Oplev Boserup Skov og Rørmosen

Fjordskrænter, anemoner og fortidsspor. Boserup Skov rummer oplevelser for alle. Her kan du læse om Rørmosen og Boserup Skovs natur og mange seværdigheder.

Spring ned i teksten og læs om:

Lerskrænten | Boserupgård Naturcenter | Midgårdsormen | Anemoner | Typer af skov | Fugle | Insekter og snoge | Rørmosen | Spor fra fortidenPlanlæg dit besøg

Boserup Skov og Rørmosen

Boserup Skov ligger lige vest for Roskilde og grænser ud til Roskilde Fjord. Terrænet er kuperet og jorden er rig på kalk og frodig. Derfor finder du her en ualmindelig smuk og rig forårsflora og skovfugle i mange varianter.

Rørmosen er en urørt skov med væltede træer, mudder, vandhuller og sjældne planter. Skoven ligger syd for Boserup Skov ved Roskilde Golfbaner.

Begge skove er offentlige under Naturstyrelsen, og i begge skove er der spændende oplevelser for både store og små.

Lerskrænten

Lerskrænten er et af de mest besøgte steder i Boserup Skov. Gå en tur langs skrænten og få den fantastiske udsigt over Kattinge Vig og Ringøen. Der er også både bålpladser og grillpladser med bænke og borde.

Boserupgård Naturcenter

Midt i Boserup Skov ligger Boserupgård Naturcenter i en tidligere skovridergård. Naturcenteret har tilbud til skoler, institutioner, foreninger og skovgæster med særligt fokus på skoven og fjorden. Du kan frit benytte naturcenterets ude-område, bålpladser og bordebænkesæt.

I løbet af året afvikles der en række offentlige arrangementer, særligt i skolernes ferier. Følg med i dagspressen, Facebook og Boserupgård naturcenters hjemmeside.

Gå til Boserupgård Naturcenters hjemmeside

Midgårdsormen

I den nordvestlige del af skoven finder du naturlegepladsen 'Midgårdsormen', som med sine 300 meter væltede træstammer og naturlige materialer snor sig som en orm gennem skoven. Turen begynder ved parkeringspladsen 'Boserup Skov Vest' og slutter nede ved fjordkanten.

Anemonerne, anemoner og atter anemoner

I Boserup Skov kan du se både blå, hvide og gule anemoner. De hvide anemoner kan du finde stort set over alt, hvis du besøger skoven en forårsdag i april. Anemonerne springer ud før bøgetræet, og sikrer sig dermed en masse lys, før bøgebladene spreder skygge i skovbunden. 

Blå anemoner

Den blå anemone er den første af anemonerne, der springer ud. Den er sjælden, men når du finder den, er du ikke i tvivl, for den har den smukkeste blå farve. Først er blomsternes kronblade nærmest blåviolette – og med tiden bliver de himmelblå. Blomsterne har grønne støvfang uden nektar og fin krans af hvide støvblade. 

Du kan opleve den lille himmelblå blomst allerede tidligt i marts. Et godt sted at lede er ude på skrænterne mod fjorden, hvor vinden har blæst skovbunden fri for visne blade. Lad den sjældne blå anemone stå, så den kan brede sig – og mange andre også kan glæde sig over den.

Læs mere om naturen i Boserup Skov

Spor fra fortiden

Området, hvor Boserup Skov ligger i dag, har været beboet siden stenalderen. Du kan se spor fra både stenalder, vikingetid og middelalder.

Kig efter større eller mindre hvide pletter på skovvejen ude ved skrænten til Roskilde Fjord. Det kan være spor efter køkkenmøddinger fra stenalderen. Køkkenmøddingerne er måltidsrester og består af skaller efter østers, muslinger og snegle samt fiskeben. Selvom du finder noget interessant, må du ikke grave her. Der skal arkæologerne på banen.

Af andre spor fra fortiden er gravhøje fra især bronzealder. Der er registreret ni gravhøje i skoven. Herudover har man fundet spor efter tre nu forsvundne bebyggelser: Sighærstorp, Boserup og Biscopstorp. Sighærstorp og Boserup menes at stamme fra vikingetiden. Sidstnævnte lå der, hvor Boserupgård Naturcenter ligger i dag, og denne bebyggelse har givet navn til hele skoven.

Planlæg dit besøg i Boserup Skov

Boserup Skov er en offentlig skov, som er ejet af staten. Derfor må du gerne - modsat i private skove - færdes i skoven døgnet rundt og gå på opdagelse udenfor stier og skovveje. 

Husk at vis hensyn til andre gæster og til skovens dyr og natur. Tag dit skrald med hjem og hold hunden i snor. (Skal hunden løbe frit, kan du tage til hundeskoven i Boserup Skov ved Boserupvej 102.)

Faciliteter og ruter i Boserup Skov
Der findes flere afmærkede vandreruter og cykelruter i Boserup Skov, heriblandt Skjoldungestien og Fjordstien. Der findes også mountainbikespor, bålpladser og shelterpladser. 

Du kan se og læse mere om de enkelte ruter og faciliteter i nationalparkens app.

På skovtur i kørestol

Mange steder i Boserup Skov er terrænet fladt og fremkommeligt for dig, der besøger skoven i kørestol.

Hvis du gerne vil ned til fjorden er den asfalterede holdeplads ved Slusehuset et godt sted at starte. Her er der nemlig en rampe, som gør det muligt at komme ud til fjorden og observere fuglelivet og det smukke fjordlandskab. Vær opmærksom på, at rampen er høj i forhold til det omkringliggende terræn. Her er også bordebænkesæt med plads til dig i kørestol.

Der er handicaptoilet ved Boserupgård Naturcenter, som er åbent i naturcenterets åbningstider. Vejen fra parkeringspladsen på Boserupvej 100 til naturcenteret er flad og udmærket at køre på med kørestol.

© Fotografer: Christina Gejel Nielsen: Rådyr. Henning Petersen: Midgårdsormen. Nynne Sørgaard: Lerskrænten. Joe Kniesek: Boserupgård Naturcenter. Hans Henrik Erhardi: Hvide anemoner; på cykel i Boserup. Ole Malling: Blå anemoner. Martin Kunzendorf: På tur ved fjorden. Adam Grønne for Friluftsrådet: Bålhygge i mørket.