Skt. Jørgensbjerg

Bydelen Sankt Jørgensbjerg i Roskilde er med sine smalle gader og gamle stråtækte fiskerhuse et besøg værd. Se en af Danmarks ældste kirker, besøg L.A. Rings Atelier eller tag en vandretur gennem gaderne og videre ud i naturen.

Livet "på bjerget"

I Roskilde er der samlet mange oplevelser på få kvadratkilometer; gamle bindingshuse, kultursteder, byparker og Roskilde Fjord. Bydelen Sankt Jørgensbjerg ved Roskilde Havn har bevaret et stærkt landsbypræg med et bymiljø, der har rødder tilbage til 1700-tallet. Sankt Jørgensbjerg var oprindeligt en selvstændig by, men har siden den tidlige middelalder ligget i skyggen af Roskilde. Den opnåede en renæssance i sidste halvdel af 1900-tallet, hvor det blev attraktivt at bo i kulturmiljøet og de gamle huse i landsbyen efterhånden er blevet istandsat.

Bydelen har mange, smukke bindingsværkshuse og er centreret omkring en af Danmarks ældste stenkirker. Sankt Jørgensbjerg Kirke er bygget i år 1070 af frådsten (kildekalk) som kunne brydes i området. I dag er Skt. Jørgensbjerg en af Roskildes mest eftertragtede bydele at bo i, og bliver af lokale omtalt kærligt som "ned på bjerget".

L.A. Rings kunst og atelier

Den landskendte maler Laurits Andersen Ring slog sig i 1914 ned på Skt. Jørgensbjerg og boede der de sidste nitten år af sit liv. Landsbymiljøet  med dets vejrbidte og fattige indbyggere har inspireret L.A. Ring og er gengivet i mange af hans realistiske motiver. I huset Brøndgade 1 på Sankt Jørgensbjerg er det muligt at besøge hans atelier, som står næsten uændret hen. Huset er for nyligt blevet restaureret og er et rigtigt fint eksempel på en 100 år gammel, beskeden bolig.

Landsby-vandring

Du kan mærke den hyggelige stemning i Skt. Jørgensbjerg, når du slentrer gennem de stejle, smalle gader og gamle fiskerhuse, hvor du kan kigge ind i de gamle gårde.

Der findes en 12,5 km. afmærket rundtur; 'Sti til Naturen', som går fra Roskilde Domkirke forbi Roskilde Havn, ud langs fjorden, gennem Boserup Skov og Rørmosen – og tilbage gennem Skt. Hans og Skt. Jørgensbjerg.

Mere viden om Skt. Jørgensbjerg

Bydelen Skt. Jørgensbjerg har en lang historie og er et aktivt lokalområde. Du kan finde mere viden om stedet via nedenstående links:

Historien om Skt Jørgensbjerg - Lokalrådets hjemmeside

L.A. Rings Venners hjemmeside

Link til vandreruten 'Ud til Naturen' på Friluftsguiden

© Foto: Skt. Jørgensberg gårdområde; Ole Malling. Skt. Jørgensbjerg gåtur; VisitRoskilde.