Havne i Roskilde Fjord

Rundt om Roskilde Fjord ligger ti hyggelige havne. Besøg dem og oplev kystkulturen, få en sejltur i et vikingeskib eller spring på hovedet i fjorden fra en af badebroerne.

99 km kyst og kystkultur

Roskilde Fjord udgør en tredjedel af nationalparken og den 99 km lange kystlinje byder på mange oplevelser. Her ligger ti små havne med hver deres kulturhistorie og et aktivt blåt friluftsliv med fritidsfiskere, bolværksmatroser, skibe, kanoer og kajakker. Du finder også små badestrande, badebroer, områder med primitiv overnatning, sommerhuse og spisesteder.

Spor fra fortiden

Omkring Roskilde Fjord kan du finde spor af for­tidens aktiviteter. På den østlige side er fundet køkkenmøddninger og flinteredskaber, som stammer helt tilbage fra jægerstenalderen ca. 6500 f.Kr. Handel og transport i vikingetiden, og i den tidlige middelalder foregik ofte til søs, og Roskilde var en vigtig handelsby med fjorden som bindeled til den store verden. På Vikingeskibsmuseet i Roskilde kan du opleve de fem berømte vikingeskibe, som blev fundet i Roskilde Fjord i 1962 - og komme på sejltur med rekonstruerede skibe.

Gershøj Havn

Oplev et hyggeligt fiskerleje med havn, stejleplads, fritidsfiskerbåde og lystbåde. Her kan du spise og overnatte på Gershøj Kro eller bade fra en lillebitte strand. Nær havnen er en naturlejrplads. En afmærket sti langs kysten fører ned til helligkilden Sct. Laurentius Kilde og videre til byens rødkalkede kirke.

Lyndby Havn

Lyndby er ligger smukt på en skråning ned mod Lejre Vig. Her er lystbådehavn. Fjordstien løber gennem byen og du kan overnatte i shelters eller besøge Maritimt Forsøgscenter, som arbejder med bådebygning og tilbyder sejlads på fjorden.

Sønderby

Sønderby er en hyggelig landsby med gadekær, kro og havn. Her er et badested med badebro og en lille sandstrand. Det er muligt at fiske, surfe og gå en tur langs fjorden.

Jyllinge Havne

Den gamle havn har ligget på stedet i mange hundrede år og har siden 1870 være fiskerhavn. Jyllinges gamle bydel ligger med huse og stråtage ned mod fjorden. Året igennem er der fra havnen udsigt til Jyllinge Holme, hvor du kan også kan opleve fjordens imponerende fugleliv. Fiskerhavnen er kun til joller, men Jyllinge har også to lystbådehavne - en nord og en syd for fiskerhavnen.

Roskilde Havn

Den største af fjordens havne er naturligvis Roskilde Havn, som har 209 bådpladser. Havnen ligger i bunden af Roskilde Fjord og der er masser af aktivitet både i lystbådehavnen og på museumsøen. Flere spisesteder har til huse på havnen.

Fiskeri

Fjordvandet er brakt og huser både saltvandsfisk som hornfisk, makrel, pighvar og skrubbe – og ferskvandsfisk som aborre, gedde og sandart. Vandrefisk  som havørred og ål findes også i fjorden og havørreden gyder i nationalparkens åer i november-december. Rundt langs fjorden findes flere fiskepladser for lyst- og fritidsfiskere. Mange er knyttet til havnene. 

Rundtur på eller langs fjorden

Fjordstien giver mulighed for at vandre eller cykle rundt om Roskilde Fjord og overnatte på telt- og shelterpladser – eller mere bekvemt på hotel, vandrehjem eller campingplads. Fjordstien er 275 kilometer lang og løber langs både Roskilde Fjord og Isefjorden. I sommerperioden kan du også tage en rundtur på fjorden med M/S Svanen mellem Roskilde, Gershøj og Møllekrogen.

Aktiviteter

Der findes flere måde at nyde Roskilde Fjord - både ude på vandet og fra kysten. Hop videre til vores side med aktiviteter via nedenstående link:

Sejlture

Badeture

Fjordstien

Overnatning i det fri

Vikingeskibsmuseet

Det internationalt kendte Vikingeskibsmuseum i Roskilde er Danmarks museum for skibe, søfart og bådebygningskultur i oldtid og middelalder. Læs mere om besøgsstedet her

Maritimt Forsøgscenter

Maritimt Forsøgscenter er et arbejdende bådværft ved Lejre Vig, nord for Lyndby Havn. Skibe og mandskab kan bookes til tursejladser. Læs mere om besøgsstedet her.

Roskilde Oplevelseshavn

På Roskilde Oplevelseshavn formidles fjordens fisk og planter. Bliv vejledt og lån udstyr og net. Læs mere om besøgsstedet her.

Mere viden om Roskilde Fjord

Roskilde Fjord er stor og der findes meget forskelligt formidlingsmateriale omkring naturen, kulturen og friluftslivet. Nedenfor er udvalgte links til mere information:

VisitOrganisationernes folder 'Fjordlandet'

Information om naturen på Fjordportalen

Digital informationsfolder om Roskildes øer og holme - DN

Notat om blåt friluftsliv i nationalparken - KU

© Foto: Jyllinge Havn, Gershøj badning; Ole Malling, Fiske-undervisning; Lejre Kommune, Ålefisker; Niels Winther, Byg-en-båd; Malene Bendix, Vikingeskibe; Werner Karrasch.