Skjoldungestien udvidet ind i vild skov

Den populære vandrerute, Skjoldungestien, er blevet forlænget med 3,5 kilometer ny sti. Den nye natursti går gennem vild skov, skovmoser og skovenge i Lerbjerg Skov, som for nylig blev opkøbt af Den Danske Naturfond.

Skjoldungestien er udvidet med 3,5 km ved Lerbjerg Skov syd for Hvalsø. Stien fører vandrende dybere ind i et vildt og kuperet naturområde og forbi et kommende oplevelsesspor gennem en historisk tørvemose.  

Ny vej ind i vild natur

Den nye natursti løber gennem den vestlige del af vores store sammenhængende skovområder på over 2.000 hektar med Bidstrupskovene som kerneområde. Her er der nu mulighed for at opleve skovens forvandling til vild natur og følge udviklingen på de steder, hvor Den Danske Naturfond, Lejre Kommune og Nationalparken Skjoldungernes Land er sammen om at genskabe historiske skovenge, lave billetræer og genoprette skovens naturlige vandløb. I denne rige naturskov opstår der nu gode levesteder for vilde blomster, smukke sommerfugle og forhåbentligt snart igen den lille hasselmus, der er truet i Danmark.

Lejre Kommunes borgmester, Tina Mandrup, er begejstret for den nye sti:

”Med det nye stiforløb bliver det lettere for os, der vil på tur i skoven, at komme ud i en ret spændende og vild afkrog af vores store, sammenhængende skovområder. Man kan gå turen som del af en længere vandretur på Skjoldungestien. Eller man kan tage den som en kortere 4,5-kilometers rundtur, som byder på et varieret og kuperet terræn. Jeg er glad for, at vi gør dette skønne naturområde endnu mere tilgængeligt for dem, der vil ud på tur.”

Også Frederik Møller, som er biolog i Den Danske Naturfond, glæder sig over stien:

”I et samarbejde med Nationalparken og Lejre Kommune har vi lavet skoven til en vild naturskov og skaber et særlig gunstigt levested for både små og store dyr, planter og svampe. Den biodiversitet og mangfoldighed vi finder lige her gør naturen spændende og dragende. Når man kommer ud i området og oplever de her omgivelser, tror jeg, at vi får lyst til at passe bedre på naturen, for os selv og for vores kommende generationer. ”

Find spor af historien i skoven

Det meste af skoven har aldrig været opdyrket og har været dækket af træer helt tilbage til de første skove efter istiden. Områdets kulturhistorie er tydelig på ruten i form af gravhøje, stendiger og tørvemoser. Skovens oprindelige højmoser er blevet drænet siden 1800-tallet både for at kunne plante træer til tømmer, og for at kunne udvinde den eftertragtede tørv i mosebunden til brændsel.

Stien bliver også snart udvidet med endnu en afstikker langs en spang, hvor man kan komme et stykke ind til Lerbjerg Skovs fineste naturperle, Store Tørvemose.

Nationalparkchef Anders Bülow fortæller:

”Vi sætter stor pris på samarbejdet med Den Danske Naturfond og Lejre Kommune og støtten fra Nordea Fonden, der har muliggjort, at vi nu kan byde velkommen på endnu en sti i nationalparken. Skjoldungestien er nu længere og flottere, udvidet med en skøn rundtur i vild, kuperet natur og forbi kulturhistoriske spor.”

Naturprojekt Lerbjerg Skov

Den Danske Naturfond købte i 2021 Lerbjerg Skov på 120 hektar. Det svarer nogenlunde til 170 fodboldbaner, hvor skoven nu får lov til at stå urørt og blive vildere og vildere.

Frederik Møller, biolog i Den Danske Naturfond, fortæller hvordan projektet både bliver til gavn for biodiversiteten i Lerbjerg Skov og til glæde for skovgæster:

”I Lerbjerg Skov har vi nu stoppet al skovdrift og er i gang med at genskabe skovens oprindelige natur. Skoven har nemlig været meget mere våd og lysåben end den er i dag. Døde træer får nu lov til at blive liggende. Lysninger er åbnet op. Tørlagte skovmoser er genskabt, så de får den naturlige vandstand tilbage. Det betyder mere biodiversitet, dvs. at vi kommer til at se flere plante- og dyrearter, der flytter ind. Og at alle på skovtur får vildere naturoplevelser.”

Find stien

Lerbjerg Skov er åben for alle. Find den nye sti fra Naturstyrelsens parkeringsplads for enden af Lerbjergvej eller start fra Hvalsø Station via Skjoldungestien.

For yderligere information, kontakt projektleder Mikkel Eeg fra Nationalpark Skjoldungernes Land på email: eller mobil: 24847899

© Fotografer og kort. Jesper Edvardsen: Vandhul i Lerbjerg Skov, Martin Kunzendorf: Familie på tur i skoven, Skilt med Skjoldungestien, Kort Lerbjerg Skov: Den Danske Naturfond, Hexagon.