Herregårdsmuseet Selsø Slot

Barokherregården fra 1576 er nationalparkens nordlige besøgssted. Ved et besøg kan du både opleve det gamle hus med dets krinkelkroge og uhyggelige kældre, se de smukke baroksale eller høre om madlavning i det bevarede køkken fra 1700-tallet.

Den glemte herregård

Selsø Slot er en eventyrlig barokherregård fra 1576. Den blev bygget af adelsmanden Jakob Ulfeldt - en af rigets mægtigste mænd, der var medlem af Rigsrådet. Selsø lå oprindelig på en holm i en sø med å-forbindelse til Roskilde Fjord, og her lå før den nuværende bygning et mindre middelalderligt borganlæg fra ca. 1200-tallet. På gårdspladsen ses stadig den store stenbrønd derfra.

Da den sidste adelige beboer døde i 1829, solgte man alt inventaret, drejede nøglen om – og lod slottet stå gemt og glemt i 144 år, hvor det blev brugt som kornmagasin, hundekennel, tørring af vasketøj og meget andet. Det reddede mirakuløst nok slottet, der i dag er restaureret og kan besøges som herregårdsmuseum. Besøg museet i åbningstiden, deltag i arrangementer eller bestil en omvisning.

Historisk madlavning og smukt landskab

I Selsøs velbevarede 1700-talskøkken findes endnu det åbne ildsted, hvor de store middage til herskabet og de simple retter til herregårdens arbejdere er blevet tilberedt. Ildstedet fungerer igen og ved særlige lejligheder står kokkepigen ved den blussende ild og fortæller om madlavningen fra dengang.

Du kan også tage en smuk tur ud i landskabet omkring Selsø Slot - læs mere om udflugtsmålet her

Arrangementer hele året

Hele året foregår der historiske arrangementer på Selsø. Deltag f.eks. i konkurrencen 'Den store Bagedage', hør koncert og opera i Selsøs smukke baroksal eller tag til lysfest med venetiansk stemning. Du kan også få et godt gys på den stemningsfulde allehelgensaften, hvor Den Hvide Dame plejer at vise sig.

Fakta

Herregårdsmuseet Selsø Slot
Selsøvej 30A
4050 Skibby

Tlf. 5217 2060
Mail: Obfuscated Email
Mere information på Herregårdsmuseet Selsø Slots hjemmeside