Oplev Kornerup Ådal og Gevningehalvøen

Prøv kræfter med trækfærgen over Kornerup Å og nyd udsigten ud over de åbne vidder. Mærk suset fra tusindvis af troldænder, der letter fra Store Kattinge Sø, besøg områdets hyggelige landsbyer og lån en nationalpark-jolle.

Spring ned i teksten og læs om:

Kornerup Ådal | Trækfærgen over Kornerup Å | Hesselbjerggaard | Kornerupgård | Kattinge søerne | Kattinge Værk og Slusehuset | Nebbe Slot | Kattinge | KornerupHerslev og Herslev Bryghus | Borrevejle Skov | Planlæg dit besøg | På tur i kørestol

Kornerup Ådal

Kornerup ådal er dannet af smeltevandsfloder. Dalen skaber i dag en sammenhængende grøn og blå korridor fra den sydlige del af nationalparken og helt ud til Roskilde Fjord.

I Kornerup Ådal ligger Kornerup Sø, Buesø, Svogerslev Sø, Lille Kattinge Sø og Store Kattinge Sø som perler på en snor, hvorefter Kornerup Å løber ud i Kattinge Vig. I Ådalen finder du mange forskellige naturtyper med stor biodiversitet og søerne huser en artsrig fiskebestand.

I den vifteformede dal finder du både Skjoldungestien, en udkigspost over Lille og Store Kattinge Sø, samt den meget populære trækfærge over Kornerup Å.

Naturen omkring Kornerup Ådal

Trækfærgen over Kornerup Å

Trækfærgen over Kornerup Å er et populært udflugtsmål for både store og små. En af de dejlige ting ved færgen er, at den ikke ligger lige op af veje og bebyggelse. Du kan kun komme til trækfærgen til fods; fra østsiden via Skjoldungestien og fra vestsiden fra Hesselbjerggaard. Du kan hente nationalparkens app og finde vej med den eller kigge efter skilte med pile til trækfærgen i landskabet.

Udsigten fra Hesselbjerg

Lige ved trækfærgen ligger bakken, Hesselbjerg. Følg stien op på toppen. Her kan du slå dig ned på en bænk og nyde udsigten til både Lille Kattinge Sø og Roskilde Domkirke.

Hesselbjerggaard

Hesselbjerggaard er en økologisk gård, som ligger syd for Kattinge. I gårdbutikken på Hesselbjerggaard kan du købe kød fra økologisk Dexter-kvæg og Gotlandslam. Du kan møde dyrene, som går frit i bakkerne omkring gården, og gå en tur ad Skjoldungestien til trækfærgen over Kornerup Å.

Det er muligt for skoler, busturister og andre grupper at bestille et gårdbesøg, hvor I bliver vist rundt på området og hører om gårdens historie, nutid og fremtid. I kan også lave aftale om bondegårdsferie med overnatning eller andre arrangementer direkte med gårdens ejer.

Find kontaktoplysninger og se gårdbutikkens åbningstider på Hesselbjerggaards hjemmeside.

Rosenhaven på Kornerupgård

Øst for Kornerups bykerne ligger Kornerupgård, som har den smukkeste rosenhave med over 600 rosensorter. Skjoldungestien går forbi. Se åbningstider på Kornerupgårds hjemmeside.

Kattinge søerne

Umiddelbart syd for Kattinge Vig finder du de to Kattingesøer. Begge søer var engang del af en fjordarm, der slyngede sig omkring Boserup. Men i 1200-tallet byggede man en dæmning over fjordarmen for at få en opstemmet sø til vandmølledrift. Derved blev søerne adskilt fra fjorden.

Kattinge Søerne er omkranset af rørskov og en del af Natura 2000-området i Roskilde Fjord. Arealet for Store Kattinge Sø er 70 hektar og Lille Kattinge Sø er 4,5 hektar. Søerne er fredede for at sikre dem og landskabet mod ændringer. Store Kattinge Sø er i vinterhalvåret en af Nordeuropas største rastepladser for troldænder. Her kan du opleve det, de lokale kalder "Sort måne".

Sort måne ved Store Kattinge Sø

Om efteråret kommer troldænderne trækkende fra Nordskandinavien og Rusland for at overvintre i det isfrie område omkring Roskilde Fjord. Når der er flest, er omkring tre procent af den nordvesteuropæiske trækrutes troldænder samlet i søen.

