Fisketure

Nationalpark Skjoldungernes Land har 99 km kystlinje, og rundt langs fjorden findes mange gode fiskepladser. Her får du inspiration til fisketure med og uden børn, i kørestol og fisketure for dig, der elsker naturen.

Spring ned i teksten og læs om:

Hvor kan jeg fiske? | Hvad kan jeg fange? | Fang hornfisk og tilbered Sol over Lejre | 3 ture for dig med børn | 3 unikke fisketure for naturelskere | Planlæg din tur | Mindstemål og fredninger | Fisk fra kørestol

Hvor kan jeg fiske?

Nationalparkens fiskepladser strækker sig helt fra den yderste kant af Lejre Kommune, rundt om kysten langs Frederikssund Kommune og videre i Roskilde Kommune. På hele strækningen kan du opleve naturskønne steder samtidig med at du fisker - fx ved Møllekrogen, Oddestenen, Salvadparken, Bolund, Sønderø, Sankt Hans Bugten, Lerskrænten og Kattinge Vig.

I nationalparken finder du også en række mindre havne, som er gode udgangspunkter for fisketure fra mole eller i båd. Læs mere on nationalparkens havne her.

Hvad kan jeg fange?

Fjordvandet er brakt og huser både saltvandsfisk som hornfisk, makrel, pighvar og skrubbe — og ferskvandsfisk som aborre, gedde og sandart. Vandrefisk som havørred og ål findes også i fjorden og havørreden gyder i nationalparkens åer i november-december.

Husk fisketegn!

Det er påkrævet for alle mellem 18 og 65 år at have et gyldigt fisketegn (Køb fisketegn her). Fisketegnet giver ret til at fiske i både ferskvand og saltvand. På private arealer skal du altid have lodsejers tilladelse til at fiske. Læs også om fredninger og om mindstemål her (link til længere nede på siden)

Fang en hornfisk og tilbered "Sol over Lejre"

Du kan fange rigtig mange hornfisk i Roskilde Fjord i maj. Her gyder fiskene på de lave dybder, og derefter trækker de igen ud af fjorden mod dybere vand.

Du kan fange hornfisk og tilberede den lækre ret, "Sol over Lejre". Retten består af røgede hornfisk fra fjorden placeret på rugbrød og toppet med purløg, radiser og æggeblomme. Hvis det ikke lige er maj og hornfiskesæson, så kan du også snyde og bruge en makrel.

3 gode fisketure for børn

Skal ungerne med ud at fiske? Så får du her tre forslag til børnevenlige fisketure.

Fang fisk fra kano i Gershøj

Tag på fisketur ved det hyggelige fiskerleje med havn, stejleplads, fritidsfiskerbåde og lystbåde. Nationalparken har lånekanoer (med redningsveste), så I kan komme ud på fjorden med stang eller net.

I kan også fiske fra vandkanten på den lille, hyggelige strand eller med stang fra molen.

Er I friske på flere eventyr, kan I nemt kombinere fisketuren med en badetur fra stranden, en is eller et måltid på Gershøj Kro, hvor I også kan overnatte - eller en nat under åben himmel på Gershøj telt- og shelterplads. Her er også bålplads, toilet, vand og god plads.

Gershøj Havn og Strand er let tilgængelig, da der både er parkeringsplads og busstoppested på havnen.

Fang fjordrejer ved Veddelev

Tæt ved landsbyen Veddelev finder du Vigen Strandpark. Her kan alle bade og lege - og samtidig nyde den flotte udsigt over Roskilde Fjord mod byen, Domkirken, Havnen og Sct. Hans-området. Ud fra den gule bøje ligger stenrevet Kong Helges Rev, som nationalparken etablerede i vinteren 2022/23. Stenrevet er perfekt for børn at udforske med snorkel og maske.

Stenene skaber gode levesteder for fisk og smådyr. Tang hæfter sig på stenene og danne store tangskove, hvor fisk og fiskeyngel, smådyr, plankton og alle mulige andre organismer lever sammen i en slags fjordens oaser.

Fra april til oktober kan du fange fjordrejen (som også kaldes roskilderejen). Den er 4 - 8 centimeter lang og gråbrun med lang pandetorn. Rejerne er særkønnede - dvs. både han og hun. De skifter farve fra gråbrun til rød ved kogning og er lækre på rejemadder.

