Vandreture

En af de bedste måder at opleve Nationalpark Skjoldungernes Land er til fods. Snør traveskoene, fyld mad og vand i rygsækken – og forsvind ind i en af nationalparkens store, dybe skove, gå på opdagelse i herregårdslandskabet eller tag turen rundt langs fjorden.

Skjoldungestien

Skjoldungestien er en 40 km vandrerute, der snor sig ud og ind gennem det historiske landskab og forbi en række af de vigtigste udflugtsmål i nationalparken. Alle stierne er markeret med skilte fra GL. Lejre til henholdsvis Hvalsø, Roskilde, Gevninge og Osted.

Flere steder er det trampestier, hvor det ikke er muligt at have kørestol eller barnevogn med. Tag godt fodtøj på og orienter dig om vejret.

Planlæg din vandretur

Du kan begynde din tur på Skjoldungestien fra både Roskilde, Lejre og Hvalsø. Læs mere om stien:

Fjordstien

Fjordstien er en 275 km lang vandre- og cykelsti, der går hele vejen rundt i langs Roskilde Fjord. Den er afmærket med små, blå skilte.

Stien bringer dig mange steder tæt på kysten, hvor du kan se vandet og mærke brisen fra fjorden. Fra de små havne omkring fjorden kan du komme ud på vandet - og ved lejrpladser kan du overnatte midt i naturen.

Planlæg en tur

Du kan begynde din tur på Fjordstien fra mange steder i nationalparken. Læs mere om ruterne:

Vandreruter i skoven

I Bidstrup Skovene kan du forsvinde ind under de gamle løv- og nåletræer og gå ture rundt i det bakkede terræn. Du kan bl.a. se bøgetræer, der er ca 150 år gamle.

Naturstyrelsen har lavet informationsfolder med kort over to vandreture i skoven.

Se kort over Bidstrup Skovene

Hasselmusens drømme - lydvandring

Fra Storskoven parkeringsplads går en rundtur til fods på 4,5 kilometer. Til denne hasselmus-rute er skabt et unikt lydværk.

"Hasselmusens drømme - en spådom" er en egnsspecifik skabelses- og undergangsvision. 

Læs mere om lydværket og flere kunstoplevelser her

Spor ved Hesselbjerggaard

Sporet ved Hesselbjerggaard ligger mellem landsbyerne Kattinge og Kornerup, lige udenfor Svogerslev, ca. 10 km vest for Roskilde.

Den afmærkede rute til Svogerslev Sø er ca. 1 km lang, hvor du kommer forbi våde enge, udsigt over Kattinge Sø og kan prøve kræfter med trækfærgen ved Kornerup Å. Læs folderen Spor ved Hesselbjerggaard

Sporet på Eskilsø

Eskilsø er med sine 1,4 km2 den største ø i Roskilde Fjord. På øen er afmærket en ca. 4 km lang rute, hvor du kommer forbi den gamle klosterruin, Bovbjerg og fuglereservatet. Læs folderen Spor på Eskilsø

På Eskilsø er der mange ynglende og rastende fugle og det er derfor vigtigt at holde sig på det afmærkede spor. Færgefart skal bestilles på forhånd.

Handicapstien ved Slusehuset

Området ved Slusehuset bruges af strandjægerne og deres skyderampe giver denne del af vigen et særligt miljø.

Adgangen til dette miljø er blevet handicapvenligt. Der er lavet en solid rampe af grus ned til vandet hvor der er en platform med et kørestolevenligt bord/bænke sæt.

På parkeringspladsen er der bådet lavet plads til handicapbusser og til almindelige personbiler.

Gudernes Stræde

Vandreruten er i alt ca. 64km lang og går gennem nationalparken. Ruten er opkaldt efter Martin A. Hansens essay af samme navn.

På turen kommer du forbi vidt forskelligt terræn, da den går ad offentlige biveje, trampestier og gennem skov og mose. Følg de opsatte blå skilte.

Undervejs er der ”fortællepæle” hvor du kan læse en kort tekst om områdets natur-, kultur- og lokalhistorie.

Færdsel i naturen

I Danmark kan du komme helt tæt på naturen, da der er mange områder med offentlig adgang. Vi skal dog alle være opmærksomme på Naturbeskyttelsesloven og de regler som gælder ved færdsel i naturen.

Lær reglerne for færdsel i skoven, i det åbne land og ved vandet - og er du i tvivl, så spørg en du møder.

God færdsel

Benyttelse og beskyttelse

Friluftsliv er en kilde til sundhed, glæde og livskvalitet for mange menneske - hensyn til naturen og færdsel med omtanke er til gavn for os alle.

En opgave for nationalparken er på en gang at styrke mulighederne for friluftsliv i området og samtidig bevare og styrke naturen i nationalparken samt tage hensyn til lodsejere og lokalbefolkning.

Download app

Nationalparkens app

I nationalparkens app finder du et interaktivt kort med beskrivelser af udflugtsmål, besøgssteder, overnatning, stier, shelters, havne og meget andet. Den er gratis og kan køre uden internetforbindelse, når først den er downloadet.

Download i Google Play 
Download i App Store