Bliv Skjoldunge Tur 1: På sporet af Skjoldungerne

Hvem var Skjoldungerne? Undersøg sagn, myter og arkæologiske fund i landskabet omkring Lejre Museum og på Færgegården.

Fag og klassetrin

Klassetrin: 3. klasse efterår
Fag: Historie og N/T. Tværfag: Dansk, matematik.

Tid og sted

Tid: 10.00 – 12.00.
Lejre skoler: Lejre Museum, Orehøjvej 4, 4320 Lejre. Foran museet.
Frederikssund skoler: Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris. 
Roskilde skoler: Lejre Museum, Orehøjvej 4, 4320 Lejre. Roskilde skoler booker direkte hos ROMU.

Transport

Skolen står selv for transport. Tjek selv bus og tog. Kom i god tid, så I har spist 10-mad og er klar med regnbukser på til klokken 10. Se busser nedenfor.

Bliv Skjoldungetur til Gl. Lejre. Foto: Malene Bendix.
Piger måler Kongehal op. Foto: Malene Bendix.

På sporet af Skjoldungerne

Før turen arbejder klassen via kopiark og film med fortællinger om Kong Skjold og Skjoldungerne. 

Klasser fra Lejre og Roskilde besøger Lejre Museum i Gl. Lejre. Klassen udforsker kongehaller og skibssætning, måler dem op og tegner skitser. På Lejre Museum oplever vi livet i hallen og studerer områdets fund fra jernalder og vikingetid. Eleverne hører om Skjoldungerne og diskuterer sagn og virkelighed. 

Klasser fra Frederikssund besøger Færgegården. Her udforsker børnene vikingetidens arkæologi i området og hører om Skjoldungerne. På museet studerer eleverne fund fra vikingetiden og diskuterer sagn og virkelighed.

Efter turen bearbejder børnene deres indsamlede skitser af fortidsminder. De arbejder med Verdensmål - og skriver en myte til fremtiden om vores tid.

 

Hent materialer, film, lærervejledning og book tur

Lejre og Roskilde lærere kan hente materialer til Lejre Museum her: Bliv Skjoldunge Tur 1: På sporet af Skjoldungerne (Lejre Museum). Frederikssund lærere kan hente materialer til Færgegården her: Bliv Skjoldunge Tur 1: På sporet af Skjoldungerne (Færgegården). Brug materialet til at forberede og bearbejde forløbet med klassen. Materialet består af:

  • Turbeskrivelse: En oversigt over hele forløbet for læreren samlet på 1 A4-ark: Print arket ud på begge sider til dig og dine kolleger.
  • Kopiark til eleverne. Print dem ud på begge sider til eleverne - og brug med klassen før, under og efter turen.
  • Hent også Lærervejledning til Bliv Skjoldunge som bladrefilpdf-fil til A4 eller pdf-fil i opslag til A3.
  • Find fire små film i bunden af denne side, hvor nationalparkens naturvejleder Louise Liv Holm fortæller sagn om Skjoldungerne. Acccepter alle cookies for at se film.

Du kan booke næste skoleårs Bliv Skjoldunge-ture i juni måned via Bliv Skjoldunges bookingsystem. Vælg din kommune. Vælg Bliv Skjoldunge. Vælg tur. Book tid og sted.

Varmt tøj

Bliv Skjoldungeturene foregår oftest udendørs. For at få en god lærings-oplevelse er det vigtigt, at I har varmt tøj, gode sko/støvler og store madpakker med. Bed forældrene hjælpe. Det er svært at lære, når man fryser.

Forbered klassen før - og bearbejd turen efter

Bliv Skjoldungeturene er testet med skoler fra Lejre Kommune. Det står klart, at jo bedre klassen er forberedt inden turen - og jo bedre lærer og elever bearbejder turen efterfølgende, desto mere får børnene ud af at tage afsted.

Bliv Skjoldunge. Foto: Malene Bendix.

Offentlig transport

Planlæg jeres transport i god tid. Tjek hvor bussen stopper - og hvor lang tid, I skal bruge på at gå til mødestedet. Kom i god tid, så I har tid til at spise en ti-mad og få regnbukser på. I møder jeres vejleder foran museet til aftalt tid.

Bus 207 går til Lejre Museum.  

Bus 230R, 315, 316 og 318 stopper tæt ved Færgegården. 

 

Film