Fredag den 21. marts er det 10 år siden Kronprins Frederik indviede Nationalpark Skjoldungernes Land sammen med daværende miljøminister Kirsten Brosbøl. Det skal fejres – og alle som har lyst, er inviteret til jubilæumsfest i forbindelse med Fjordens Dag den 7. september.
Fredagsreception
Selve jubilæumsdagen blev markeret ved en uformel fredagsreception i nationalparkens sekretariat på Ledreborg for bestyrelse, råd, sekretariat og nogle af de kræfter som tålmodigt og stædigt var med til at lægge grundstenene for nationalparken. Her var øl, chips og taler, som tilsammen gav et billede, både af det store arbejde, som lå før nationalparkens indvielse, men også af de store forandringer, som nationalparken har betydet for egnen.
Velkomst
”Her efter 10 år står vi med en nationalpark i fuldt flor,” sagde bestyrelsesformand Torben Flinch i sin velkomst. ”Vi har gang i en lang række spændende naturprojekter og projekter for kultur og friluftsliv. Vi formidler områdets værdier for folk i alle aldre – og kunne ingenting uden gode samarbejder med lokale lodsejere, kommuner, Naturstyrelsen, foreninger og frivillige.”
Mange menneskers værk
”Der er mange som har ære af, at vi står her i dag,” fortsatte nationalparkchef Anders Bülow. ”De to bestyrelser og nationalparkråd, som har trukket i arbejdstøjet fra dag ét. Sekretariatet, som står for det daglige arbejde. Og så står vi skuldrene af de mennesker, som gjorde det muligt, at nationalparken kunne lande lige her”, sagde Anders Bülow – og afslørede så sekretariatets 10 års gave til bestyrelsen: En gylden roskildereje udført af kunstneren Vincent Carpophore, som skal pryde bestyrelseslokalet i sekretariatet.
Sange
Claus Helweg Ovesen, Dansk Botanisk Forening og medlem af det første Råd, sagde tusind tak for de første 10 år – og havde digtet en sang på Benny Andersens melodi til ”Svantes lykkelige dag”:
10 års fødselar
Skjoldungerne indkaldt har
Fortjener hyldest med en sang
For nu er de godt i gang
10 år de går – nej de spæner afsted
Men naturen følger med.
Stort forarbejde
Jan Eriksen, som var næstformand i den første bestyrelse, fortalte om det store arbejde som lå forud for, at nationalparken landede her på egnen. Det startede allerede i 2003, efter Wilhelmudvalgets ønske om nationalparker i Danmark, og omfattede aktive deltagere fra kommunerne i området, ROMU, Roskilde Domkirke. Sagnlandet og en række lodsejere. Forprojektet Skjoldungelandet viste nogle af de muligheder en nationalpark giver et område.
Kongelig cykeltur og folkedans
Tidligere nationalparkchef, Poul Bjerager Christiansen tog over og fortalte anekdoter fra indvielsen, hvor han sammen med Kronprins Frederik og miljøminister Kirsten Brosbøl cyklede fra Roskilde til indvielsesfesten på Ledreborg med en lang slange af cyklende gæster efter sig. Og så tog rigsspillemanden violinen op af kassen og spillede ”Gevninge Overdrevs Langdans”, en af de ældste noterede folkedanse i Danmark, som har rødder i Middelalderen – og som nu bliver bevaret for eftertiden via samarbejde mellem Kontradans og nationalparken om at indsamle og udgive en nodebog, en dansebog og en historiebog om Lejre- og Roskildeegnens folkedanse.
Tak for en fin fejring.
@ Fotografer: Søren Præstholm, Dixi Louise Strand