Bliv Skjoldunge Tur 7: Naturplejetur

Klassen besøger et fortidsminde eller et naturområde i nationalparken, som trænger til pleje. Klassen udforsker området, diskuterer naturpleje – og er med til at pleje området med save, ørnenæb eller nipsetænger.

Fag og klassetrin

Klassetrin: 6. klasse efterår
Fag: Natur/teknologi og historie. Tværfag: Dansk, håndværk og design.

Tid og sted

Tid: 10.00 – 12.00
Sted: Turene foregår i natur og kulturhistoriske spots, som trænger til naturpleje. Roskilde og Lejre kommunes klasser stævner skov i Boserup Skov. Se også boks nedenfor. Frederikssund Kommunes klasser arbejder med naturpleje ved Sillebro Ådal - undtagen Fjordlandskolens klasser, som arbejder med natur- og kulturpleje ved Selsø Slot.

Transport

Skolen står for transport (se boks nede). Tjek selv bus og tog. Kom i god tid, så I har spist 10-mad og er klar til start med regnbukser på. Bliv, leg og udforsk sted efter tur.

Grej til naturpleje. Foto: Malene Bendix.
Plej en gravhøj. Foto: Malene Bendix.

Naturplejetur

Klassen besøger et fortidsminde eller et naturområde i nationalparken, som trænger til pleje. Klassen udforsker området, diskuterer naturpleje – og er med til at pleje området med save, ørnenæb eller nipsetænger. 

En vigtig del af nationalparkens opgave er at arbejde for flere og større sammenhængende naturområder, som kan styrke biodiversiteten.Det kan vi bl.a. gøre ved at pleje naturarealer eller kulturhistoriske områder. Det kan være en gravhøj, som træer og buske er ved at tage magten fra. Det kan være en eng med blåtoppet kohvede, som skal slåes, så den lille urt ikke forsvinder. Det kan også være at stævne skov, så skovbundens små urter får mere lys, at samle affald og skrald i strandkanten eller at hive rynket rose op, så den ikke overtager Eskilsø.

Klassen lærer om naturpleje, får værktøj i hænderne - og så er det bare om at tage fat for naturen et par timer.

Hent materialer, lærervejledning og book tur

Du kan hente materialer til BLIV SKJOLDUNGE TUR 7: NATURPLEJETUR her. Brug materialet til at forberede og bearbejde forløbet med klassen. Hent og print ud:

  • Turbeskrivelse: En oversigt over hele forløbet for læreren samlet på 1 A4-ark: Print arket ud på begge sider til dig og dine kolleger.
  • Kopiark til eleverne. Print dem ud på begge sider til eleverne - og brug med klassen før, under og efter turen.
  • Hent også Lærervejledning til Bliv Skjoldunge som bladrefilpdf-fil til A4 eller pdf-fil i opslag til A3.

Du kan booke næste skoleårs Bliv Skjoldunge-ture i juni måned via Bliv Skjoldunges bookingsystem. Vælg din kommune. Vælg Bliv Skjoldunge. Vælg tur. Book tid og sted.

Varmt tøj

Bliv Skjoldungeturene foregår oftest udendørs. For at få en god lærings-oplevelse er det vigtigt, at I har varmt tøj, gode sko/støvler og store madpakker med. Bed forældrene hjælpe. Det er svært at lære, når man fryser. OBS: På naturplejeturen skal vi arbejde - så børnene skal have tøj på, som gerne må blive slidt og beskidt.

Forbered klassen før - og bearbejd turen efter

Bliv Skjoldungeturene er testet med skoler fra Lejre Kommune. Det står klart, at jo bedre klassen er forberedt inden turen - og jo bedre lærer og elever bearbejder turen efterfølgende, desto mere får børnene ud af at tage afsted.

Grene slæbes væk. Foto: Malene Bendix.

Offentlig transport

Du kan se, hvor I skal pleje natur, når du booker turen + nedenfor. Det vil ofte være et sted ude i det fri, så planlæg jeres transport i god tid. Tjek hvor bussen stopper - og hvor lang tid, I skal bruge på at gå til mødestedet. 

Skoler fra Roskilde og Lejre kommune: Stævningsskoven i Boserup Skov. Tag bus 207 til Den høje P-plads ved Boserup Skov. Følg stien ind i skoven mod Boserupgård Naturcenter. Til venstre ligger stævningsskoven. Kom i god tid.

Frederikssund skoler skal møde på et af to steder:

a) Fjordlandskolens klasser mødes med naturvejlederen ved det gamle billethus ved Selsø Slot, Selsøvej 30A, 4050 Skibby. Tag bus 318. Stå af ved Selsø Kirke og gå ad stien ind til Selsø Slot.

b) Andre klasser fra Frederikssund kommune skal møde naturvejlederen ved shelterpladsen i Sillebro Ådal. Stedet har ikke adresse, men se koordinater her. Der er 2,5 km fra Frederikssund Station til shelterpladsen. Turen går flot igennem Ådalen på sti hele vejen. Eller tag bus 312 fra stationen, hvor I fra stoppestedet (Stagetornvej/Roskilde vej) skal gå ca. 1 km.