Bliv Skjoldunge Tur 6: Fugle, fjord og friluftsliv

Besøg Roskilde Fjord, lær at bruge fuglekikkert og undersøg fjordens fugle. Diskuter friluftslivets indflydelse på fjordens fugleliv - og hvordan vi kan beskytte, det sted vi benytter.

Fag og klassetrin

Klassetrin: 5. klasse forår
Fag: Natur/teknologi og historie. Tværfag: Dansk, idræt.

Tid og sted

Tid: 10.00 – 12.00
Sted for Lejre og Roskilde skoler: Roskilde Oplevelseshavn, Strandgade 2, 4000 Roskilde
Sted for Frederikssund skoler: Marbæk Strandpark (Frederikssund skoler) eller Møllekrogen (Fjordlandskolen)

Transport

Skolen står for transport (se boks nede). Tjek selv bus og tog. Kom i god tid, så I har spist 10-mad og er klar til start med regnbukser på. Bliv, leg og udforsk sted efter tur.

Troldand er gæst om vinteren. Foto: Niels Jørgen Rasmussen.
Fjordterne. Foto: Niels Jørgen Rasmussen.

Fugle, fjord og friluftsliv

Tag på tur til Roskilde Fjord. Lær at bruge fuglekikkert og undersøg fjordens fugle, deres liv, kendetegn og udfordringer. Undersøg friluftsliv, diskuter benyttelse og beskyttelse og lav en rap om hvordan vi passer på Fjordens fugle. 

Roskilde Fjord rummer et enestående fugleliv. Her er fugle året rundt. Om foråret raster trækfugle på vej mod deres ynglepladser i nord. Om sommeren yngler cirka 30 fuglearter i fred for rovdyr på fjordens øer og holme. Om efteråret går fugletrækket sydover. Og om vinteren overvintrer mange fugle på den ofte isfrie fjord. Fjorden er udpeget til internationalt natur- og fuglebeskyttelsesområde. Samtidig er Roskilde Fjord et af de mest benyttede steder i Danmark til blåt friluftsliv. Hvordan kan vi beskytte den natur vi benytter?

Hent materialer, lærervejledning og book tur

Du kan hente materialer til BLIV SKJOLDUNGE TUR 6: FUGLE, FJORD OG FRILUFTSLIV her. Brug materialet til at forberede og bearbejde forløbet med klassen. Hent og print ud:

  • Turbeskrivelse: En oversigt over hele forløbet for læreren samlet på 1 A4-ark: Print arket ud på begge sider til dig og dine kolleger.
  • Kopiark til eleverne. Print dem ud på begge sider til eleverne - og brug med klassen før, under og efter turen.
  • Hent også Lærervejledning til Bliv Skjoldunge som bladrefilpdf-fil til A4 eller pdf-fil i opslag til A3.

Du kan booke næste skoleårs Bliv Skjoldunge-ture i juni måned via Bliv Skjoldunges bookingsystem. Vælg din kommune. Vælg Bliv Skjoldunge. Vælg tur. Book tid og sted.

Varmt tøj

Bliv Skjoldungeturene foregår oftest udendørs. For at få en god lærings-oplevelse er det vigtigt, at I har varmt tøj, gode sko/støvler og store madpakker med. Bed forældrene hjælpe. Det er svært at lære, når man fryser.

Forbered klassen før - og bearbejd turen efter

Bliv Skjoldungeturene er testet med skoler fra Lejre Kommune. Det står klart, at jo bedre klassen er forberedt inden turen - og jo bedre lærer og elever bearbejder turen efterfølgende, desto mere får børnene ud af at tage afsted.

Knopsvane. Foto: Niels Jørgen Rasmussen

Offentlig transport

Planlæg jeres transport i god tid. Tjek hvor bussen stopper - og hvor lang tid, I skal bruge på at gå til mødestedet. 

  • Roskilde Oplevelseshavn: Roskilde-klasser og Lejre-klasser: Gå eller tag bus til Roskilde Havn. Bus 203 går fra Roskilde station. Flere busser går til havn. 
  • Marbæk Strandpark: Klasser fra Frederikssund - undtagen Fjordlandskolen:Der er ca. 2 km at gå fra Frederikssund Station. Nærmeste busstop er 311 og 313 ca. 900 m væk.
  • Møllekrogen: Fjordlandskolens klasser: Gå eller tag bus til P-plads ved Møllekrogen. Bus 230 R og 318 går dertil.