Sejlture

Roskilde Fjord udgør en tredjedel af nationalparken og der er derfor rig mulighed for at komme ud at sejle. Fjorden er fire-fem meter dyb de fleste steder og udgør et fint sejlvand, der har været brugt til transport og fiskeri siden Stenalderen.

Historisk færgetur og restaurant

M/S Sagafjord er et historisk sejlende skib på Roskilde Fjord fra 1950'erne. Der er afgang fra Roskilde Havn, og rundturene i fjorden tager mellem 1,5-3 timer. Der er plads til 156 gæster i skibets 3 saloner.

På skibet føres restaurant med både frokostanretninger, eftermiddagstur med kaffe og Sagafjordkage samt aftensejlads med 3-retters menuer.

Book sejltur

Du kan også tage en tur med M/S Sagafjord som dækpassager, hvor du kan nyde den flotte udsigt og den friske luft fra skibets åbne dæk.

Du finder M/S Sagafjord i Roskilde Havn ved molen mellem lystbådehavnen og Vikingeskibsmuseet.

Find mere information og sejlplan på skibets hjemmeside

Dampskib fra Frederikssund

Siden 1994 har S/S Skjelskør (III) haft fast havn i Frederikssund, hvorfra der hver sommer sejles charterture og rundture på fjorden af ca. en times varighed.

Det gamle dampskib S/S Skjelskør er bygget i 1915 og har sejlet både rutesejlads og andet flere steder i Danmark. Skibet har plads til 80 personer.

Sejlplan og booking

I sommerperioden sejles udvalgte onsdage og søndage. S/S Skjelskør kan chartres fredag eftermiddag til søndag aften i perioden 15. maj til 9. september.

Find sejlplan og mere information på S/S Skjelskørs hjemmeside

Kajak i fjordlandet

Kom tæt på naturen med en sejltur i kano eller kajak. Helt nede ved vandoverfladen får du en helt særlig oplevelse og vinkel på både vandet og kysterne. Der findes flere kajakklubber i nationalparken, og der er mulighed for at leje kajakker til korte og lange ture.

God tur

Roskilde Fjord er også fuglenes fjord, så husk at bruge den med omtanke. Fjordens øer, holme og kyster er nogle af Danmarks vigtigste leve- og ynglesteder for vandfugl. I nationalparkens folder er markeret isætningspladser, lejrpladser og og naturoplevelser.

Læs folderen God tur på Roskilde Fjord

Vandaktiviteter

Roskilde Fjord er på top ti over de mest benyttede steder i Danmark til blåt friluftsliv. Især omkring lystbådehavnene i Roskilde, Veddelev, Herslev og Jyllinge er der gode muligheder for vandaktiviteter.

Jolle- og lystsejlads

Både i Roskilde, Herslev og Jyllinge findes der sejlklubber, som har både og udstyr. Du kan også leje både og andet udstyr flere steder. Find udlejningssteder blandt nationalparkens partnere

Jollesejlads på fjorden. Foto: Lejre Kommune

Fjord- og søbadning

Rundt omkring fjorden kan du bade fra flere af havnene. Ved både Herslev, Vigen og Gershøj finder du små fine strande, som er meget børnevenlige. I Bidstrup Skovene kan du hoppe i den helt rene badesø Avnsø.

Foto af badende familie

Kanotur med familien

Ved Gershøj Strand og ved molen i Møllekrogen ligger seks nationalpark-kanoer, som alle kan lånes til at få en oplevelse på Roskilde Fjord. Tag familien med ud på den 'sejlende fjordsti' og nyd naturen, fang vandmænd og prøv kræfter med det blå friluftsliv.

Læs mere om samarbejdsprojektet

Først til mølle

Kanoerne kan lånes frem til 30. september. Medbring en 20-krone og sæt den i låsen på kanoen - ligesom en indkøbsvogn. Redningsveste og årer ligger i kanoerne, og skal blot lægges på plads efter brug.

Kanoerne kan ikke bookes på forhånd, og sejladsen er på eget ansvar. Læs vinden og vejret inden du tager ud!

Vikingeskibe på fjorden. Foto: Werner Karrasch

For fulde sejl

Som noget helt særligt kan du prøve livet som viking med en sejltur på Roskilde Fjord i et vikingeskib eller traditionel nordisk båd. Du er selv aktivt med til at ro og sætte sejl under kyndig vejledning fra sejladsinstruktører.

Smør ærmerne op og kom helt tæt på vandet med denne unikke fjordoplevelse.

Book din tur

Sæsonen for vikingesejlads er 1. maj - 30. september fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Tag ud med fiskerbådene 'Skjoldungen' og 'Kraka Fyr' eller krigsskibet 'Helge Ask'.

Alle skibene er rekonstruktioner af de originale Skuldelevskibe. Book sejltur

Sejl i træstammer

Tager du til Sagnlandet Lejre er der mulighed for at gå ombord i en af deres udhulede træstammer og sejle ud på søen, som man gjorde det i Stenalderen.

Sjov aktivitet for både store og små!

Læs mere om Sagnlandet og find flere sjove opdageles på deres hjemmeside

 

Færdsel på fjorden

I Danmark kan du komme helt tæt på naturen, da der er mange områder med offentlig adgang. Vi skal dog alle være opmærksomme på Naturbeskyttelsesloven og de regler som gælder ved færdsel i naturen.

De fleste af fjordens øer er fredede, og færdsel er forbudt i yngletiden fra 1. april-15. juli på øer og holme samt i en 50 meter zone rundt om disse.

Lær færdselsreglerne ved kyst og på vand at kende før du tager ud.

God færdsel