Cykelture

Tag cyklen ud i nationalparken og kom helt tæt på den spændende natur. Det bakkede landskab giver vind i håret og sved på panden.

Fjordstien

Fjordstien er en 275 km lang naturcykelsti, som du kan følge hele vejen rundt i fjordlandet langs Roskilde Fjord. Cykelstien bringer dig mange steder tæt på kysten, hvor du kan se vandet, nyde duften og mærke brisen fra fjorden.

Ruterne indenfor nationalparken strækker sig fra Frederikssund til Roskilde (38 km) og fra Roskilde til Holbæk (47 km).

Planlæg cykelturen

Den regionale cykelrute er afmærket med små blå cykelskilte og har rutenummer 40. Find kort:

Boserup Skov

Boserup er en 224 hektar stor statsskov med mange skovveje, hvor det er muligt at cykle. Den regionale cykelrute nummer 88 går igennem Boserup Skov, og leder dig forbi både Lerskrænten med udsigt til fjorden og dybt ind gennem det bakkede landskab.

Kort med skovstier

Bidstrup Skovene

Bidstrup Skovene ligger syd for Hvalsø. Her kan du cykle ad markerede cykelruter forbi både lysåbninger, urørt skov og den rene badesø Avnsø. Bidstrup Skovenes areal er 1076 hektar, så der er rig mulighed for gode, lange, ture på skovstierne - og flere steder er det muligt at overnatte i shelters.

Kort med stier

Historiske ruter

Munkevejen

Cykelruten fører dig forbi historisk kristne steder. I Danmark er ruten skiltet med rute nr. 88. Ruten starter i Tyskland ved Glückstadt og slutter i Roskilde ved Roskilde Domkirke.

Ruten er opdelt i etaper på 15 til 35 km, og byder på et varieret forløb langs småveje, stier og rekreative ruter.

Kort over ruten

Herregårdslandskabet

I området omkring Kirke Hvalsø, Sonnerupgaard og Aastrup Kloster kan du tage en fin cykeltur gennem Aastrup skov forbi både Tadre Mølle, Elverdamsdalen, voldstedet ved Sonnerupgaard og Aastrup Gods.

Det er tilladt at cykle på veje og stier i skove og på markveje - husk at vise hensyn.

Kort med cykelruter

Istidsruten

Istidsruten er en i alt 390 km lang cykelrute i nationalparken og videre rundt gennem det vestsjællandske istidslandskab.

Langs ruten finder du fortællinger om, hvordan is og smeltevand formede landskabet, og om de mennesker, der siden bosatte sig.

Kort over Istidsruten

Romantik på cykel

Romantik på cykel er en 10-15 km lang cykelrute for forelskede par i alle aldre. Ruten forløber i Roskilde og omegn. Turen varer 2-3 timer i behageligt tempo.

Folder med kort over ruten

Mountainbike

Flere steder i Nationalpark Skjoldungernes Lands skove er der udlagt særlige mountainbikeruter. Du finder ruterne i Bidstrup Skovene og Boserup Skov.

Læs mere om mountainbikeruterne

Lille mountainbiker. Foto: Karina Kalstad

Adgangsregler og færdsel

Nationalparken er for os alle sammen. Når vi bruger naturen, er der nogle regler, som er vigtige at kende. Reglerne for hvad du kan og må i naturen er ofte forskellige afhængig af naturtypen og om området er offentligt- eller privatejet. Vis hensyn og orienter dig på stedet.

God færdsel

Cykeltur ved Roskilde Domkirke. Foto: Jan Vittrup

Færdsel på cykel

Som cyklist i Danmark må du cykle på veje og stier i skove og på markveje i det åbne land. Husk at vis hensyn til andre trafikanter. Mange skove og marker i nationalparken er ejet af private. De kan være lukket på grund af jagt, drift, træfældning eller andet. Orienter jer på skiltene, som er opstillet på stedet og respekter reglerne.

Download app

Nationalparkens app

I nationalparkens app finder du et interaktivt kort med beskrivelser af udflugtsmål, besøgssteder, overnatning, stier, shelters, havne og meget andet. Den er gratis og kan køre uden internetforbindelse, når først den er downloadet.

Download i Google Play 
Download i App Store