Sejlture

Roskilde Fjord udgør en tredjedel af nationalparken og der er derfor rig mulighed for at komme ud at sejle. Fjorden er fire-fem meter dyb de fleste steder og udgør et fint sejlvand, der har været brugt til transport og fiskeri siden Stenalderen.

Sommersejlads

Hop på træbåden Hjortholm i Roskilde Havn og tag en rundtur i Kattinge Vig – eller tag med ud på en af tematurene til Gershøj eller Møllekrogen ved Selsø.

I Roskilde Fjord kan du opleve et af Danmarks smukkeste fjordlandskaber og Hjortholm giver folk i alle aldre mulighed for at opleve denne del af Nationalparken fra vandet. 

Lyt til fjordfortællinger undervejs!

Book turen

Hjortholm sejler med 45 gæster i sommerperioden fra 3. juli til 16. august 2020 fra tordag-søndag. Du kan også booke båden til private arrangementer - kontakt rederiet direkte.

Sejladsen driftes af rederiet Stromma i samarbejde med nationalparken og VisitFjordlandet.

Book billet

Vikingeskibe på fjorden. Foto: Werner Karrasch

For fulde sejl

Som noget helt særligt kan du prøve livet som viking med en sejltur på Roskilde Fjord i et vikingeskib eller traditionel nordisk båd. Du er selv aktivt med til at ro og sætte sejl under kyndig vejledning fra sejladsinstruktører.

Smør ærmerne op og kom helt tæt på vandet med denne unikke fjordoplevelse.

Book din tur

Sæsonen for vikingesejlads er 1. maj - 30. september fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Tag ud med fiskerbådene 'Skjoldungen' og 'Kraka Fyr' eller krigsskibet 'Helge Ask'.

Alle skibene er rekonstruktioner af de originale Skuldelevskibe. Book sejltur

Kajak i fjordlandet

Kom tæt på naturen med en sejltur i kano eller kajak. Helt nede ved vandoverfladen får du en helt særlig oplevelse og vinkel på både vandet og kysterne. Der findes flere kajakklubber i nationalparken, og der er mulighed for at leje kajakker til korte og lange ture.

God tur

Roskilde Fjord er også fuglenes fjord, så husk at bruge den med omtanke. Fjordens øer, holme og kyster er nogle af Danmarks vigtigste leve- og ynglesteder for vandfugl. I nationalparkens folder er markeret isætningspladser, lejrpladser og og naturoplevelser.

Roskilde Fjord - God tur

Færgetur og frokost på Sagafjord

Passagerfærgen Sagafjord er et skib fra 1950'erne, der tilbyder sejlturer på fjorden fra Roskilde Havn.

Det er også muligt at bestille frokost eller eftermiddagskaffe som en del af oplevelsen. Se sejlplan og book tur

Fuld damp på Skjelskør!

Fra medio april til september kan du sejle med det gamle dampskib S/S Skjelskør fra Frederikssund havn.

Faste søndagssejladser i sommeren - resten af året kan skibet bookes. Læs mere på hjemmesiden

Ud i træstammer

Tager du til Sagnlandet Lejre er der mulighed for at gå ombord i en af deres udhulede træstammer og sejle ud på søen, som man gjorde det i Stenalderen.

Sjov aktivitet for både store og små! Læs mere om 'Båldalen' og andre aktiviteter i Sagnlandet på deres hjemmeside

Vandaktiviteter

Roskilde Fjord er på top ti over de mest benyttede steder i Danmark til blåt friluftsliv. Især omkring lystbådehavnene i Roskilde, Veddelev, Herslev og Jyllinge er der gode muligheder for vandaktiviteter.

Jolle- og lystsejlads

Både i Roskilde, Herslev og Jyllinge findes der sejlklubber, som har både og udstyr. Du kan også leje både og andet udstyr flere steder. Find udlejningssteder blandt nationalparkens partnere

Jollesejlads på fjorden. Foto: Lejre Kommune

Fjord- og søbadning

Rundt omkring fjorden kan du bade fra flere af havnene. Ved både Herslev, Vigen og Gershøj finder du små fine strande, som er meget børnevenlige. I Bidstrup Skovene kan du hoppe i den helt rene badesø Avnsø.

Foto af badende familie

Færdsel på fjorden

I Danmark kan du komme helt tæt på naturen, da der er mange områder med offentlig adgang. Vi skal dog alle være opmærksomme på Naturbeskyttelsesloven og de regler som gælder ved færdsel i naturen.

De fleste af fjordens øer er fredede, og færdsel er forbudt i yngletiden fra 1. april-15. juli på øer og holme samt i en 50 meter zone rundt om disse.

Lær færdselsreglerne ved kyst og på vand at kende før du tager ud.

God færdsel