Bliv Skjoldunge Tur 5: I vikingernes kølvand

Besøg Vikingeskibsmuseet i Roskilde - og tag enten på sejltur på fjorden i vikingeskib - eller lær vikingernes håndværk at kende på Museumshavnen.

Fag og klassetrin

Klassetrin: 5. klasse efterår
Fag: Natur/teknologi og historie. Tværfag: Dansk, H/D og idræt.

Tid og sted

Tid: 10.00 – 11.45 ofte.
Sted: Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, 4000 Roskilde.

Transport

Skolen står for transport (se boks nede). Tjek selv bus og tog. Kom i god tid, så I har spist 10-mad og er klar til start med regnbukser på. Bliv, leg og udforsk sted efter tur.

Hug en snelle. Foto: Malene Bendix.
Tag ud at sejle. Foto: Malene Bendix.

I vikingernes kølvand

Klassen besøger et helt centralt sted i Nationalpark Skjoldungernes Land: Vikingeskibsmuseet i Roskilde. I kan komme på to typer af ture:

a) SEJLADS I NORDISKE BÅDE. Klassen deles i 2 eller 3 grupper, som sejler ud på fjorden i små, klinkbyggede træbåde med råsejl. En skipper og en gast står for undervisningen i sejlads og vikingetid. Undervejs får alle mulighed for at ro, sætte sejl - og nogle får mulighed for at styre skibet.

b) HISTORISK HÅNDVÆRK OG DESIGN på museets værftsområde. Klassen bliver delt i to grupper. Den ene gruppe arbejder med vikingernes tovværk - og at slå tov af lindebast. Den anden gruppe arbejder med, hvordan vikingetidens dygtige bådbyggere kunne bruge en økse på mange forskellige måder, når de byggede deres skibe.   

Hent materialer, lærervejledning og book tur

Du kan hente materialer til Bliv Skjoldunge Tur 5: I vikingernes kølvand her. Brug materialet til at forberede og bearbejde forløbet med klassen. Hent og print ud:

  • Turbeskrivelse: En oversigt over hele forløbet for læreren samlet på 1 A4-ark: Print arket ud på begge sider til dig og dine kolleger.
  • Kopiark til eleverne. Print dem ud på begge sider til eleverne - og brug med klassen før, under og efter turen.
  • Hent også Lærervejledning til Bliv Skjoldunge som bladrefilpdf-fil til A4 eller pdf-fil i opslag til A3.

Du kan booke næste skoleårs Bliv Skjoldunge-ture i juni måned via Bliv Skjoldunges bookingsystem. Vælg din kommune. Vælg Bliv Skjoldunge. Vælg tur. Book tid og sted.

Varmt tøj

Bliv Skjoldungeturene foregår oftest udendørs. For at få en god lærings-oplevelse er det vigtigt, at I har varmt tøj, gode sko/støvler og store madpakker med. Bed forældrene hjælpe. Det er svært at lære, når man fryser.

Forbered klassen før - og bearbejd turen efter

Bliv Skjoldungeturene er testet med skoler fra Lejre Kommune. Det står klart, at jo bedre klassen er forberedt inden turen - og jo bedre lærer og elever bearbejder turen efterfølgende, desto mere får børnene ud af at tage afsted.

Besøg rebslagerens værksted. Foto: Malene Bendix.

Offentlig transport

Planlæg jeres transport i god tid. Tjek hvor bussen stopper - og hvor lang tid, I skal bruge på at gå til mødestedet.

Bus nummer 203 går fra stationen til Vikingeskibsmuseet. I møder jeres formidler ved billetindgangen til Museumsøen.