Kattinge

Landsbyen Kattinge ligger højt i landskabet på højdedraget Næppet. Her er udsigt over Kattingesøerne, Kattinge Vig og Lejre Vig. De fredede Kattingesøer huser et rigt fugleliv. 20.000 troldænder overvintrer i søerne. Her kan du opleve 'Sort Måne'.

Lille og Store Kattinge Sø

Landsbyen Kattinge ligger naturskønt og højt i et landskab, som er præget af bakker og smukke udsigter udover Store Kattinge Sø og Lille Kattinge Sø. De to Kattingesøer, som ligger umiddelbart syd for Kattinge Vig og var oprindeligt en del af Roskilde Fjord. I 1300-tallet blev der bygget en dæmning over fjordarmen, som afsnørede de to søer. Kattinge Søerne er omkranset af rørskov og en del af Natura 2000-området i Roskilde Fjord. Arealet for Store Kattinge Sø er 70 hektar og Lille Kattinge Sø er 4,5 hektar. 

Sort Måne

Fuglelivet i området er domineret af det enorme antal troldænder, som overvintrer på søerne. Store Kattinge Sø er et af Nordeuropas vigtigste rasteområder for troldænder - op til 20.000 af dem hviler på søerne i dagtimerne. Om aftenen - en time efter solnedgang - flyver de ud på fjorden i store flokke for at dykke efter muslinger og andre bunddyr. Dette fænomen kaldes lokalt for Sort Måne. Det kan opleves fra vejen mellem Store Kattinge Sø og Kattinge Vig. Læs mere om det i en klumme her.

En landsby med gadekær

Landsbyen Kattinge ligger højt på Næppet mellem Store Kattinge Sø og Toftemose. Landsbyen stammer højst sandsynligt fra Jernalderen. Landsbykernen i Kattinge er velbevaret med spor af gamle vejforløb, gårdenes og husenes placeringer, gærder, skel og levende hegn. I landsbyens nordlige udkant står den ottekantede stub af en gammel vindmølle.

Kattinge værk

Mellem Store Kattinge Sø og Kattinge Vig ligger Kattinge Værk, en tidligere vandkraftdrevet stampemølle, som i dag er natur- og aktivitetscenter for Københavns Kommunes skoler og institutioner samt udflytterbørnehaver. Formidlingen er hovedsageligt rettet mod Københavns Kommunes institutioner med fokus på natur og friluftsliv. I Slusehuset findes en folkestue, som det er muligt at låne til møder mv.

Fiskeplads for folk på hjul - og fugletårn

Vest for Kattinge Værk findes en fiskeplads for kørestolsbrugere og andre fiskere.

Øst for slusen ved Kattinge Værk fører en sti til videre til den nordlige ende af Store Kattinge Sø, hvor der stå et fugletårn. Herfra er der god mulighed for at se troldænder - og fiskeørn i september. Om vinteren holder isfuglen til ved Kattinge Værks udløb.

Mere viden om Kattinge

Du kan finde forskelligt informationsmateriale omkring naturen og mulighederne for friluftsaktiviteter i området omkring Kattinge Søerne via nedenstående links:

 

Danmarks Naturfredningsforenings digitale folder om Kattinge Søerne

Miljøstyrelsens artsleksikon

Aktiviteter

Området omkring Kattinge byder på flere muligheder for friluftsaktiviteter. Gå videre til vores side med aktiviteter via nedenstående link:

Fugleture

Fisketur

Vandreture

© Foto: Fugletårn ved Kattinge, Sort Måne, Lufbillede af landsby; Ole Malling, Solnedgang ved Kattinge Vig; Peter Helle Eriksen.