Sejlture

Roskilde Fjord udgør en tredjedel af nationalparken og der er derfor rig mulighed for at komme ud at sejle. Fjorden er fire-fem meter dyb de fleste steder og udgør et fint sejlvand, der har været brugt til transport og fiskeri siden Stenalderen.

Sejltur med vikingeskib

I perioden 1. maj - 30. september er det muligt at tage en tur på Roskilde Fjord i et vikingeskib eller en traditionel nordisk båd.

Du er selv aktivt med til at ro og sætte sejl under kyndig vejledning fra sejladsinstruktører. Få en fælles oplevelse, kom tæt på vandet og lær noget om vikingetiden!

Fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde kan du sejle med fiskerbådene 'Skjoldungen' og 'Kraka Fyr' eller krigsskibet 'Helge Ask'. Alle er rekonstruktioner af de originale Skuldelevskibe. Book sejltur på hjemmesiden

Fra Maritimt Forsøgscenter tæt på Lundby havn kan du sejle ud med vikingeskibet 'Freja' med 8 årer eller 'Aslak' med 38 årer. Book sejltur på hjemmesiden

Ud i træstammer

Tager du til Sagnlandet Lejre er der mulighed for at gå ombord i en af deres udhulede træstammer og sejle ud på søen, som man gjorde det i Stenalderen.

Sjov aktivitet for både store og små! Læs mere om 'Båldalen' og andre aktiviteter i Sagnlandet på deres hjemmeside

Rutesejlads på Roskilde Fjord

Fra 1. juli og frem til 31. august 2018 sejler M/S Svanen fra Roskilde Havn kl. 11 og kl. 15 til Gershøj og videre til Møllekrogen - og retur. Det er også muligt at tage på aftentur fra Roskilde Havn og rundt i Kattinge Vig kl. 19-21.

Båden har plads til 48 passagerer og 10 cykler.

Sejler man hele fjorden rundt er det muligt at stå af undervejs og tage en senere færgeoverfart videre. Øl og vand kan købes ombord til den medbragte madpakke.

Køb billet ombord på båden eller online. Læs mere om ruten, sejlplanen og M/S Svanen på hjemmesiden

Lystsejlads i fjordlandskabet

Når du nordfra passerer Jyllinge sejler du direkte ind i den del af fjorden, som er en del af nationalparken.

Turen sydpå gennem det unikke fjordlandskab byder på masser af oplevelser; travle marinaer, små hyggelige havnebyer og udsigten til de mange små øer og holme med deres rige fugleliv.

Det blå friluftsliv i nationalparken er særligt koncentreret omkring lystbådehavnene i Roskilde, Veddelev og Jyllinge, samt farvandet ud for havnene.

Både i Roskilde, Herslev og Jyllinge findes der sejlklubber, som har både og udstyr. Du kan også leje både flere steder - eksempelvis på www.fjordlandet.dk

Kajakture

Kom tæt på naturen med en sejltur i kano eller kajak gennem landskabet. Helt nede ved vandoverfladen får du en helt særlig oplevelse og vinkel på både fjorden og kysten.

Der findes flere kajakklubber i nationalparken, og der er mulighed for at leje kajakker til korte og lange ture.

I Roskilde Fjord-folderen, kan du se isætningspladser, sheltrepladser og oplevelser til din kajaktur:

Roskilde Fjord - God tur

Roskilde Fjord er også fuglenes fjord, så husk at bruge den med omtanke. Roskilde Fjord er et af Danmarks vigtigste leve- og ynglesteder for vandfugl og er udpeget som EF-fuglebeskyttelsesområde.

Færgetur og frokost på Sagafjord

Passagerfærgen Sagafjord er et skib fra 1950'erne, der tilbyder sejlturer på fjorden fra Roskilde Havn.

Det er også muligt at bestille frokost eller eftermiddagskaffe som en del af oplevelsen. Læs mere og se sejlplan på hjemmesiden

Fuld damp på Skjelskør!

Fra medio april til september kan du sejle med det gamle dampskib S/S Skjelskør fra Frederikssund havn.

Faste søndagssejladser i sommeren - resten af året kan skibet bookes. Læs mere på hjemmesiden

Færdsel på fjorden

I Danmark kan du komme helt tæt på naturen, da der er mange områder med offentlig adgang. Vi skal dog alle være opmærksomme på Naturbeskyttelsesloven og de regler som gælder ved færdsel i naturen.

De fleste af øerne er fredede, og færdsel er forbudt i yngletiden fra 1. april-15. juli på øer og holme samt i en 50 m. zone rundt om disse. Læs mere om fredningerne her

Miljøstyrelsens hjemmeside kan du læse om færdsel ved strandene

Benyttelse og beskyttelse

Friluftsliv er en kilde til sundhed, glæde og livskvalitet for mange menneske - hensyn til naturen og færdsel med omtanke er til gavn for os alle.

En opgave for nationalparken er på en gang at styrke mulighederne for friluftsliv i området og samtidig bevare og styrke naturen i nationalparken samt tage hensyn til lodsejere og lokalbefolkning.