Middelalderudstilling – På sporet af Roskildes storhedstid
Roskilde bys historie tager sin begyndelse i vikingetiden i slutningen af 900-tallet og bliver landet største by i middelalderen med bispesæde, fem klostre, 13 sognekirker – herunder Sankt Laurentius, som eksisterer som kirkeruin, der kan besøges under Roskildes centrale torv Stændertorvet. Det er en revolutionerende tid, hvor det danske møntsystem udvikler sig, hvor kongemagten og kirkens centrale rolle vokser og, håndværket organiseres og specialiseres.
Oldtidsudstilling – Ormens tid
Udstillingen fortæller om den hedenske verden – ormens tid – før kristendommen og Roskildes grundlæggelse. Oplev fascinerende oldtidsfund fra landskaberne omkring Roskilde Fjord fra istiden og til jernalderens slutning o. 1050 e.Kr. Kom tæt på fortidens mennesker og se den gådefulde vikinge-dobbeltgrav, Gerdrupgraven, hvor helt nye DNA-analyser viser, at manden og kvinden er mor og søn. Og se det imponerende skelet af den mægtige og langbenede urokse, som er fra ca. 8000 år f.Kr.
De faste udstillinger suppleres af skiftende særudstillinger samt mange foredrag, arrangementer og aktiviteter for alle aldersgruppe.
Skolestue og legetøjsudstilling
Sæt jer bag skolepultene og oplev, hvordan det var at være skolebarn for 100 år siden med forhøjet kateder, anskuelsestavler og spanskrør. Træd ind i et magisk univers i legetøjsudstillingen Parva Mundi (Lille Verden) og lyt til legetøjets fortællinger.