Mands Minde

Lyt til fortællinger fra de mennesker, som kender nationalparken bedst. Her deler de erindringer og viden om området.

Fortællinger om en egn

Oplev nationalparken gennem erindringer og viden fra mennesker, som har levet og lever deres liv området. Hør, hvordan fællesskaber, kærlighed, lidenskab og tilfældigheder har skabt den egn, vi i dag kalder Nationalpark Skjoldungernes Land. Fortalt af dem, der kender historierne bedst.

Projektet Mands Minde

I projektet interviewer nationalparken personer, som har et stort kendskab til området. Denne viden formidles gennem dokumentariske film og podcasts. Med tiden vil fortællingerne vokse sig til et arkiv af egnsfortællinger, som skal bevares for eftertiden.

Nedenfor finder du de første film. Flere film og podcasts vil løbende komme til. Filmene er lavet i samarbejde med Ole Malling.

Hans-Ole Hansen - grundlægger af Sagnlandet Lejre

Det hele begyndte i barndommen. Med sin far, forfatteren Martin A. Hansen, gik den unge Hans-Ole på opdagelse i landskabet, og de mange fortidsminder i Lejre pirrede hans nysgerrighed. Hvordan mon de levede, dengang i fortiden?

Da Hans-Ole er blevet en ung mand, er interessen for fortiden kun vokset. For at forstå fortidens levevis, bygger han de første oldtidshuse ved sit hjem i Allerslev. Husene får stor opmærksomhed - også fra greven på Ledreborg, som stiller et areal til rådighed for den unge mand. Drømmen om at opføre et arkæologisk forsøgscenter bliver til virkelighed. 

Karl Frandsen - Bonden fra Osager

Karl Frandsen er barnefødt på gården Skovledholm i Osager. I dag har sønnen overtaget, og Karl selv bor blot et stenkast derfra.

Som dreng var Karl med i marken, og som ung gik han til gymnastik i Borrevejle - sammen med resten af egnens unge. Dette er historien om de mange fællesskaber, der knytter sig til Lejre-egnen. En historie om kærlighed til naturen, kulturhistorien og fællesskabet. Og det er historien om forfædre og tidligere generationers bedrifter.

En fortælling om Lejre

Denne film fra 1989 fortæller om det Historiske Peripatetiske Akademi ved Ledreborg, fortalt af lensgreve Knud Holstein-Ledreborg (1919-2001) samt forhenværende direktør for Fredningsstyrelsen, Viggo Nielsen (1920-2014).

Akademiet er fra 1757, og her kunne man vandre omkring og på tavler og skulpturer lære om gamle kongers og heltes gerninger. Dengang en uset pædagogisk nyskabelse.

Filmen blev produceret på forfatteren Hans-Ole Hansens initiativ. Han var bl.a. initiativtager til Historisk-Arkæologisk Forsøgscenter i Lejre (nu Sagnlandet Lejre), og han har skrevet og indtalt filmens speakertekst. Filmen er i 2018 restaureret af Malling Fotografi & Film med støtte fra Nationalpark Skjoldungernes Land.

Fiskeri på Roskilde Fjord - Arne og Jørgen Hansen

Tag med Arne og Jørgen Hansen ud på Roskilde Fjord i denne film fra 1992. Se med når åleruserne røgtes og ålene sorteres efter mål. Hør om problemer med skarv, kig i fiskedammen, sejl med til Silderenden, Tobaksholm og Stenvredskrogen mellem Skovgærdet og Klinten.

Filmen slutter på havnen i Jyllinge med en samtale mellem Arne Hansen, Jørgen Hansen og Henning Simonsen.