170 kvadratkilometer enestående natur

Nationalpark Skjoldungernes Land ligger ved Roskilde og Lejre på Midtsjælland kun 30 minutters kørsel fra København.

En mosaik af natur og kultur

Siden tidernes morgen har mennesker levet og efterladt sig spor her i området. Og det er ikke så sært. Nationalparkens 170 kvadratkilometer rummer enestående natur og et af Danmarks fineste fjordlandskaber.

Oplev Roskilde Fjord med strandenge, kystskrænter, øer, holme og et enestående fugleliv – eller forsvind ind de store midtsjællandske løvskove med vandrestier og lejrpladser. 

Der er mange indgange til nationalparken både til fods, på cykel og via et af de mange besøgscentre.

Find oplevelser i nationalparken Se interaktivt kort

Historien om Skjoldungerne

Nationalparken er opkaldt efter den navnkundige sagnkongeslægt Skjoldungerne. Slægten er efterkommerne efter den mytiske Kong Skjold, som blev sendt til danerne af selveste Odin. Skjoldungerne kendes fra Saxos Danmarkskrønnike, Islandske sagaer og det berømte oldengelske Beowulf-kvad og andre kilder, som henfører dem til Lejre.

Over de senere årtier er der udgravet en serie af store haller ved Gl. Lejre fra jernalder og vikingetid, og der er fundet skatte og artifakter på stedet. Udgravningerne og fundene slår fast, at der faktisk har været et stormandsvælde gennem 500 år i Lejre. Om disse høvdinge eller konger så har heddet Skjold, Frode Fredegod, Rolf Krake eller Roar kan ikke eftervises, men der er åbenbart en kerne af substans i sagnene. Roskilde er navngivet efter Skjoldungekongen Roar.

Plan og beretninger

Vil du have endnu mere viden om det grundlag, som nationalparkens arbejde bygger på? Så kan du læse i bekendtgørelsen, nationalparkplanen og faglige rapporter om både natur og friluftsliv.

Kontakt Sekretariatet

Nationalparkens formandsskab og sekretariat er klar til at svare på dine spørgsmål og har altid kaffe på kanden. Skriv til fællespostkassen eller kontakt en fagmedarbejder.

Vores logo

I marts 2015 blev nationaparken indviet og et logo blev overrakt af H.K.H. Kronprins Fredrik. De fem danske nationalparker har hver fået designet et logo med en stilistisk fremstilling af de elementer, som karakteriserer den pågældende nationalparks natur.

Vi beskytter dine data

Læs vores persondatapolitik