Fra slutningen af maj og i juni er de bedste tidspunkter til at fange en masse fjordrejer i Roskilde Fjord. De gemmer sig ofte i tangskovene, så det er der, du skal lede. Husk et fintmasket fiskenet, som du kan køre gennem tangen og en spand vand til din fangst.

Skovbroen og Østskov

Østskoven er et smukt naturområde med bøgeskov og strandenge ud til Roskilde Fjord. Her kan du fiske fra Skovbroen, molen ved det lille færgested, hvor du også har god udsigt ud over fjorden og over til Eskilsø.

Ud fra Skovbroen løber en rende med dybere vand og god strøm. Pladsen er særlig god til fiskeri efter de trækkende fisk om efteråret. I maj er der også gode chancer for at fange hornfisk her. Hvis du går en tur gennem skoven 200 meter mod syd, kommer I ned til en fin pynt, hvor du kan fiske på begge sider.

Hvis I bliver nysgerrige på en tur over til Eskilsø kan I efter aftale blive sejlet over. Læs mere om Eskilsø og om, hvordan I bliver sejlet over på Struckmannfondens hjemmeside om Eskilsø. Det er Struckmannfonden, der ejer Eskilsø.

3 unikke fisketure for dig der elsker naturen

Hvis du kan lide at kombinere en fisketur med en naturoplevelse lidt ud over det sædvanlige, og hvis du ikke er bange for at hoppe på en båd eller et par vaders, så får du her tre turforslag til fisketure for dig, der elsker naturen.

Herslev Hullet

Vest for Herslev Havn på strækket ud mod Lejre Vig rundingen findes Roskilde Fjords dybeste hul på hele 31 meter. Her kan du tage ud at fiske og opleve et væld af arter.

Fra slutningen af marts og frem kan du være heldig at fange sild og dernæst hornfisk i maj. I juli, august og september kan du støde på stimer af jagende makreller. I foråret og efteråret opholder jagende havørreder sig langs kanterne af hullet og ind mod lavere vand.

Fiskeriet lige omkring Herslev Hullet kræver en kajak eller båd — og gerne også et ekkolod. Du kan også fiske fra stranden, gerne i vaders, så du kan komme godt ud i det lave vand.

Se den nøjagtige placering af Herslev Hullet på nationalparkens webkort eller app og læs mere om Herslev.

Bolund

Ved Bolund finder du en ekstremt flot naturoplevelse og en fredelig fiskeplads med gode strømforhold. Du kan fiske hele vejen rundt om halvøen, men særligt ydersiden og sydsiden er gode steder. Her er der store sten, fin bundvækst og derudover mulighed for at finde læ.

På grund af dybdekurverne og gode strømforhold ud for halvøen, trækker der med jævne mellemrum fisk forbi. Her er ørredfiskeriet særlig godt, og i det brakke vand kan du også fange gedder, aborrer, ål, ålekvabber og hornfisk.

Læs mere om Bolund her

Møllekrogen og Skrivernæbbet

I den nordige del af Bredvig ved Møllekrogen er der et lille udløb fra Selsø. Her er ikke fredning, og den ferske tilførsel af vand fra søen kan tiltrække fisk om vinteren.

Du kan fiske fra vestsiden af vigen, hvor du vader over lavt vand uden for rørskovsbæltet og kaster ud mod dybere vand midt i vigen. Men du kan også følge vejen over på østsiden af vigen og fiske ned mod Skrivernæbbet, hvor et rev strækker sig sydpå ud i fjorden. Her er gode muligheder for at få en fisk på krogen, mens du nyder den smukke udsigt ud over fjorden.

Læs mere om Møllekrogen og Selsø-området her.

Planlæg din fisketur

I nationalparkens app kan du finde ruter, faciliteter, oplevelsespunkter og gode fiskesteder i nationalparken - men der findes også mere specialiserede fiske-apps, webkort og foldere, fx:

Husk fisketegn 
Det er påkrævet for alle mellem 18 og 65 år at have et gyldigt fisketegn (Køb fisketegn her). Fisketegnet giver ret til at fiske i både ferskvand og saltvand. På private arealer skal du altid have lodsejers tilladelse til at fiske.

