Visionært landskabslaboratorium vil være fyrtårn for fremtidens grønne Danmark

Et 10 kvadratkilometer stort område midt på Sjælland kan blive rammen om et nyt landskabslaboratorium, hvor forskere, praktikere og beslutningstagere sammen udvikler løsninger på tidens store kriser – klima, biodiversitet, vandmiljø og fødevarer. Idéen er skabt i et partnerskab mellem Globe Institute, Ledreborg Gods og Nationalpark Skjoldungernes Land.

Dødislandskab ved Ledreborg. Foto: Ole Malling

Verden står midt i gigantiske kriser: Sult truer millioner, biodiversiteten kollapser, havene gisper og klimaforandringerne accelererer. Presset på klodens arealer er større end nogensinde - der er ganske enkelt ikke plads nok til både natur, fødevareproduktion og klimatiltag, medmindre man lærer at anvende arealerne på nye måder.

Og netop den udfordring kan et nyt og fremsynet landskabslaboratorium være med til at løse. Det mener professor Henrik Vejre fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet:

”Fremtidens landskaber skal som hovedregel kunne opfylde mange funktioner på samme tid på samme sted, selv om der også er behov for at biodiversitet nogle steder bliver prioriteret entydigt. Men hvordan gør vi det i praksis? Her er initiativer som landskabslaboratoriet afgørende, for her vil forskere, praktikere og beslutningstagere kunne gå sammen om at finde og udvikle viden og afprøve løsninger. Projektet rammer direkte ind i målene for den grønne trepart,” siger Henrik Vejre.

Et epicenter for udvikling af fremtidens bæredygtige landskab

Landskabslaboratoriet skal ligge i Nationalpark Skjoldungernes Land på jord, der hører under Ledreborg Gods. De op til 1.000 hektar rummer en rig variation af natur, skov og marker.

Professor Eske Willerslev fra Globe Instituttet på Københavns Universitet ser et kæmpe potentiale i at flytte forskningen ud i et landskabslaboratorie af en sådan størrelse og variation.

”Det her kan blive en gamechanger. Vi taler om et unikt, levende laboratorium, som giver os muligheden for at teste fremtidens løsninger i stor skala på tværs af skov, mark og natur – og ikke bare på små, isolerede forsøgsparceller. Det her kan for alvor sætte Danmark på verdenskortet som frontløber i grøn forskning og innovation,” understreger professor Eske Willerslev.

Visionen er, at landskabslaboratoriet vil tiltrække og samle en bred skare af de dygtigste forskere, praktikere og beslutningstagere, som tilsammen udvikler, demonstrerer og skalerer nye løsninger på fremtidens bæredygtige arealanvendelse.

Fremtidens landskab kalder på flere aktører

Allerede i starten af juni tager projektet et vigtigt skridt videre. Det sker, når mere end 70 topforskere, praktikere, beslutningstagere og fonde mødes til en todages konference og workshop i Lejre for at diskutere, kvalificere og udfolde konceptet.

Med både konferencen og offentliggørelsen af projektet sender partnerskabet en åben invitation til fonde, forskningsinstitutioner, praktikere og beslutningstagere, der ønsker at samarbejde om udviklingen og virkeliggørelsen af Landskabslaboratoriet.

Landskabslaboratoriet skal opleves af alle

Når landskabslaboratoriet slår dørene op, vil det ikke være et laboratorium i traditionel forstand. Her vil ikke være hvide kitler og sterile overflader – men åbne vidder, varieret natur og levende eksperimenter under åben himmel. Området bliver et storskalalaboratorium og samtidig et demonstrationslandskab, hvor både fagfolk og helt almindelige besøgende inviteres til at opleve, lære om og gensidigt inspirere til fremtidens bæredygtige landskaber. Og denne vision går godt i spænd med Ledreborgs historie.

”Min forfader, Johan Ludvig Holstein, var rektor på Københavns Universitet og stiftede Videnskaberne Selskab. I 1742 grundlagde han Ledreborg for blandt andet at skabe et mødested for datidens ypperste videnskabsmænd. Jeg vil være stolt over at føre denne tråd videre med forskning i og demonstration af fremtidens bæredygtige brug af vore landskaber. Til gavn og glæde for os alle – og ikke mindst for kommende generationer,” siger Silvia Munro, 8. generation ejer af Ledreborg.

Hos Nationalpark Skjoldungernes Land er bestyrelsesformand Torben Flinch også begejstret ved udsigten til at skabe et landskabslaboratorium i hjertet af nationalparken, hvor der allerede findes rig natur, kulturhistorie og viden.

"Landskabslaboratoriet bliver en platform for banebrydende forskning samt demonstration og formidling af viden og løsninger på de udfordringer, vores landskab står over for. Og det fantastiske er, at det også vil skabe mere og bedre natur. Det bliver et sted, hvor fremtidens landskab formes. Her kan alle rejse med frem i tiden og opleve, hvordan landskabet kan komme til at se ud," siger Torben Flinch.

Placeringen af landskabslaboratoriet midt i Nationalpark Skjoldungernes Land betyder, at transporttiden fra fx København bliver på blot en time.

Fakta om Ledreborg

  • Gods midt på Sjælland – 10 km sydvest for Roskilde
  • Anlagt af Johan Ludvig Holstein i midten af 1700-tallet
  • Nuværende ejer er Silvia Munro – ottende generation efter grundlæggeren
  • Vigtig del af Danmarks kulturarv med et enestående barokanlæg med slot, park og alléer
  • Godset ligger i et kuperet og afvekslende landskab med skove, marker, enge, moser, søer og vandhuller  
  • Aktivt land- og skovbrug på ca. 1000 hektar omsluttet af fantastiske naturarealer
  • Omfatter to restauranter, golfbane, skovbegravelsesplads og det kulturhistoriske forsøgscenter Sagnlandet Lejre
  • Slottet og parken anvendes til konferencer, udstillinger, koncerter og andre events