Roskilde By

Roskilde er en af Danmarks ældste byer – og middelalderbyen er en vigtig del af Nationalpark Skjoldungernes Land. Oplev den historiske købstad, der ligger højt over Roskilde Fjord med Roskilde Domkirke som kronen på værket.

Kulturbyen Roskilde

I Roskilde finder du mange oplevelser på få kvadratkilometer. Gå en tur gennem middelalderbyens små gader og oplev bylivet og de mange grønne parker. Besøg de mange museer, kirker og klostre, som formidler byens kultur og historie. Du kan også bare slappe af og drikke kaffe på en af byens mange cafeer og restauranter.

Kulturarv og fredede fortidsminder

Listen over fredede bygninger og fortidsminder er lang i Roskilde. Roskilde Domkirke er har gennem alle tider været et markant vartegn og samlingspunkt for byens udvikling. Domkirken er på UNESCO´s Verdensarvsliste.

Roskilde er kildernes by - og mange steder vil du kunne opleve kilderne springe via fint udformede fontæner. Et eksempel er Maglekilden på Maglekildevej, den mest vandrige kilde i området, hvor kildevandet springer fra Kong Neptuns mund.

Gå en tur på Kulturstrøget

Vil du opleve nogle af de mange kulturaktører i byen, så kan du med fordel gå en tur på Kulturstrøget. Ruten løber ad kringlede stier og gader fra Stændertorvet ved Roskilde Domkirke og Byens hus, gennem det smukke, gule palæ, som huser Museet for Samtidskunst. Her fra går Kulturstrøget over den brostensbelagte plads ved Roskilde Museum og videre langs den grønne sti, der fører forbi Roskilde Kloster og Roskilde Biblioteks Rosenhave.

Historien om Roskilde som kongeby

For 1000 år siden var Roskilde en ubetydelig havneplads vest for sagnkongernes Lejre. Ifølge sagnet grundlagde Kong Roar byen ved ”Roars kilde” i sidste del af 900-tallet. Harald Blåtand opførte i 980 en kongsgård og en trækirke, hvor han efter sigende blev begravet. Trækirken lå, hvor domkirken ligger i dag. Haralds søn Svend Tveskæg udvidede kirken og byen. I 1020 blev Roskilde bispesæde og kirken blev domkirke – og i 1170 påbegyndte Biskop Absalon byggeriet af Roskilde Domkirke, som skulle blive et fyrtårn for murstensbyggeri i Norden.

I middelalderen var Roskilde kongesæde og en af Danmarks betydeligste byer. I den periode blev en lang række kirker og klostre opført, hvoraf en del stadig kan opleves. Roskilde var kongeby frem til 1400-tallet, hvor kongemagten flyttede til København.

Bynær natur

Der er væsentligt mere natur og dyreliv i byerne end de fleste nok ved. De ældre bebyggelser er bogstaveligt bygget af det omkringliggende landskabs naturmaterialer. Det gamle Roskilde har med kirkerne, klostret, kommunen og gymnasiet bevaret ganske mange og store grønne områder i form af parker, marker og gamle haver med tilhørende dyre- og fugleliv. Fra fjorden går en grøn bræmme helt op til Roskilde Domkirke, og de mange kilder, møller og damme fortæller historier om naturens udnyttelse i byen.

Tag på byvandring

En smuk vandretur med udsigt over fjorden går fra Domkirken og ned gennem byparken til Vikingeskibsmuseet, hvor rekonstruktioner af vikingeskibe vugger ved kajkanten. Du kan også gå fra havnen op til den gamle bydel Skt. Jørgensbjerg, som med sine stejle smalle gader og gamle stråtækte fiskerhuse et besøg værd. Her finder du også en af Danmarks ældste stenkirker.

Mere viden om Roskilde

Der findes uendelige muligheder i Roskilde By. Du finde inspiratoin til oplevelser via nedenstående links:

VisitRoskildes hjemmeside

Byvandring i Lise Nørgaards Fodspor

Byvandring på egen hånd

Aktiviteter

Roskilde by har meget at byde på. Hop videre til vores side med aktiviteter og bliv inspireret:

Byvandring

Fjordstien

Sejlads

Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke er med på UNESCO´s Verdensarvsliste. Besøg domkirken og det lille domkirkemuseum. Læs mere om besøgsstedet

Roskilde Museum

Roskilde Museum er byens og egnens kulturhistoriske museum. Oplev rige samlinger fra oldtid og middelalder. Læs mere om besøgsstedet

Vikingeskibsmuseet

Oplev de fem verdensberømte vikingeskibe, mød håndværkere eller tag selv ud på fjorden med vikingeskib. Læs mere om besøgsstedet

© Foto: Roskilde by fra oven; Ole Malling. Skt. Jørgensbjerg; VisitRoskilde, Unge på cafe; Roskilde Kommune, Roskilde Domkirke; Ole Malling.