Lejre Museum

Lejre Museum ligger i det naturskønne Gl. Lejre, som rummer nogle af Danmarks mest spændende og betydningsfulde sagn og arkæologiske fund i dansk jernalder og vikingehistorie.

Lejre - Sagnkongernes hjem

I følge sagnhistorierne var det i Lejre, at Danmarks første kongeslægt Skjoldungerne, havde sin magtbase i jernalderen og vikingetiden (år 500-1000 e.kr.). Selvom Skjoldungerne blot er sagnkonger, underbygger Lejre Museums arkæologiske fund tesen om, at Danmarks fødselsatest kan findes i Gl. Lejre. Du kan selv opleve sporene efter nogle af de størst kendte bygninger fra oldtiden; de 650 kvm store kongehaller.

På baggrund af de arkæologiske fund har museet skabt den nye permanente udstilling 'Sagnkongernes Lejre', hvor du gennem brug af lyd, lys og interaktivt design kan opleve og fordybe dig i Lejreområdets historie - og komme helt tæt på Danmarks største sølvskat: ’Mannerupskatten’.

Besøg Gl. Kongsgård

Til Lejre Museum er tilknyttet Gl. Kongsgård, der ligger kun få hundrede meter hen ad vejen. Gården står med originale møbler og andet inventar fra dens tidligere beboere og udgør derved en samlet helhed – en stor museumsgenstand. Den 300 år gamle gård var oprindeligt fæstegård under Ledreborg Slot og har siden 1749 været slægtsgård. Kirsten Nielsen, den sidste beboer på gården, gjorde det til sit livsværk at gøre Gl. Kongsgård til et slægtshjem og et museum på samme tid – med hende som beboer, kustode og levende fortæller indtil hendes død i 1959.

Besøg haven og få gode historier, kaffe og kage hver torsdag kl. 13-16 i sommermånederne.

Historiske vandringer

I sommermånederne foregår forskellige GRATIS historiske vandringer rundt i og omkring Gl. Lejre med nogle af museets dygtige formidlere som fortællere. Museet arrangerer også andre events og lægger hus til større arrangementer i løbet af året.

Butik og Café

Du kan afslutte dit besøg med en tur i Lejre Museums butik og lille café. I museets lille cafehjørne kan du bl.a. nyde økologisk fairtrade Puro-kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm. I sommerhalvåret kan du også nyde dine køb og solens stråler i de udendørs cafemøbler.

ROMU har også en webshop med et håndplukket og spændende udvalg af varer fra museumsbutikkerne: Webshop for museerne

Fakta

Lejre Museum
Orehøjvej 4 B
4320 Lejre

Tlf: 4631 6537
Mail: Obfuscated Email
Læs mere på Lejre Museums hjemmeside