I dagtimerne hviler troldænderne på søen, men cirka en time efter solnedgang letter hele flokken for at trække ud på fjorden, hvor de søger føde. Det er et betagende syn at se omkring 20.000 troldænder opføre ”sort måne”. Radarundersøgelser har vist, at ænderne dykker efter blåmuslinger og andre bunddyr hele vejen fra Kattinge til Jyllinge, inden de ved solopgang vender tilbage til søen.

I marts-april vender troldænderne tilbage til deres ynglepladser i nord, men der findes dog også en lille ynglebestand i fjorden.

Hvis du vil opleve Sort måne, skal du ud en time efter solnedgang en vinteraften. Der står et fugletårn på den østlige side af Kattinge sø - som du finder ved at følge stien cirka 300 meter øst for Kattinge Værk. Du kan også stille dig på voldene fra Nebbe Slot vest for det gule Slusehus, men her skal du passe godt på, at du ikke kommer for tæt på søen og troldænderne, da de let bliver forstyrret af mennesker og hunde. 

Du kan se fugletårnets placering i nationalparkens app eller webkort.

Kattinge Værk og Slusehuset

Mellem Store Kattinge Sø og Kattinge Vig ligger Kattinge Værk, som er en tidligere vandkraftdrevet stampemølle. Møllen startede i 1754 som en vandmølle, der skulle producere tekstiler til militærets uniformer og helt frem til 1910 har der været vandmølle her. Det særlige ved Kattinge Værks vandmølle var, at den var bygget som en stampemølle.

I løbet af historien var der også planer om et jernhammerværk og et spejlglas-slibeværk, men det blev dog kun til en grynmølle.

Slusehuset

Ved Slusehuset ved Kattinge Værk har nationalparken i samarbejde med Naturstyrelsen etableret et vandværksted, som kan bruges af skoler, daginstitutioner og alle andre interesserede. I kan også besøge en lille udstilling inde i Slusehuset - og bruge de borde og bænke, som er herinde. Der er dog en del larm pga. vandet, som løber under huset.

Nebbe Slot

100 meter vest ad Boserupvej fra Slusehuset kan du gå på borgbankerne fra Nebbe Slot. Vi kalder Nebbe Slot for et slot, men i virkeligheden var det en borg placeret på et næs mellem Kattinge Vig og Store Kattinge Sø. Resterne af borgen består i dag af tre tydelige borgbanker, som har været adskilt fra hinanden af voldgrave.

Sammen med slottet blev der anlagt en dæmning, der adskilte Store Kattinge Sø fra fjorden. Måske for at kunne bygge en vandmølle, eller måske bare for at få en fast forbindelse til Roskilde.

Kattinge

Landsbyen Kattinge ligger højt på Næppet mellem Store Kattinge Sø og Toftemose. Landsbyen stammer højst sandsynligt fra Jernalderen. Landsbykernen i Kattinge er velbevaret med spor af gamle vejforløb, gårdenes og husenes placeringer, gærder, skel og levende hegn. I landsbyens nordlige udkant står den ottekantede stub af en gammel vindmølle.

Kornerup

Landsbyen Kornerup ligger på Næppet og er derfor højt i landskabet med udsigt ned over ådale mod både øst og mod vest. Landsbyen er en rækkelandsby, og strukturerne fra tiden før udskiftningen er tydelige i landskabet i form af gamle gærder og vejforløb. Kornerup blev udskiftet i 1803. Kornerup Kirke har et af landets mindste tårne.

Herslev

Besøg den hyggelige landsby Herslev med gamle huse og gårde. Kun 600 meter nord for byen ligger Herslev lystbådehavn og strand, hvor der er både shelterplads og dejlig badebro ud i Roskilde Fjord.

Herslev er en lille landsby cirka 10 km vest for Roskilde, tæt på Roskilde Fjord. Der er omkring 100 huse i Herslev, hvor kernen af byen er gårde og gamle landsbyhuse. I landsbyen ligger Herslev Kirke, som oprindeligt er opført af træ omkring år 1050. Kirken står i dag delvis i munkesten og i frådsten. Kirken er anlagt på et gammelt offersted fra middelalderen og er udvidet flere gange - bl.a. med et tårn og våbenhus i gotisk byggestil. Mange besøgende kommer for de fine kalkmalerier i kirken.

