Bliv Skjoldunge Tur 8: Fremtidens fødevare - Tang

Tag på tur til Roskilde Fjord. Undersøg fjordens miljøforhold - og gæt, hvilke tangarter, som kan vokse her. Fisk tang. Undersøg tang. Tilbered tang. Og diskuter tang som fremtidens fødevare - og mulighederne for at dyrke tang i Roskilde Fjord.

Fag og klassetrin

Klassetrin: 6. klasse forår
Fag: Natur/teknologi og historie. Tværfag: Dansk, madkundskab.

Tid og sted

Tid: 10.00 – 12.00
Sted: Roskilde Fjord. Skjoldunge-shelteret ved kysten i Boserup Skov for Roskilde og Lejre-skoler. Marbæk strandpark for Frederikssund-skoler. Møllekrogen for Fjordlandskolen. Se også beskrivelse nedenfor.

Transport

Skolen står for transport (se boks nede). Tjek selv bus og tog. Kom i god tid, så I har spist 10-mad og er klar til start med regnbukser på. Bliv, leg og udforsk sted efter tur.

Piger fisker tang. Foto: Malene Bendix.
Lav tang på trangia. Foto: Malene Bendix.

Fremtidens fødevare - Tang?

Tag på tur til Roskilde Fjord. Hent tang med waders, undersøg hvilken tang, som kan vokse i fjordens miljø – og diskuter om fjorden er egnet til at dyrke tang i. Arbejd innovativt med tang som fremtidens fødevare.

Er tang et bud på fremtidens fødevarer? Det undersøger eleverne på en ekspedition til Roskilde Fjord. De undersøger fjordens miljøforhold - og gætter ud fra dem på hvilke tangarter, som vil kunne vokse i det brakke vand. Så hopper de i waders og fisker tang med ketcher og hænder. Eleverne undersøger og artsbestemmer fjordens meget almindelige tangarter. De sorterer og vasker tangen. Og så smager de tang - rå og stegt - og arbejder med at finde gode opskrifter på fjordens tang. Til sidst diskuteres tang som fødevare i fremtiden - og fjorden som dyrkningsområde. 

En dejlig dag i det fri med masser af oplevelser og læring gennem alle sanser.

Hent materialer, lærervejledning og book tur

Du kan hente materialer til BLIV SKJOLDUNGE TUR 8: FREMTIDENS FØDEVARER - TANG her. Brug materialet til at forberede og bearbejde forløbet med klassen. Materialet består af:

  • Turbeskrivelse: En oversigt over hele forløbet for læreren samlet på 1 A4-ark: Print arket ud på begge sider til dig og dine kolleger.
  • Kopiark til eleverne. Print dem ud på begge sider til eleverne - og brug med klassen før, under og efter turen.
  • Hent også Lærervejledning til Bliv Skjoldunge som bladrefilpdf-fil til A4 eller pdf-fil i opslag til A3.

Du kan booke næste skoleårs Bliv Skjoldunge-ture i juni måned via Bliv Skjoldunges bookingsystem. Vælg din kommune. Vælg Bliv Skjoldunge. Vælg tur. Book tid og sted.

Varmt tøj

Bliv Skjoldungeturene foregår oftest udendørs. For at få en god lærings-oplevelse er det vigtigt, at I har varmt tøj, gode sko/støvler og store madpakker med. Bed forældrene hjælpe. Det er svært at lære, når man fryser.

Forbered klassen før - og bearbejd turen efter

Bliv Skjoldungeturene er testet med skoler fra Lejre Kommune. Det står klart, at jo bedre klassen er forberedt inden turen - og jo bedre lærer og elever bearbejder turen efterfølgende, desto mere får børnene ud af at tage afsted.

Tangkort med Tarmrørhinde. Foto: Malene Bendix.

Offentlig transport

Du kan se, hvor I skal pleje natur, når du booker turen. Det vil ofte være et sted ude i det fri, så planlæg jeres transport i god tid. Tjek hvor bussen stopper - og hvor lang tid, I skal bruge på at gå til mødestedet. 

Skoler fra Roskilde og Lejre kommuner: Vi mødes ved Skjoldunge-shelteret i Boserup Skov ved Roskilde Fjord. Tag bus 207 til P-plads vest i Boserup Skov. Find Midgårdsormen - og gå ad balancestien ned til kysten. Følg sti mod vest eller venstre til I kommer til shelterpladsen. Her venter naturvejlederen på jer. Kom i god tid.

Fjordlandskolen fra Frederikssund Kommune: Møllekrogen ved Selsø sø. Vi mødes ved P-pladsen ved den lille havn. Bus 318. Kom i god tid. 

Andre skoler fra Frederikssund Kommune: Vi mødes ved Marbæk Strandpark. Bus 310R, 312 og 313 går dertil. Kom i god tid.