Roskilde Museum

Roskilde Museum viser Roskilde bys kulturhistorie samt fund og genstande fra egnen, fra Stenalder til i dag.

Kulturhistorisk museum

Roskilde Museum er byens og egnens kulturhistoriske museum. Museets udstillinger i Sankt Ols Stræde fortæller gennem arkæologiske fund og nyere genstande historien om en af landets ældste og mest betydningsfulde byer.

Museet har til huse i to af byens markante historiske huse – Liebes Gård og Sukkerhuset.

Sanselige oplevelser

Museet er bygget op som en sanselig oplevelse, hvor lys, lyd og rum understøtter fortællingen om Roskilde og slår skiftende stemninger an hele vejen gennem den store udstilling.

På skolebænken - Skolebørn på Roskilde Museum. Foto: ROMU.

Middelalderudstilling – På sporet af Roskildes storhedstid

Roskilde bys historie tager sin begyndelse i vikingetiden i slutningen af 900-tallet og bliver landet største by i middelalderen med bispesæde, fem klostre, 13 sognekirker – herunder Sankt Laurentius, som eksisterer som kirkeruin, der kan besøges under Roskildes centrale torv Stændertorvet. Det er en revolutionerende tid, hvor det danske møntsystem udvikler sig, hvor kongemagten og kirkens centrale rolle vokser og, håndværket organiseres og specialiseres.

Oldtidsudstilling – Ormens tid
Udstillingen fortæller om den hedenske verden – ormens tid – før kristendommen og Roskildes grundlæggelse. Oplev fascinerende oldtidsfund fra landskaberne omkring Roskilde Fjord fra istiden og til jernalderens slutning o. 1050 e.Kr. Kom tæt på fortidens mennesker og se den gådefulde vikinge-dobbeltgrav, Gerdrupgraven, hvor helt nye DNA-analyser viser, at manden og kvinden er mor og søn. Og se det imponerende skelet af den mægtige og langbenede urokse, som er fra ca. 8000 år f.Kr.

De faste udstillinger suppleres af skiftende særudstillinger samt mange foredrag, arrangementer og aktiviteter for alle aldersgruppe.

Skolestue og legetøjsudstilling
Sæt jer bag skolepultene og oplev, hvordan det var at være skolebarn for 100 år siden med forhøjet kateder, anskuelsestavler og spanskrør. Træd ind i et magisk univers i legetøjsudstillingen Parva Mundi (Lille Verden) og lyt til legetøjets fortællinger.

Butik og café

I museet finder du både butik samt frokostcafe. Der er gratis adgang til butik og cafeområdet. ROMU har også en webshop med et håndplukket og spændende udvalg af varer fra museumsbutikkerne: Webshop for museerne

En del af Kulturstrøget

Kulturstrøget rummer både historiske perler, grønne oaser og moderne kunst og der afholdes mange aktiviteter og events, som er en stor og aktiv del af livet i Roskilde bymidte. Kulturstrøget er et samarbejde mellem Roskilde Museum, Roskilde Biblliotek, Roskilde Kloster, Museet for Samtidskunst, Kunsthuset Palæfløjen, Byens Hus samt Roskilde Domkirke.

Læs mere om Roskilde By som udflugtsmål her

Fakta

Roskilde Museum
Sankt Ols Stræde 3
4000 Roskilde

Tlf. 4631 6529
Mail: Obfuscated Email
Mere information på Roskilde Museums hjemmeside