Bliv Skjoldunge Tur 4: Lejrliv og vild mad i skoven

Tag på tur i en af nationalparkens skove med en dygtig naturvejleder. Undersøg skovens liv, lær at hugge brænde og tænde bål. Snak om skov, træ og klima - og lav vild mad.

Fag og klassetrin

Klassetrin: 4. klasse forår
Fag: Natur/teknologi og historie. Tværfag: Dansk, idræt, madkundskab, H/D.

Tid og sted

Tid: 10.00 – 12.00.
Steder: Lejre-klasser tager til Avnstrupshelter i Bidstrup Skovene. Roskilde-klasser tager til Den store shelterplads i Boserup Skov. Frederikssund-klasser tager til Grønlien skov eller - og klasser fra Fjordlandskolen tager til det gamle billethus udenfor Selsø Slot. Se mere i boksen nedenfor.

Transport

Skolen står for transport (se boks nede). Tjek selv bus og tog. Kom i god tid, så I har spist 10-mad og er klar til start med regnbukser på. Bliv, leg og udforsk sted efter tur.

Tænd bål - og lav bålmad. Foto: Adam Grønne.
Tag på opdagelse i skoven. Foto: Malene Bendix.

Lejrliv, bål og vild mad i skoven

Klasen tager på tur i skoven med en naturvejleder. I undersøger livet i skovbunden - og taler om det I finder. Eleverne hugger brænde med kløvejern og tænder lejrbål. I taler om, hvordan vi mennesker kan overleve i skoven - og måske også om skov, træ og klima på 4. klasses niveau. I finder vilde, spiselige urter - og tilbereder dem over bål.  

Basis lejrliv

Meget af det I lærer på turen, vil eleverne kunne bruge i deres eget liv - og når klassen arbejder med ude-undervisning i andre sammenhænge. 

 

Hent materialer, lærervejledning og book tur

Du kan hente materialer til BLIV SKJOLDUNGE TUR 4: LEJRLIV OG VILD MAD I SKOVEN her. Brug materialet til at forberede og bearbejde forløbet med klassen. Hent en fil med:

  • Turbeskrivelse: En oversigt over hele forløbet for læreren samlet på 1 A4-ark: Print arket ud på begge sider til dig og dine kolleger.
  • Kopiark til eleverne. Print dem ud på begge sider til eleverne - og brug med klassen før, under og efter turen.
  • Hent også Lærervejledning til Bliv Skjoldunge som bladrefilpdf-fil til A4 eller pdf-fil i opslag til A3.

Du kan booke næste skoleårs Bliv Skjoldunge-ture i juni måned via Bliv Skjoldunges bookingsystem. Vælg din kommune. Vælg Bliv Skjoldunge. Vælg tur. Book tid og sted.

Varmt tøj

Bliv Skjoldungeturene foregår oftest udendørs. For at få en god lærings-oplevelse er det vigtigt, at I har varmt tøj, gode sko/støvler og store madpakker med. Bed forældrene hjælpe. Det er svært at lære, når man fryser.

Forbered klassen før - og bearbejd turen efter

Bliv Skjoldungeturene er testet med skoler fra Lejre Kommune. Det står klart, at jo bedre klassen er forberedt inden turen - og jo bedre lærer og elever bearbejder turen efterfølgende, desto mere får børnene ud af at tage afsted.

Sank hyldeblomster. Foto: Malene Bendix.

Offentlig transport

Turen foregår i forskellige skove i og omkring nationalparken. Planlæg jeres transport i god tid. Tjek hvor bussen stopper - og hvor lang tid, I skal bruge på at gå til mødestedet. 

Lejre skoler skal på tur til Avnstrup Shelter i Bidstrup Skovene. Bus 215 går til Avnstrup Centeret. Herfra er der 500 m at gå til shelterplads. Se Avnstrupshelter på kort.

Roskilde skoler tager på tur til Den store shelterplads i Boserup Skov. Se på kort. Sæt mindst en halv time af til at gå fra busstoppestedet og til lejrpladsen.

Frederikssund skoler skal møde på et af to steder:
a) Fjordlandskolens klasser mødes med naturvejlederen ved det gamle billethus ved Selsø Slot, Selsøvej 30A, 4050 Skibby. Tag bus 318. Stå af ved Selsø Kirke og gå ad stien ind til Selsø Slot.
b) Andre klasser fra Frederikssund-skoler skal møde på Bålpladsen i Grønlien skov. Bus 310 R, 320R og 65E standser tæt på.