Splinternyt hæfte sender børn på opdagelse ved Selsø Slot

Publiceret 10-05-2023

Nyt "Leg og lær"-hæfte fra nationalparken inspirerer de mindste til lærerige oplevelser ved Selsø Slot.

Nyt materiale for dagtilbud blev indviet ved Selsø Slot tirsdag den 9. maj. Foto: Sofie Myschetzky

En solrig tirsdag morgen triller Naturekspressen roligt ind på parkeringspladsen ved Selsø Kirke og ud springer godt 25 spændte børn fra børnehusene Savannen og Tumlebo. De skal være med til at indvie det nye "Leg og lær"-hæfte, der skal inspirere børn og deres voksne til at gå på opdagelse udenfor og indenfor på Selsø Slot.

Hæftet er udviklet af Nationalpark Skjoldungernes Land og Frederikssund Kommunes Naturstien og er en sjov og lærerig vej ind i herregårdens liv og historie.

Fælles om Selsø Slot

Som optakt til den officielle lancering af hæftet blev børnene guidet igennem de forskellige aktiviteter af naturvejledere fra Frederikssund Kommune og Nationalpark Skjoldungernes Land.

Klokken 10 stimlede alle sammen foran madpakkehuset, hvor Borgmester Tina Tving Stauning holdt tale i børnehøjde og med nationalparkchef Anders Bülow, formand for Den Plessenske Selsø Fond Iben Bækkelund Jagd og formand for Selsø Slots Venner Henrik Mortensen ved sin side.

Borgmesteren lagde i sin tale vægt på det samarbejde, der er omkring Selsø Slot, som er en perle i Frederikssund Kommune og Nationalpark Skjoldungernes Land. Hæftet er endnu en gave til det dejlige sted, og det kan give børnene nogle sanselige oplevelser med natur og kulturarv i deres lokalområde.

Som afslutning på talen pakkede borgmesteren, med assistance fra de øvrige omkring bordet, hæftet ud og der blev råbt et fælles trefoldigt hurra.

Ganske snart lander hæftet ude i alle Frederikssund Kommunes børnehuse, som forhåbentlig vil tage turen ud til det smukke område. Måske endda med Naturekspressen.

Børn ved Selsø

Banko og sneglevæddeløb og ...

Hæftets gennemgående person er præstesønnen Severin, der kender området som sin egen bukselomme, og har gode ideer og aktiviteter undervejs på turen fra kirken til slottet. Han foreslår et bankospil ved kirken, hvor der skal findes sten og mønstre. Ved alléen skal der måles afstand mellem lindetræerne med kroppen, en pind, en bluse eller andet. Der skal også ledes efter snegle: vinbjergsnegle, kratsnegle, havesnegle osv. Er der liv i sneglehuset, kan der laves væddeløb og ellers kan man quizze sig igennem de forskellige slags.

I alt indeholder hæftet elleve forskellige aktiviteter, hvoraf de to foregår inde på slottet. Aktiviteterne er beskrevet ud fra en såkaldt sommerfuglemodel, som giver inspiration til, hvordan personalet i børnehusene kan planlægge, hvordan de vil arbejde med aktiviteterne før, under og efter besøget. Til nogle af aktiviteterne er der brug for lidt grej, som står i madpakkehuset ved slottet.

Leg og Lær i Skjoldungerne Land

Leg og lærhæftet til Selsø Slot er et ud af nu fire temahæfter, som Nationalpark Skjoldungernes Land står bag. Formålet med hæfterne er at give børnehuse et konkret redskab til at få et kendskab til og en forståelse for naturen og kulturarven. For naturvejleder Sofie Clauson-Kaas, som er projektlederen bag hæfterne, er det helt centralt at give børn nogle sanselige oplevelser, der kan lære dem at værne om og holde af naturen og kulturarven.

- Jeg oplever, at børn i høj grad lærer med kroppen. De skal bevæge sig, opleve og mærke for at få nye viden ind under huden. Og det er grundtanken i "Leg og lær”-hæfterne, siger Sofie Clauson-Kaas.

Dagens voksne deltagere fra Savannen og Tumlebo var enige om, at det havde været en virkelig god dag. Kataloget er inspirerende og lærerigt og giver nye muligheder for børnehusene ved Selsø Slot. Fra en af de yngre deltagere lød det, at det var ret sejt, de skulle møde Borgmesteren!

Selsø Slot har åbent fra 5. maj – 10. september kl. 11-16. Frederikssund Kommunes børnehuse og skoler har gratis adgang til museet.