fx følge en af de mange vandreruter. Der findes fx en 12,5 km. afmærket rundtur, 'Sti til Naturen', som går fra Roskilde Domkirke forbi Roskilde Havn, ud langs fjorden, Kællingehaven, gennem Boserup Skov og Rørmosen – og tilbage gennem Sankt Hans-området og Skt. Jørgensbjerg. Denne rute er en god tur til dig, der vil opleve byens enestående omgivelser.
I nationalparkens app og webkort kan du læse mere om denne rute, andre vandre-, cykel- og sejlruter samt de mange besøgssteder, oplevelsespunkter og faciliteter, der findes i Roskilde og i hele nationalparken.
Besøg Roskilde by i kørestol
Der er gode muligheder for at besøge Roskildes seværdigheder og besøgssteder i kørestol med hjælper. De enkelte besøgssteder har muligvis bedre information om tilgængelighed, og derfor opfordrer vi altid til at kontakte besøgsstederne direkte, hvis du har spørgsmål til tilgængeligheden.
Museumsøen og Vikingeskibsmuseet
Som kørestolsbruger med hjælper kan du uden problemer besøge Museumsøen ved Vikingeskibsmuseet – og via broerne til havnen omkring. Her er borde-bænkesæt, handicaptoilet og slisker. Det er også muligt med hjælper at køre ud på bådebroen lige vest for Vikingeskibsmuseet.
Adgang til selve Vikingeskibsmuseet er til gengæld besværlig – bl.a. fordi arkitekten ikke ville have tilbygget en rampe. Derfor er der gratis adgang på museet for kørestolsbrugere.
Roskilde Oplevelseshavn
Roskilde Oplevelseshavn formidler fjordens fiske- og fugleliv via en udstilling og fremskudt fiskebro med bassiner og plancher. Der er udmærket adgang for kørestolsbrugere med hjælper via stier uden trin til havnekaj og ud på fiskebroen. Handicap-P i nærheden. Adgang ind til udstillingen sker over er en rist.
Roskilde Domkirke
Roskilde Domkirke er, hvor det er muligt, tilpasset besøg af kørestolsbrugere med hjælper. Der er handicap p-pladser 10 meter fra indgangen og kørestriber i brolægning til våbenhus. Via våbenhuset er der fin adgang over dørtrin ind i kirken, hvor du kan opleve domkirken og deltage i gudstjenester. Toilet for kørestolsbrugere er i Konventhuset ved siden af Domkirken. Spørg personalet.
Roskilde Museum
Roskilde Museum fortæller byens og egnens kulturhistorie fra oldtiden til i dag i fire etager med en flot ny udstilling fra 2017. Alt er tilpasset kørestolsbrugere med elevator, adgangsveje og udstillinger uden trin, handicaptoilet mv. Meget egnet til kørestolsbrugere med hjælper.
- Sejlture
- Rundtur til fods fra Roskilde (12,5 km)
- Roskilde Fjord
- Kildernes By - Roskilde
- Vandreture
- Book en tur
© Fotografer: Storyflight: Roskilde Domkirke; Christina Gejel Nielsen: Vikingeskib på fjorden; Søren Jacobsen: Roskilde Kloster; ROMU: Købmandsgården; Nynne Sørgaard: Maglekilde; MH: Sankt Jørgensbjerg; L.A. Rings venner: Brøndgade 1; Maria Kristina Holst Palner: Roskilde Oplevelseshavn; Ole Malling: Sankt Hans-området fra luften (2001); Henning Petersen: vandretur langs kysten.