Frivillig i Gl. Kongsgårds Venner

Gl. Kongsgård. Foto: Ole Malling

Kulturhistorisk formidling og café

Midt i landsbyen Gl. Lejre ligger Gl. Kongsgaard, et bevaret stuehuset fra en gammel gård bygget 1740.

I 1990 overtog Lejre Kommune huset fra den sidste beboer. Huset blev stillet til rådighed for foreningen, Gl. Kongsgaards Venner, som restaurerede hus og have. I 2004 overgik Gl. Kongsgaard til Lejre Museum, som en del af ROMU.

I 1700-1800 tallet havde Kongsgaarden have nord for gården. Hen mod midten af 1800-tallet blev der anlagt en ny have øst for stuehuset med bl.a. et rundt bed med forårs- og sommerblomster. I haven står i dag mange oprindelige blomster fra den gamle have.

Selve bygningen ejes af Den selvejede institution Hestebjerggård. Hus, have og café passes i dag med stort engagement af frivillige, ligesom der sommeren igennem er arrangementer og kagebord.

Frivillige Allis og Lene. Foto: Martin Kunzendorf

Historien her på stedet er det, der gør det så spændende. Jeg forestiller mig, ar der lige her måske har boet en klog kone eller shaman - haven er fyldt med lægeurter. - Inge Olsen, Frivillig

Vi har også et ualmindeligt godt fællesskab, hvor alle er søde. Vi hjælper hinanden, og har det morsomt og hyggeligt sammen. - Allis Bergh, Frivillig

Gl. Kongsgaard. Foto: Simon Høgsberg.

Kontakt: Lejre Museumsforening

ROMU
Phone: +45 46316530

Spørgsmål og svar

Alle som har en interesse for historie eller for at lære nogle andre lokale at kende under hyggelige omstændigheder. Alle de frivillige i Lejre Museumsforening har vidt forskellige baggrunde, men fælles er interessen for huset og havens historie.

De frivillige mødes hver torsdag i perioden maj til oktober - og i juni til august også om søndagen, hvor caféen har åben. ROMU har et ønske om, at alle frivilige lægger minimum 20 timer om året.

Som frivillig får du en række fordele som fx invitationer til udstillingsåbninger, medlemskab af Klub ROMU og store årlige sammenkomster.

Gl. Kongsgård ligger midt i landsbyen Gl. Lejre ca. 200 meter fra Lejre Museum. 

De frivillige mødes hver torsdag fra maj til oktober - så meget de kan.

Du finder den gamle kongsgård på adressen: Orehøjvej 12, 4320 Lejre. 

 

Formålet er formidling og bevatelse af kulturhistorien - både vedligeholdelse det historiske hus og af den historiske have.

Samtidig skaber den frivillige forening et lokalt mødested i sommerperioden.

Det årlige kontingent for medlem af Lejre Museumsforening er 250 kr. en husstand (uanset antal personer).

Med et medlemsskab giver du støtte til Lejre Museums arbejde på Gl. Kongsgaard og får tilbud om at deltage i foredrag, rundvisninger, udflugter og en årlig sommerfest.

Tilmeld dig via museumsforeningens hjemmeside

Du kan finde mere information om Gl. Kongsgård, museumsforeningen og de frivillige grupper på ROMUs hjemmeside

Var det ikke lige, hvad du ledte efter? Gå tilbage til listen og find en anden frivilliggruppe i nationalparken: 

Tilbage til listen over frivilliggrupper