Magtcentrum
Landsbyen Gl. Lejre ligger i den frodige ådal, hvor Kornerup å og Lejre å krydser hinanden. I oldtiden var Gl. Lejre et af de letteste steder at passere Sjælland fra alle fire verdenshjørner. Her har der gennem årtusinder været let adgang til tømmer, god jagt og direkte vej ud til fjorden.
Det bakkede område har igennem historien været et oplagt sted at placere gravhøje og bygninger, så det kunne ses på lang afstand. Du kan se, hvor vikingerne byggede deres mægtige haller og skibssætninger, opleve Lejre Museum og nyde den fredede natur omkring den gamle landsby, der var et magtcentrum i jernalderen og vikingetiden.
Det kulturhistoriske landskab
For de fleste er det nok den kulturhistoriske interesse, der bringer dem til Gl. Lejre. Men det fredede område byder også på smukke naturoplevelser og en stor artsrigdom. Områdets stier løber gennem marker, enge og overdrev. Fra bakker og højdedrag kan du se ud over landskabet, der blev skabt i sidste istid for 13.-15.000 år siden.
På gravhøjene og ved Hestebjerg er artsrigdommen af urter stor med op til 50 forskellige plantearter på en kvadratmeter. Du kan stadig finde mange af de planter, som vikingerne dyrkede og brugte til bl.a. medicin fx tordenskræppe, opiumsvalmuen, hyld og bulmeurt.
Der er masser af fasaner, rådyr og harer i området - og året rundt svæver rovfugle over det åbne landskab, heriblandt musvågen, rørhøgen, rød glente og vandrefalken. Græsning giver varieret flora og sammen med å-løbene er det et godt levested for guldsmede, sommerfugle og andre insekter.