Tur 2: Vandløbets liv og kræfter

Fang smådyr og undersøg livet i vandløbet - og vandets kredsløb og kræfter.

Undersøg livet i vandløbet. Foto: Andreas B. Elkjær. INSP!

Fakta om forløbet

Fag og klassetrin
Klassetrin: 3. klasse forår
Fag: Natur/teknologi og historie. Tværfag: Dansk og billedkunst.

Tid
10.00 – 12.00 ofte. Tjek selv tid ved booking.

Sted

Lejre skoler: Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø.

Frederikssund skoler: Shelterpladsen ved Sillebro Ådal, se boks nedenfor.

Transport
Skolen står for transport (se boks nede). Tjek selv bus og tog. Kom i god tid, så I har spist 10-mad og er klar til start med regnbukser på. Bliv, leg og udforsk sted efter tur.

Vandløbets liv og kræfter

Forberedelse
Før turen arbejder klassen med kopiark om livet i vandløbet.

Ekspedition
Klasser fra Lejre besøger Tadre Mølle. I oplever den gamle vandmølle udefra og hører om mølledrift. I undersøger livet i Tadre Bæk og smådyrs tilpasning til det rindende vand.

Klasser fra Frederikssund besøger Sillebro Ådal. Klassen fanger smådyr - og undersøger livet i Sillebro å og vandets kræfter. 

Bearbejdning
Efter turen bearbejder børnene deres indsamlede noter om, hvilke dyr, de har fanget - og deres tilpasning til livet i rindende vand - i klassen.

Bliv Skjoldunge-børn undersøge Tadre bæk. Foto: Andreas B. Elkjær.

Find materialer, lærervejledning og booking

Forberedelse og bearbejdning
Bliv Skjoldunge-ekspeditionerne er testet med skoler fra Lejre Kommune. Det står klart, at jo bedre klassen er forberedt inden turen - og jo bedre lærere og elever bearbejder turen - desto mere får børnene ud af at tage afsted.

Find kopiark og turbeskriveles
Materialet består af en turbeskrivelse til lærerne + kopiark til klassen. Print materialet ud på begge sider.

Brug materialet til at forberede og bearbejde forløbet med klassen.

Lærervejledning
Hent også Lærervejledning til Bliv Skjoldunge som pdf.

Booking af ture
Du kan booke næste skoleårs Bliv Skjoldunge-ture i juni måned via Bliv Skjoldunges bookingsystem. Vælg din kommune. Vælg Bliv Skjoldunge. Vælg tur. Book tid og sted.

Offentlig transport

Planlæg jeres transport i god tid. Tjek hvor bussen stopper - og hvor lang tid, I skal bruge på at gå til mødestedet. Kom i god tid, så I har tid til at få en ti-mad og regnbukser på.

Lejre skoler: Tadre Mølle: Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø. Tag bus 219 til Dyvellystvej i Vester Saaby og gå 2,6 km langs en lille vej i smukt terræn. Se kort. Er det for besværligt, så tal med jeres skoleleder om en lejet bus eller forældrekørsel.

Frederikssund skoler: Sillebro Ådal: Stedet har ikke adresse, men find det på kort. Der er 2,5 km fra Frederikssund Station til shelterpladsen. Turen går flot igennem Ådalen på sti hele vejen. Eller tag bus 312 fra stationen, hvor I fra stoppestedet (Stagetornvej/ Roskilde vej) skal gå ca. 1 km.

Husk varmt tøj

Bliv Skjoldunge-ekspeditionerne foregår oftest udendørs. For at få en god læringsoplevelse er det vigtigt, at I har varmt tøj, godt fodtøj og store madpakker med. Bed forældrenen hjælpe. Det er svært at lære, når man fryser.