Efter en tur rundt i de små gader i Herslev er det nemt at gå de 600 meter i nordlig retning til Herslev havn og strand. Her kan du både bade og overnatte i shelter.

Gå til kort og læs mere om Herslev havn og strand

Herslev Bryghus

Herslev Bryghus er et dansk gårdbryggeri, der brygger øl med korn fra egne økologiske og biodynamiske marker nær Roskilde Fjord. Du kan besøge bryghuset til en rundvisning, en ølsmagning, eller smag på øllet helt frisk fra tankene i ”Øl & Mad”, hvor det også er muligt at få ærlig mad, der er lavet med råvarer fra lokale producenter og idealister ligesom os selv.

Herslev Bryghus er en oplagt destination for cykel- og gåture, da stedet ligger smukt i det bakkede Fjordlandskab.

Læs mere og se åbningstider på Herslev Bryghus' hjemmeside.

Borrevejle Skov

Vest for Kornerup Ådal i bunden af Lejre Vig ligger Borrevejle Skov. Her kan du finde de ældgamle hulveje som førte øst-vest over landet før den nuværende landevej. I skoven finder du også en del gravhøje. 

Skovens mange gravhøje, hulvejene og et middelalderligt voldsted ved Lindholm Gods viser, at området har været knudepunkt for samfærdsel og kultur i både oldtid, middelalder og nyere tid. Skoven tilhører Lindholm Gods. Du må gerne færdes på skovens stier.

Til skoven hører et sagn om den frygtede røverkælling, Thyra Boløkse, som boede i Borrevejleskoven i gamle dage. Hun havde 12 sønner - og man sagde, at hun havde fået de 11 med den tolvte. Thyra og sønnerne spændte snore over vejen, som fik klokker til at ringe i røverhulen, når en vogn eller en rytter stødte mod dem. Så kom røverne springene frem - og stjal alt hvad de rejsende havde med. Thyra og hendes sønner kom sørgeligt af dage. De blev alle hængt i det højeste træ i Borrevejle Skov.

Planlæg dit besøg til Kornerup Ådal

Omkring Kornerup Ådal og Gevningehalvøen finder du åbent land, skov og små landsbyer. De fleste områder er privatejet og enkelte er offentlige. På private arealer i det åbne land må du færdes til fods og cykle på veje og stier hele døgnet, også på markveje, medmindre andet er skiltet. Du må også gerne tage hunden med, så længe den er i snor.

Vær opmærksom på, at private lodsejere kan forbyde adgang med skiltning, hvis det i særlig grad generer privatlivets fred eller den erhvervsmæssige brug af området eller hvis der er behov for fred af hensyn til plante- og dyreliv.

Vis altid hensyn til andre gæster, naturen og kultursporene i landskabet. 

Faciliteter og ruter omkring Kornerup Ådal
Der findes flere afmærkede vandreruter og cykelruter, som går gennem Kornerup Ådal, fx Skjoldungestien og Panoramaruten. 

Du kan se og læse mere om de enkelte ruter, faciliteter, overnatning og oplevelsespunkter i nationalparkens app eller webkort.

Besøg Kornerup Ådal i kørestol

Ved Herslev Strand finder du en parkeringsplads til kørestolsbrugere. Herfra er der fin adgang med hjælper ud til et stort, grønt område og til fjorden. På området findes et handicaptoilet.

I Slusehuset lige vest for Kattinge Værk er der anlagt en særlig sti og udsigtsplads for kørestolsbrugere med hjælper. Der er også en særlig parkeringsplads for kørestolsbrugere og bordebænkesæt med plads til kørestol.

© Fotografer: Nynne Sørgaard: Vandretur ved Hesselbjerggaard; Thomas Vestergaard-Nielsen: Kaffe med udsigt; Hans Henrik Erhardi: Vinter over Kattinge søerne, film om Sort Måne; Hanne Jokumsen: Slusehuset, trækfærgen fra afstand; Martin Kunzendorf: Klinkbyggede joller; Ole Malling: Nebbe borgruin fra luften, borrevejle skov fra luften; Weibel Media: Herslev Strand fra luften; Malthe Ivarsson: Idyl ved Herslev.