Skoletilbud fra besøgssteder

I Nationalpark Skjoldungernes Land er har museer, naturskoler og andre besøgssteder en lang række spændende tilbud til skoler. Du kan finde link til besøgsstederne nedenfor - i alfabetisk rækkefølge.

Boserupgård Naturcenter

Boserupgård Naturcenter er Roskilde Kommunes center for udeskole og naturvejledning, med plads til gode aktiviteter og arrangementer. På naturcentret kan alle skoler i Roskilde få gratis hjælp til at lave spændende undervisning i skoven indenfor alle fag. Hvis din skole ikke ligger i Roskilde Kommune, så kan I også få tilbud.

Find tilbud til skoler og institutioner fra Boserupgård Naturcenter

Danmark bliver til

I vikingetiden og middelalderen blev Danmark blev til et samlet land. Projektet DANMARK BLIVER TIL samler fortællinger fra vikingetiden og middelalderen, der har haft og har betydning for os alle. I 2014 udgav projektet en guide til skolerne, hvor du kan få indblik i de historier, der er ude på de kulturhistoriske institutioner – heriblandt museer, oplevelsescentre og monumenter.

Find tilbud til skoler fra Danmark bliver til

Istidsruten

Istidsruten er en kombineret cykel- og oplevelsesrute, der bugter sig på fem etaper gennem skov, land og langs fjorden på Midt- og Vestsjælland. Alle kan finde inspiration og idéer online til at bruge Istidsruten i skoletiden til fx at arbejde med geologi, landskab og kulturhistorie.

Oplevelsesruten er udviklet i et samarbejde mellem Odsherred, Kalundborg, Lejre, Sorø og Holbæk Kommune og seks oplevelsescentre - herunder Nationalpark Skjoldungernes Land.

Find tilbud til skoler og institutioner på Istidsruten

Lejre Museum

Lejre museum har en række særlige tilbud til skoler. Museet åbnede i 2016 udstillingen ”Sagnkongernes Lejre”. Udstillingen fortæller historien om Lejres centrale betydning i jernalderens og vikingetidens Danmark fra år 500 til 1000. Øst for museet kan klassen undersøge ”De dødes land”, med den berømte skibssætning og gravhøje. Vest for museet udgravede man for få år siden en række kæmpestore kongehaller, som i dag er afmærket med græstørv. Her kan klassen undersøge ”De levendes land”.

Find tilbud til skoler fra Lejre Museum

ROMU

Roskilde Museum - eller ROMU - samler besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Lejre Museum, RAGNAROCK, Tadre Mølle, Gl. Kongsgaard, Sankt Laurentius, Lüthøfts Købmandsgård, Håndværksmuseet samt Domkirkemuseet i Roskilde Domkirke.

Find en samlet beskrivelse af ROMU Undervisning og Mindbook

Roskilde Domkirke

Roskilde Domkrike blev grundlagt af Absalon i 1175. Det imponerende byggeri er optaget på UNISCO´s verdensarvsliste, som den første gotiske stenkatedral i Skandinavien. Domkirken er den kirke i verden, der har flest konge- og dronningebegravelser. Det lille Domkirkemuseum fortæller domkirkens historie - og domkirken har en skoletjeneste.

Find tilbud til skoler fra Roskilde Domkirke

Læs mere om Roskilde Domkirke

Skolebørn laver vild mad. Foto: Roskilde Oplevelseshavn.

Roskilde Oplevelseshavn

Lær om livet i og omkring Roskilde Fjord. Lær at fiske og at fange krabber og rejer med forløbet "Helt i fisk". Skoletjenesten på Roskilde Oplevelseshavn tilbyder både undervisningsmaterialer og undervisning om livet og langs i Roskilde Fjord for skoleklasser. På hjemmesiden er et fint leksikon over fjordens fisk og planter. Du finder Roskilde Oplevelseshavns lille udstillingshus og fiskeplatform vest for Museumshavnen.

Book skoleforløb ved at sende e-mail til: Obfuscated Email 

Selsø Slot

I den nordlige del af nationalparken kan I besøge Selsø Slot, en eventyrlig barokherregård fra 1576. De den sidste adelige beboer døde i 1829 drejede man nøglen om og lod slottet så gemt og glemt i 144 år. I dag er slottet restaureret og skolen kan besøge herregårdsmuseet.

Læs mere om Selsø Slot

Sagnlandet

I Sagnlandet Lejre kan klasser arbejde med en række forskellige undervisningsforløb. Der er fx forløb om stenalderen, jernalderen, vikingetiden, 1800-tallet mv. Skoleklasser har mulighed for at overnatte i Sagnlandet. Sagnlandets instruktører kommer også ud på lokale skoler med oplæg fra jernalder og vikingetid. Du kan finde alle Sagnlandets forskellige undervisningsforløb – og booke forløb.

Find tilbud til skoler fra Sagnlandet

Tadre Mølle og Naturcenter

Tadre Mølle er den sidste vandmølle i nationalparken, der tidligere har været overstrøet med vandmøller pga. livlige åer og kilder i området. På Tadre Mølle kan klassen opleve møllevirksomhed og lære om vandets kræfter, fra jord til bord og jægerstenalderen. I kan også undersøge havebrug, landbrug, skovbrug, kildekalk, sove i shelter og meget andet. 

Find tilbud til skoler fra Tadre Mølle

Vikingeskibsmuseet

Oplev de fem originale skibsvrag fra 1000-tallet, kom ombord i modellerne af den store Knarr og Langskibet, deltag i vores værksteder og sejladser og få erfaringer om vikingernes liv, håndværk og skibe. Vikingeskibsmuseets skoletjeneste har mange spændende forløb, der sætter vikingetiden, vikingerne og deres skibe og togter i relief. Der er både indendørs og udendørs undervisning i form af workshops, undervisning med hands-on og sejladser. Eleverne involveres aktivt og får mulighed for at se, røre, lugte, smage og diskutere.

Find tilbud til skoler og institutioner fra Vikingeskibsmuseet