Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Vandreture

En af de bedste måder at opleve Nationalpark Skjoldungernes Land er til fods. Snør traveskoene, fyld mad og vand i rygsækken – og forsvind ind i en af nationalparkens store, dybe skove, gå på opdagelse i herregårdslandskabet eller tag turen rundt langs fjorden.

Skjoldungestierne

Skjoldungestierne er en 40 km lang vandreruter. Alle stierne er markeret med skilte fra GL. Lejre til henholdsvis til Hvalsø, Roskilde, Gevninge og Osted.

Flere steder er det trampestier, hvor det ikke er muligt at have kørestol eller barnevogn med. Tag godt fodtøj på og orienter dig om vejret. Se folder med kort her

App med fortællinger

Skjoldungesti app'en viser vandreruterne på et kort, hvor faciliteter og seværdigheder er markeret. Du kan også høre Rune T. Kidde fortælle om de historiske steder på vejen.

Download appen til din smartphone i Google Play eller til din Iphone i Apple-store.

Fjordstien

Fjordstien er en 275 km lang vandre- og cykelsti, der går hele vejen rundt i langs Roskilde Fjord. Den er afmærket med små, blå skilte.

Stien bringer dig mange steder tæt på kysten, hvor du kan se vandet og mærke brisen fra fjorden. Der er flere steder mulighed for overnatning i naturen.

Vandretursforløb

Indenfor nationalparkens grænser ligger den ca. 30km lange rute fra Frederikssund til Roskilde. Se folder med kort til Fjordstien 4 her

Og den ca. 47km lange rute mellem Roskilde og Holbæk. Se folder med kort til Fjordstien 5 her

Spor ved Hesselbjerggaard

Sporet ved Hesselbjerggaard ligger mellem landsbyerne Kattinge og Kornerup, lige udenfor Svogerslev, ca. 10 km vest for Roskilde.

Den afmærkede rute til Svogerslev Sø er ca. 1 km lang, hvor du kommer forbi våde enge, udsigt over Kattinge Sø og kan prøve kræfter med trækfærgen ved Kornerup Å. Se folder med kort her

Sporet på Eskilsø

Eskilsø er med sine 1,4 km2 den største ø i Roskilde Fjord. På øen er afmærket en ca. 4 km lang rute, hvor du kommer forbi den gamle klosterruin, Bovbjerg og fuglereservatet. Se folder med kort her

På Eskilsø er der mange ynglende og rastende fugle og det er derfor vigtigt at holde sig på det afmærkede spor. Færgefart skal bestilles på forhånd.

Vandreruter i skoven

I Bidstrup Skovene kan du forsvinde ind under de gamle løv- og nåletræer og gå ture rundt i det bakkede terræn. Du kan bl.a. se bøgetræer, der er ca 150 år gamle.

Naturstyrelsen har lavet informationsfolder med kort over to vandreture i skoven. Læs folderen her

Storskoven og Valborup Skov

Vandreturen er på ca. 5km og går forbi Elverdamsdalen, Dårehulen, Valborup og skovenge.

Heide Overdrev og Ravnsholte Skov

Ruten er på ca. 7km og går fra Avnstrup forbi Særløse Overdrev og til badesøen Avnsø.

Gudernes Stræde

Vandreruten er i alt ca. 64km lang og går gennem nationalparken. Ruten er opkaldt efter Martin A. Hansens essay af samme navn.

På turen kommer du forbi vidt forskelligt terræn, da den går ad offentlige biveje, trampestier og gennem skov og mose. Følg de opsatte blå skilte.

Undervejs er der ”fortællepæle” hvor du kan læse en kort tekst om områdets natur-, kultur- og lokalhistorie. Du kan se kort og læse mere her

Ringruten - Gl. Lejre

En 6 km. lang ringrute i Gl. Lejre fører dig forbi landsbyen, Hestebjerggård, Gl. Kongsgård, Kongehallerne, Herthadalen, Sagnlandet, Knapsø og Ledreborg. Se folder her

Ringruten - Aastrup

På de henholdsvis 4 og 6km lange ruter ved Aastrup paserer du Hestehaven, Asstrup Slot, Rødebro og Elverdamsdalen. Se folder her

Handicapstien ved Slusehuset

Området ved Slusehuset bruges af strandjægerne og deres skyderampe giver denne del af vigen et særligt miljø.

Adgangen til dette miljø er blevet handicapvenligt. Der er lavet en solid rampe af grus ned til vandet hvor der er en platform med et kørestolevenligt bord/bænke sæt.

På parkeringspladsen er der bådet lavet plads til handicapbusser og til almindelige personbiler.

Færdsel i naturen

I Danmark kan du komme helt tæt på naturen, da der er mange områder med offentlig adgang. Vi skal dog alle være opmærksomme på Naturbeskyttelsesloven og de regler som gælder ved færdsel i naturen.

Miljøstyrelsens hjemmeside kan du læse nærmere om reglerne for færdsel i skoven, i det åbne land og ved vandet - klik her.

Du kan også se en oversigt i Naturstyrelsens folder Naturen må gerne betrædes

Benyttelse og beskyttelse

Friluftsliv er en kilde til sundhed, glæde og livskvalitet for mange menneske - hensyn til naturen og færdsel med omtanke er til gavn for os alle.

En opgave for nationalparken er på en gang at styrke mulighederne for friluftsliv i området og samtidig bevare og styrke naturen i nationalparken samt tage hensyn til lodsejere og lokalbefolkning.

Er du i tvivl, så hold dig til veje og tydelige stier, eller spørg dig frem.