Tur 5: I vikingernes kølvand

Tag enten på sejltur med et vikingeskib - eller lær at slå reb eller hugge med økse.

Ud at sejle i vikingeskib. Foto: Werner Karrasch.

Fakta om forløbet

Fag og klassetrin
Klassetrin: 5. klasse efterår
Fag: Natur/teknologi og historie. Tværfag: Dansk, H/D og idræt.

Tid
10.00 – 11.45 ofte.

Sted
Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, 4000 Roskilde.

Transport
Skolen står for transport (se boks nede). Tjek selv bus og tog. Kom i god tid, så I har spist 10-mad og er klar til start med regnbukser på. Bliv, leg og udforsk sted efter tur.

I vikingernes kølvand

Klassen besøger et helt centralt sted i Nationalpark Skjoldungernes Land: Vikingeskibsmuseet i Roskilde. I kan komme på to typer af ture:

a) Sejlads i nordiske både
Klassen deles i 2 eller 3 grupper, som sejler ud på fjorden i små, klinkbyggede træbåde med råsejl. En skipper og en gast står for undervisningen i sejlads og vikingetid. Undervejs får alle mulighed for at ro, sætte sejl - og nogle får mulighed for at styre skibet.

b) Historisk håndværk og design
Foregår på museets værftsområde. Klassen bliver delt i to grupper. Den ene gruppe arbejder med vikingernes tovværk - og at slå tov af lindebast. Den anden gruppe arbejder med, hvordan vikingetidens dygtige bådebyggere kunne bruge en økse på mange forskellige måder, når de byggede deres skibe.

Pige måler op til en snelle, hun hugger med økse i håndværksforløbet. Foto: Malene Bendix.

Find materialer, lærervejledning og booking

Forberedelse og bearbejdning
Bliv Skjoldunge-ekspeditionerne er testet med skoler fra Lejre Kommune. Det står klart, at jo bedre klassen er forberedt inden turen - og jo bedre lærer og elever bearbejder turen, desto mere får børnene ud af at tage afsted.

Find kopiark og turbeskrivelse
Materialet består af en turbeskrivelse til lærerne + kopiark til klassen. Print materialet ud på begge sider. Brug materialet til at forberede, indsamle data og bearbejde forløbet med klassen.

Lærervejledning
Hent også Lærervejledning til Bliv Skjoldunge pdf.

Booking
Du kan booke næste skoleårs Bliv Skjoldunge-ture i juni måned via Bliv Skjoldunges bookingsystem. Vælg din kommune. Vælg Bliv Skjoldunge. Vælg tur. Book tid og sted.

I skal ud at sejle i Vikingeskib. Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Offentlig transport

Planlæg jeres transport i god tid. Tjek hvor bussen stopper - og hvor lang tid, I skal bruge på at gå til mødestedet.

Bus nummer 203 går fra stationen til Vikingeskibsmuseet. I møder jeres formidler ved billetindgangen til Museumsøen. 

Varmt tøj

Bliv Skjoldunge-ekspeditionerne foregår oftest udendørs. For at få en god læringsoplevelse er det vigtigt, at I har varmt tøj, godt fodtøj og store madpakker med. Bed forældrene hjælpe. Det er svært at lære, når man fryser.