God stil ved vandet
Nationalparken arbejder for at lystfiskeri ikke må belaste fiskestandende og at lystfiskeriet ikke må skade områdets natur. Husk altid at gå via etablerede stier og behandl din fangst med respekt: Tag ikke mere med hjem, end du kan spise. Afliv fisken hurtigt og effektivt. Genudsæt fisk hurtigt og skånsomt for at øge fiskens overlevelseschancer.

Mindstemål og fredningstider
For at værne om fjordens fiskevande er der indført fredningszoner, fredningstider og mindstemål for nogle arter.

  • Havørred er fredet fra 16. november til 15. januar
  • Gedden er fredet fra 1. april til 30. april.
  • Ved flere udløb af åer, bække og indvande er der indført fredningszone for at sikre fri passage for havørred. Hvis vandløbets munding er mere end 2 meter bredt, er der et fredningsbælte på 500 meter, som gælder hele året. Hvis vandløbets munding er mindre end 2 meter bredt, gælder fredningsbæltet kun i perioden 16. september til 15. marts.
  • Husk også baglimit på max 3 ørreder i hele fjorden.

Læs mere om fredningstider og mindstmål her

Book en guide
Du kan også booke en tur med en lokal guide eller formidler og derigennem finde de bedste fiskepladser.

  • Fiskeguide Keld Juul Michaelsen har fisket i Roskilde Fjord siden han fangede sin første Ulk som 6-årig. Keld kender fjorden som sin egen bukselomme og er certificeret fiskeguide og Fishing Zealandguide.

  • Jesper Roholm Pedersen tilbyder guidede ture - især til fluefiskere, som skal bruge hjælp til pladser eller få pudset kystformen af, samt tilrejsende lystfiskere, der har brug for lokalkendskab. Kan kontaktes på flyfishinqtourszealand@gmail.com.

  • Claus Larsen guider fra hans egen toptrimmede båd og kan således nå interessante havørred pladser i Roskilde fjord samt Isefjorden som kan værre svært at komme til som almindelig kystfisker. Kontakt Claus via clausbaggeb@gmail.com.

  • Fiskeguide Niels Lagergaard Pedersen (Fishing Guide Denmark) er en særdeles ivrig kystfisker, og han har fisket stort set overalt på de danske kyster i mere end 30 år— herunder de sidste 25 år med en fluestang i hånden.

Find en forening 

  • Del din lystfiskerinteresse med andre i Roskilde og Omegns Lystfiskerklub – ROLK. Klubben holder til i et naturskønt område i den gamle del af Veddelev og her kan du komme på nye fiskeventyr i form af forskellige ture og klubaftener.

  • Du kan blive medlem af en den lokale fritidsfiskerforening i Gershøj, der arbejder for en renere fjord og bedre fiskeri. Fiskeriet i foreningen foregår med ruser og garn - og fangsten er ofte ål, havørred, skrubber, sild, makrel og pighvar. Gershøjfiskerne (nationalparkskioldungernesland.dk)

Fiskepladser for dig på hjul

Kattinge værk
Ved Slusehuset lige vest for Kattinge Værk er der anlagt en særlig sti og udsigtsplads for kørestolsbrugere med hjælper. Der er også en særlig P-plads for kørestolsbrugere og en rampe, der gør det muligt for kørestolsbrugere at komme ud til fjorden og kaste snøren ud. Vær opmærksom på at rampen er høj i forhold til det omkringliggende terræn.

Skovbroen og Møllekrogen
Ved Østskoven kan du fiske med hjælper fra Skovbroen, molen ved det lille færgested, hvor du også har god udsigt ud over fjorden og over til Eskilsø. I den nordige del af Bredvig ved Møllekrogen er også en tilgængelig gangbrod ved det lille udløb fra Selsø. Begge steder finder du tilmed den smukkeste udsigt ud over fjorden.
Læs mere om Kattingeværk og Selsøområdet her.

© Fotografer: Gordon P. Henriksen: Fluefisker, Sol over Lejre film, dreng med fisk; Christina Gejel Nielsen: Kanotur; Hans Henrik Erhardi: Fjordreje film, Sofie Clauson-Kaas: Fisketur fra Skovbroen; Karsten Dahl: Stenrev under vandet; Ole Malling: Bolund; Erik Fredborg: Skrivernæbbet.