Bliv Skjoldunge Tur 9: Skovens træer og biodiversitet

Tag på tur til en af nationalparkens skove. Undersøg skovens biodiversitet ved hjælp af et naturkvalitets-index. Hør om urørt skov i nationalparken - og kom selv med bud på, hvordan skovens folk kunne arbejde for en højere biodiversitet i skoven.

Fag og klassetrin

Klassetrin: 7. klasse efterår
Fag: Biologi og historie. Tværfag: Dansk.

Tid og sted

Tid: 10.00 – 12.00. 
Sted: Boserupgård Naturcenter i Boserup Skov for skoler fra Roskilde og Lejre kommuner. Ved børnehaverne i Grønlien skov (se kort via link) for Frederikssund skoler - undtagen Fjordlandskolen, som møder ved Selsø Slot. Se også nedenfor.

Transport

Skolen står for transport (se boks nede). Tjek selv bus og tog. Kom i god tid, så I har spist 10-mad og er klar til start med regnbukser på. Bliv, leg og udforsk sted efter tur.

Drenge måler træ. Foto: Malene Bendix.
Vær og lær i skoven. Foto: Malene Bendix.

Skovens træer og biodiversitet

På skolen arbejder I med skovens træer. I undersøger træer omkring skolen og hver elev/gruppe bliver professor i et træ. I læser også om skov og biodiversitet. Og om urørt skov. 

På turen gætter eleverne først på, hvor stor biodiversiteten er i skoven. Så undersøger klassen biodiversiteten via et skema for naturkvalitet, som er tilpasset elevernes niveau. I grupper undersøger børnene træarter, træernes alder, urter, smådyr, vand og dødt ved på hvert sit område - og bliver klogere på, hvad der skal til for at en natur kan indeholde mange forskellige arter. Grupperne sammenligner deres områder - og laver biodiversitets-mandala, hvis der er tid.

På skolen samler I op på elevernes undersøgelser - og diskuterer biodiversitet og Verdensmål.

Hent materialerlærervejledning og book tur

Du kan hente materialer til BLIV SKJOLDUNGE TUR 9: SKOVENS TRÆER OG BIODIVERSITET her. Brug materialet til at forberede og bearbejde forløbet med klassen. Hent og print ud:

  • Turbeskrivelse: En oversigt over hele forløbet for læreren samlet på 1 A4-ark: Print arket ud på begge sider til dig og dine kolleger.
  • Kopiark til eleverne. Print dem ud på begge sider til eleverne - og brug med klassen før, under og efter turen.
  • Hent også Lærervejledning til Bliv Skjoldunge som bladrefilpdf-fil til A4 eller pdf-fil i opslag til A3.

Du kan booke næste skoleårs Bliv Skjoldunge-ture i juni måned via Bliv Skjoldunges bookingsystem. Vælg din kommune. Vælg Bliv Skjoldunge. Vælg tur. Book tid og sted.

Varmt tøj

Bliv Skjoldungeturene foregår oftest udendørs. For at få en god lærings-oplevelse er det vigtigt, at I har varmt tøj, gode sko/støvler og store madpakker med. Bed forældrene hjælpe. Det er svært at lære, når man fryser.

Forbered klassen før - og bearbejd turen efter

Bliv Skjoldungeturene er testet med skoler fra Lejre Kommune. Det står klart, at jo bedre klassen er forberedt inden turen - og jo bedre lærer og elever bearbejder turen efterfølgende, desto mere får børnene ud af at tage afsted.

Drenge måler omkreds af træ. Foto: Malene Bendix.

Offentlig transport

Turen foregår i forskellige skove i og omkring nationalparken. Planlæg jeres transport i god tid. Tjek hvor bussen stopper - og hvor lang tid, I skal bruge på at gå til mødestedet. 

Lejre skoler og Roskilde skoler vil ofte tage i Boserup skov - og mødes med naturvejlederen ved Boserupskov Naturcenter.

Frederikssund skoler tager fra skoleår 2022/23 til: 
a) Fjordlandskolens klasser mødes med naturvejlederen ved Selsø Slot, Selsøvej 30A, 4050 Skibby. Tag bus 318. Stå af ved Selsø Kirke og gå ad stien ind til Selsø Slot. Vi mødes ved Selsø Slots gamle billethus.
b) Andre klasser fra Frederikssund-skoler skal møde i Grønlien skov på stien ved børnehaverne (se kort via link). Her er Folder om Grønlien skov. Bus 310 R, 320R og 65E standser tæt på.