Roskilde Kloster

Roskilde adelige Jomfrukloster er stiftet i 1699 i den gamle herregård ”Sortebrødregård” fra midt i 1500-tallet. Tag med på en guidet rundvisning og få et levende indtryk af et lille stykke kulturhistorie midt i Roskilde centrum.

Danmarks første adelige jomfrukloster

I mere end 320 år har et protestantisk frøkenkloster ligget lige midt i Roskilde - oprindeligt kaldet Roskilde adelige Jomfrukloster. Det er noget af en sjældenhed, og klosteret er da også Danmarks første adelige jomfrukloster. Roskilde Kloster ligger på den grund, hvor dominikaner¬munkene "Sortebrødrene" byggede deres store kloster i 1231.

Klosterets hovedbygning er oprindeligt en herregård fra cirka 1565, bygget af genbrugssten fra det gamle munkekloster. I dag er klosteret med sin arkitektur, kunstværker, bibliotek og kulturhistorie et besøg værd, og især klosterets riddersal med 60 bibelske loftsmalerier og gyldenlædertapeter er enestående i Danmark. Salen oplyses kun med levende lys.

Besøg klosteret

Du kan besøge klosteret ved at tilmelde dig en af de offentlige omvisninger eller bestille en privat rundvisning med et af stedets guider. Guiderne kender klosteret og dets historie ind og ud og på en rundtur kommer du med i alle de små kroge af det tidligere Roskilde adelige Jomfrukloster. Få de sjove og spændende historier om Sortebrødremunkene, klosterlivet, de adelige jomfruer og det nutidige Roskilde Kloster. Med i besøget er et kig ind i klosterkirken, Den Røde Stue, Riddersalen og de tilstødende gemakker.

Når vejret tillader det, starter rundturen med et besøg i den grønne klosterhave.

Arrangementer

Klosteret er vært og deltager ved mange arrangementer i Roskilde i løbet af året. Den årlige udendørskoncert i august med Den kongelige Livgardes Musikkorps og Lysfesten i januar er to af de mest populære.

Roskilde Kloster er en del af samarbejdet mellem byens kulturinstitutioner under titlen 'Kulturstrøget i Roskilde'.

Ejerforhold og fredning

Roskilde Kloster er en selvejende institution, der drives af en bestyrelse. Alle bygninger på klosteret, samt haven og den omgivende klostermur er fredede. 

Fakta

Roskilde Kloster
Den Skeel-Juel-Brahe’ske Stiftelse
Sankt Peders Stræde 8
4000 Roskilde

Tlf. 4535 0219
Mail: Obfuscated Email
Mere information på klosterets hjemmeside