Tur 4: Lejrliv og vild mad i skoven

Undersøg skoven som levested for dyr og planter. Lær at lave bål og vild mad.

Lær at tænde bål. Foto: Adam Grønne.

Fakta om forløbet

Fag og klassetrin
Klassetrin: 4. klasse forår
Fag: Natur/teknologi og historie. Tværfag: Dansk, idræt, madkundskab, H/D.

Tid
10.00 – 12.00.

Sted
Lejre-skoler tager til Avnstrupshelter i Bidstrup Skovene. Frederikssund-klasser tager til bålpladsen i Grønlien skov. Fjordlandskolen tager til det gamle billethus udenfor Selsø Slot. Se mere i boksen nedenfor.

Transport
Skolen står for transport (se boks nede). Tjek selv bus og tog. Kom i god tid, så I har spist 10-mad og er klar til start med regnbukser på. Bliv, leg og udforsk sted efter tur.

Lejrliv, bål og vild mad i skoven

Forberedelse i klassen
Før turen arbejder klassen med kopiark om lejrliv, bål og klima.

Ekspedition
Klassen tager på tur i skoven med en naturvejleder. I undersøger livet i skovbunden - og taler om det I finder. Eleverne hugger brænde med kløvejern og tænder lejrbål. I taler om, hvordan vi mennesker kan overleve i skoven - og måske også om skov, træ og klima på 4. klasses niveau. I finder vilde, spiselige urter - og tilbereder dem over bål. Meget af det I lærer på turen, vil eleverne kunne bruge i deres eget liv - og når klassen arbejder med ude-undervisning i andre sammenhænge.

Bearbejdning i klassen
Efter turen bearbejder børnene oplevelser og læring via logbog og kopiark.

Udeskolebørn om bål. Foto: Henrik Bjerg.

Find materialer, lærervejledning og booking

Forberedelse og bearbejdning
Bliv Skjoldunge-ekspeditionerne er testet med skoler fra Lejre Kommune. Det står klart, at jo bedre klassen er forberedt inden turen - og jo bedre lærer og elever bearbejder turen, desto mere får børnene ud af at tage afsted.

Find kopiark og turbeskrivelse
Materialet består af en turbeskrivelse til lærerne + kopiark til klassen. Print materialet ud på begge sider. Brug materialet til at forberede, indsamle data og bearbejde forløbet med klassen.

Lærervejledning
Hent også Lærervejledning til Bliv Skjoldunge (pdf).

Booking
Du kan booke næste skoleårs Bliv Skjoldunge-ture i juni måned via Bliv Skjoldunges bookingsystem. Vælg din kommune. Vælg Bliv Skjoldunge. Vælg tur. Book tid og sted.

Sikkerhedsprocedure
Find Nationalparkens sikkerhedsprocedure for undervisning med waders og åben ild her.

Offentlig transport

I skal på ekspedition ud i nationalparkens skove. Planlæg jeres transport i god tid. Tjek hvor bussen stopper - og hvor lang tid, I skal bruge på at gå til mødestedet.

Lejre-skoler
I skal på tur til Avnstrup Shelter i Bidstrup Skovene. Bus 215 går til Avnstrup Centeret. Herfra er der 500 m at gå til shelterplads. Se Avnstrupshelter på kort.

Frederikssund-skoler
Frederikssund-skoler skal møde på Bålpladsen i Grønlien skov. Bus 310 R, 320R og 65E standser tæt på.

Fjordlandskolens klasser mødes med naturvejlederen ved det gamle billethus ved Selsø Slot, Selsøvej 30A, 4050 Skibby. Tag bus 318. Stå af ved Selsø Kirke og gå ad stien ind til Selsø Slot.

 

Varmt tøj

Bliv Skjoldunge-ekspeditionerne foregår oftest udendørs. For at få en god læringsoplevelse er det vigtigt, at I har varmt tøj, godt fodtøj og store madpakker med. Bed forældrene hjælpe. Det er svært at lære, når man fryser.