Sejlture

Roskilde Fjord udgør en tredjedel af nationalparken. Fjorden er fire-fem meter dyb de fleste steder og udgør et fint sejlvand, der har været brugt til transport og fiskeri siden stenalderen.

Ud på vandet

Lån en nationalpark-kano eller robåd, book en guidet tur i kajak, sejl i vikingeskib eller hop ombord på M/S Sagafjord og nyd et måltid til vands. Find inspiration til oplevelser, ruter og udflugtsmål ude på Roskilde Fjord.

Pas på fuglene

Fjorden er hjem for tusindvis af fugle, som er sårbare overfor forstyrrelser. Derfor beder vi dig vise hensyn til fuglene hele året rundt, fx ved at holde afstand og sejle i store buer uden om dem.

I forår- og sommermånederne kommer tusindvis af ynglefugle til Roskilde Fjord for at bygge reder, lægge æg og opfostre unger. I denne periode gælder særlige regler, fx skal du holde en afstand på 50 meter til de mange små øer og holme ude på fjorden.

Lån en kano eller jolle

Nationalparken har kanoer og robåde, som du frit kan låne i sommerhalvåret til en tur ud på fjorden.

Baseret på tillid

Læg alt grej pænt på plads efter brug og tag dit skrald med. Konceptet er baseret på tillid. 

Sejlads på eget ansvar

Årer og redningsveste i forskellige størrelser ligger i kanoer og både, hvor du også finder information om sikkerhed. Husk kun at sejle ud i vindstille vejr. Sejlads er på eget ansvar.

Lån en nationalpark-kano

I sommerhalvåret kan du låne en af nationalparkens seks kanoer, som ligger i Møllekrogen og ved Gershøj Strand. De lånes efter først-til-mølle princippet.

Lån en klinkbygget jolle

Lån en egnstypisk jolle og sejl en tur ud i Kattinge Vig. De to klinkbyggede både ligger ved Slusehuset ved Kattinge Værk. De lånes efter først-til-mølle princippet.

Kajak

Sejl ud på egen hånd

Ro ud på Roskilde Fjord og oplev nationalparken og fjordlandet fra vandet. Roskilde Fjord er et unikt naturområde med bugter og vige, øer og holme, kystskov og et rigt fugleliv med blandt andet havørne.

Pas godt på fuglene ved at følge de regler og retningslinjer, som gælder for færdsel på fjorden.  

Forbered turen

Rundt om Roskilde Fjord ligger mange små byer, som er hyggelige at besøge. I folderen God tur på Roskilde Fjord kan du se isætningspladser, lejrpladser og naturoplevelser på og omkring Roskilde Fjord.

 

Book en tur i kajak

På nationalparkens bookingportal kan du finde og booke ture i kajak, når der er nogle.

Lej en kajak

Du kan leje en kajak hos fx AmfibiusOutdoor Adventures og Kajakmanden.

Hop ombord

Historisk færgetur og restaurant

M/S Sagafjord er et historisk sejlende skib på Roskilde Fjord fra 1950'erne. Der er afgang fra Roskilde Havn, og rundturene i fjorden tager mellem 1,5-3 timer. Der er plads til 156 gæster i skibets 3 saloner.

På skibet føres restaurant med både frokostanretninger, eftermiddagstur med kaffe og Sagafjordkage samt aftensejlads med 3-retters menuer.

Book sejltur

Du kan også tage en tur med M/S Sagafjord som dækpassager, hvor du kan nyde den flotte udsigt og den friske luft fra skibets åbne dæk.

Du finder M/S Sagafjord i Roskilde Havn ved molen mellem lystbådehavnen og Vikingeskibsmuseet.

Find mere information og sejlplan på skibets hjemmeside

Dampskib fra Frederikssund

Siden 1994 har S/S Skjelskør (III) haft fast havn i Frederikssund, hvorfra der hver sommer sejles charterture og rundture på fjorden af ca. en times varighed.

Det gamle dampskib S/S Skjelskør er bygget i 1915 og har sejlet både rutesejlads og andet flere steder i Danmark. Skibet har plads til 80 personer.

Sejlplan og booking

I sommerperioden sejles udvalgte onsdage og søndage. S/S Skjelskør kan chartres fredag eftermiddag til søndag aften i perioden 15. maj til 9. september.

Find sejlplan og mere information på S/S Skjelskørs hjemmeside

Vikingeskibe på fjorden. Foto: Werner Karrasch

For fulde sejl

Som noget helt særligt kan du prøve livet som viking med en sejltur på Roskilde Fjord i et vikingeskib eller traditionel nordisk båd. Du er selv aktivt med til at ro og sætte sejl under kyndig vejledning fra sejladsinstruktører.

Smør ærmerne op og kom helt tæt på vandet med denne unikke fjordoplevelse.

Book din tur

Sæsonen for vikingesejlads er 1. maj - 30. september fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Tag ud med fiskerbådene 'Skjoldungen' og 'Kraka Fyr' eller krigsskibet 'Helge Ask'.

Alle skibene er rekonstruktioner af de originale Skuldelevskibe. Book sejltur

Sejl i træstammer

Tager du til Sagnlandet Lejre er der mulighed for at gå ombord i en af deres udhulede træstammer og sejle ud på søen, som man gjorde det i Stenalderen.

Sjov aktivitet for både store og små!

Læs mere om Sagnlandet og find flere sjove opdageles på deres hjemmeside

 

Fjordaktiviteter

Vandaktiviteter

Roskilde Fjord er på top ti over de mest benyttede steder i Danmark til blåt friluftsliv. Især omkring lystbådehavnene i Roskilde, Veddelev, Herslev og Jyllinge er der gode muligheder for vandaktiviteter.

Jollesejlads på fjorden. Foto: Lejre Kommune

Jolle- og lystsejlads

Både i Roskilde, Herslev og Jyllinge findes der sejlklubber, som har både og udstyr. Du kan også leje både og andet udstyr flere steder. Find udlejningssteder blandt nationalparkens partnere

Fjord- og søbadning

Rundt omkring fjorden kan du bade fra flere af havnene. Ved både Herslev, Vigen og Gershøj finder du små fine strande, som er meget børnevenlige. I Bidstrup Skovene kan du hoppe i den helt rene badesø Avnsø.

Færdsel på fjorden

I Danmark kan du komme helt tæt på naturen, da der er mange områder med offentlig adgang. Vi skal dog alle være opmærksomme på Naturbeskyttelsesloven og de regler som gælder ved færdsel i naturen.

De fleste af fjordens øer er fredede, og færdsel er forbudt i yngletiden fra 1. april-15. juli på øer og holme samt i en 50 meter zone rundt om disse.

Lær færdselsreglerne ved kyst og på vand at kende før du tager ud.

God færdsel