Bliv Skjoldunge Tur 7: Naturplejetur

Klassen besøger et fortidsminde eller et naturområde i nationalparken, som trænger til pleje. Klassen udforsker området, diskuterer naturpleje – og er med til at pleje området med save, ørnenæb eller nipsetænger.

Fag og klassetrin

Klassetrin: 6. klasse efterår
Fag: Natur/teknologi og historie. Tværfag: Dansk, håndværk og design.

Tid: 10.00 – 12.00
Sted: Turene foregår i natur og kulturhistoriske spots, som trænger til naturpleje. Lejre kommunes skoler plejer en gravhøj ved Lejre. Roskilde Kommunes skoler stævner skov i Boserup. Se også boks nedenfor.

Transport

Skolen står for transport (se boks nede). Tjek selv bus og tog. Kom i god tid, så I har spist 10-mad og er klar til start med regnbukser på. Bliv, leg og udforsk sted efter tur.

Grej til naturpleje. Foto: Malene Bendix.
Plej en gravhøj. Foto: Malene Bendix.

Naturplejetur

En vigtig del af nationalparkens opgave er at arbejde for flere og større sammenhængende naturområder, som kan styrke biodiversiteten. En vigtig del af nationalparkens arbejde er derfor at understøtte pleje naturarealer eller kulturhistoriske områder. Det kan være en gravhøj, som træer og buske er ved at tage magten fra. Det kan være en eng med blåtoppet kohvede, som skal slåes, så den lille urt ikke forsvinder. Det kan også være at stævne skov, så skovbundens små urter får mere lys, at samle affald og skrald i strandkanten eller at hive rynket rose op, så den ikke overtager Eskilsø.

Klassen lærer om naturpleje, får værktøj i hænderne - og så er det bare om at tage fat for naturen et par timer.

Hent materialer, lærervejledning og book tur

Du kan hente materialer til Bliv Skjoldunge Tur 7: Naturplejetur her. Brug materialet til at forberede og bearbejde forløbet med klassen. Hent og print ud:

• Turbeskrivelse: En oversigt over hele forløbet for læreren samlet på 1 A4-ark: Print arket ud på begge sider til dig og dine kolleger.
  • Kopiark til eleverne. Print dem ud på begge sider til eleverne - og brug med klassen før, under og efter turen.
  • Hent også Lærervejledning til Bliv Skjoldunge som bladrefilpdf-fil til A4 eller pdf-fil i opslag til A3.

Du kan booke næste skoleårs Bliv Skjoldunge-ture i juni måned via Bliv Skjoldunges bookingsystem. Vælg din kommune. Vælg Bliv Skjoldunge. Vælg tur. Book tid og sted.

Varmt tøj

Bliv Skjoldungeturene foregår oftest udendørs. For at få en god lærings-oplevelse er det vigtigt, at I har varmt tøj, gode sko/støvler og store madpakker med. Bed forældrene hjælpe. Det er svært at lære, når man fryser.

Forbered klassen før - og bearbejd turen efter

Bliv Skjoldungeturene er testet med skoler fra Lejre Kommune. Det står klart, at jo bedre klassen er forberedt inden turen - og jo bedre lærer og elever bearbejder turen efterfølgende, desto mere får børnene ud af at tage afsted.

Grene slæbes væk. Foto: Malene Bendix.

Offentlig transport

Du kan se, hvor I skal pleje natur, når du booker turen + nedenfor. Det vil ofte være et sted ude i det fri, så planlæg jeres transport i god tid. Tjek hvor bussen stopper - og hvor lang tid, I skal bruge på at gå til mødestedet.

Skoler fra Lejre kommune: Gravhøjen ligger lige nord for Lejre Mølle, ved indkørsel til Orehøjvej 19, 4320 Lejre. Tag bus 207 til Gl. Lejre. Naturvejlederen venter ved gravhøjen. Kom i god tid.

Skoler fra Roskilde Kommune: Stævningsskoven i Boserup Skov. Tag bus 207 til Den høje P-plads ved Boserup Skov. Følg stien ind i skoven mod Boserupgård Naturcenter. Til venstre ligger stævningsskoven. Kom i god tid.

Skoler fra Frederikssund Kommune: Turen afvikles først i skoleåret 2022/23.