170 kvadratkilometer enestående natur

Nationalpark Skjoldungernes Land blev indviet i 2015 og ligger ved Roskilde og Lejre på Midtsjælland, kun 30 minutters kørsel fra København.

Her har mennesker levet siden tidernes morgen og efterladt sig spor. Og det er ikke så sært. Nationalparkens 170 kvadratkilometer rummer enestående natur, kulturhistorie og nogle af de smukkeste landskaber i Danmark. Besøg for eksempel Roskilde Fjord med strandenge, kystskrænter, øer, holme og et enestående fugleliv – eller forsvind ind de store midtsjællandske løvskove med vandrestier og lejrpladser.

Nationalparken rummer en mosaik af naturperler. De mange vandre- og cykelstier, besøgscentre og friluftsmuligheder i nationalparken giver besøgende mulighed for selv at opleve naturen, kulturhistorien og landskabet helt tæt på. 

Få fod på organisationen

Nationalpark Skjoldungernes Land er etableret som en fond inden for den statslige forvaltning. Formålet med fonden er at udvikle nationalparken inden for rammerne af den fastsatte lov og bekendtgørelse. Midlerne i fonden bliver fastsat årligt i finansloven.

Fonden ledes af en bestyrelse, som har nedsat et vejledende råd og et sekretariat.

Læs om fonden

Se kort over nationalparken

Vi beskytter dine data

Læs vores persondatapolitik

Historien om Skjoldungerne

Nationalparken er opkaldt efter den navnkundige sagnkongeslægt Skjoldungerne. Slægten er efterkommerne efter den mytiske Kong Skjold, som blev sendt til danerne af selveste Odin. Skjoldungerne kendes fra Saxos Danmarkskrønnike, Islandske sagaer og det berømte oldengelske Beowulf-kvad og andre kilder, som henfører dem til Lejre.

Over de senere årtier er der udgravet en serie af store haller ved Gl. Lejre fra jernalder og vikingetid, og der er fundet skatte og artifakter på stedet. Udgravningerne og fundene slår fast, at der faktisk har været et stormandsvælde gennem 500 år i Lejre. Om disse høvdinge eller konger så har heddet Skjold, Frode Fredegod, Rolf Krake eller Roar kan ikke eftervises, men der er åbenbart en kerne af substans i sagnene. Roskilde er navngivet efter Skjoldungekongen Roar.

Plan og beretninger

Vil du have endnu mere viden om det grundlag, som nationalparkens arbejde bygger på? Så kan du læse i bekendtgørelsen, nationalparkplanen og faglige rapporter om både natur og friluftsliv.

Kontakt Sekretariatet

Nationalparkens formandsskab og sekretariat er klar til at svare på dine spørgsmål og har altid kaffe på kanden. Skriv til fællespostkassen eller kontakt en fagmedarbejder.

Vores logo

Nationalparken fik ved indvielsen i marts 2015 overrakt sit logo af H.K.H. prins Frederik. Alle de danske nationalparker har fået designet et logo med en stilistisk fremstilling af de elementer, som karakteriserer den pågældende nationalparks natur.