Cykelture

Tag cyklen ud i nationalparken og kom helt tæt på den spændende natur. Det bakkede landskab giver vind i håret og sved på panden.

SKOVVEJENE

Bidstrup Skovene

Bidstrup Skovene ligger syd for Kirke Hvalsø. Her kan du cykle ad markerede cykelruter, prøve kræfter med mountainbikesporet - eller finde din egen vej gennem skoven. Bidstrup Skovenes areal er 1076 hektar, så der er rig mulighed for gode, lange, ture på skovstierne.

Se et kort over skovene her

Boserup Skov

Boserup er en 224 hektar stor skov, med mange stier hvor man kan cykle. Den regionale cykelrute nummer 88 går igennem Boserup Skov - og her er udfordrende ruter for mountainbikes.

Se kort over skoven her

FJORDSTIEN

Mærk brisen

Fjordstien er en naturcykelsti, som du kan følge hele vejen rundt i fjordlandet langs Roskilde Fjord. Langs den 275 km. lange sti er der overnatningsmuligheder og masser af seværdigheder.

Cykelstien bringer dig mange steder tæt på kysten, hvor du kan se vandet, nyde duften og mærke brisen fra fjorden.

Find vej

Den regionale cykelrute er afmærket med små blå cykelskilte og har rutenummer 40. Ruterne indenfor nationalparken strækker sig fra Frederikssund til Roskilde (38 km) og fra Roskilde til Holbæk (47 km).

Se folder til Fjordstien 4 - Frederikssund til Roskilde
Se folder til Fjordstien 5 - Roskilde til Holbæk

HISTORISKE RUTER

Munkevejen

Den tematiserede cykelrute fører dig forbi historiske kristne steder. I Danmark er ruten skiltet med rute nr. 88. Ruten starter i Tyskland ved Glückstadt og slutter i Roskilde ved Roskilde Domkirke.

Cykelruten byder på et varieret forløb langs eksisterende småveje, stier og rekreative ruter gennem landskabet.

Munkevejen er opdelt i etaper på mellem 15 og 35 km. Det gør det overskueligt at tage en dagstur igennem nationalparken.

Se kort og mere information her

Konger og vikinger

En 30 km lang rute for oplevelseslystne i alle aldre. Ruten starter og slutter i Roskilde Havn. Turen beskriver blandt andet de historiske spor på vejen fra Roskildes Vikingeskibsmuseum.

Følg Fjordstien (40) langs havnen og vandet og et godt stykke ind i skoven. Du kommer igennem det maleriske landskab med de mange spor efter vikingerne med en afstikker til Lejre med Lejre Museum, Ledreborg Slot og det spændende Sagnlandet Lejre.

Se folder med kort her

Herregårdslandskabet

I området omkring Kirke Hvalsø, Sonnerupgaard og Aastrup Kloster kan du tage en fin cykeltur gennem Aastrup skov forbi både Tadre Mølle, Elverdamsdalen, voldstedet ved Sonnerupgaard og Aastrup Gods.

Det er tilladt at cykle på veje og stier i skove og på markveje - husk at vise hensyn. Ad de smalle landeveje kan du krydse over ådalen for Elverdamsåen flere steder.

Se folder med kort her

ANDRE CYKELRUTER

Romantik på cykel

Romantik på cykel er en 10-15 km lang cykelrute for forelskede par i alle aldre. Ruten forløber i Roskilde og omegn. Turen varer 2-3 timer i behageligt tempo.

Romantik på cykel byder på en smuk og romantisk naturoplevelse. Se folder med kort her

Mountainbike

Flere steder i Nationalpark Skjoldungernes Lands skove er der udlagt særlige mountainbikeruter. Du finder ruterne i Bidstrup Skovene og Boserup Skov.

Læs mere og se kort her

Færdsel på cykel

Som cyklist i Danmark må du cykle på veje og stier i skove og på markveje i det åbne land. Husk at vis hensyn til andre trafikanter. Mange skove og marker i nationalparken er ejet af private. De kan være lukket på grund af jagt, drift, træfældning eller andet. Orienter jer på skiltene, som er opstillet på stedet og respekter reglerne.

Indsats for bæredygtigt friluftsliv

Friluftsliv er en kilde til sundhed, glæde og livskvalitet for mange mennesker. En opgave for nationalparken er på en gang at styrke mulighederne for friluftsliv i området og samtidig bevare og styrke naturen i nationalparken samt tage hensyn til lodsejere og lokalbefolkning.