Kulturarv vækkes til live i Roskilde

Publiceret 19-05-2023

Projektet Kildernes By – Roskilde har nået sin første milepæl med udgivelse af en helt ny bog, der beskriver kilderne i Roskilde og den unikke kulturarv, de er for byen.

Maglekilde er en af de otte kilder, man stadig kan opleve i Roskilde. Foto: Nynne Sørgaard

Roskilde Rotary Klub og Nationalpark Skjoldungernes Land udgiver nu bogen Kildernes By – Roskilde, Kilder og Kildekraft.

Bogen samler og fortæller blandt andet historien og anekdoterne om de mange kilder, som har haft afgørende betydning for Roskildes grundlæggelse, udvikling og trivsel.

Samtidig er bogen første milepæl i et fælles, storstilet projekt, der søger at revitalisere de otte tilbageværende kilder, som i dag ikke har den synlighed i byen, de fortjener.

Ny bog samler fortællingen om Roskildes kilder

I Roskilde springer flere kilder end noget andet sted nord for Alperne og lige fra sin begyndelse har byen været tæt forbundet med sine kilder.

Kilderne var samlingspunkter i byen. Her var der et liv, når mennesker kom for at hente vand eller vaske tøj, eller når syge søgte helbredelse ved de af kilderne, som var hellige. Ved rektorkilden kølede rektor snaps, når der var censorer på besøg udefra, og fra Helligkorskilden hentede man vand i tønder til Kong Frederik IV, da han blev syg.

Som kirkeklokkernes ringen har kildernes rislen og plasken siden middelalderen været en del af byens lyd og byens liv. Og denne historie om kilderne i Roskilde er nu samlet og fortalt i en bog, som også rummer anekdoterne og fortællingerne om blandt andet møllerne samt kilderne i dansk litteratur og malerkunst.

Bogen er skrevet af historiker Gorm Bruun Hansen og journalist Henrik Denman, som begge er lokale. Sammen har de siden 2021 arbejdet på at samle og formidle al den eksisterende viden om kilderne. Arbejdet er sket med støtte fra Rotary og Roskilde Erhvervsudvalgs UVEG-pulje.

Resultatet ligger nu som en bog, der kan købes i Roskildes boghandlere og hos Roskilde Museum fra den 24. maj.

Bogen er første milepæl i stort projekt

Den nye bog er udgivet af Roskilde Rotary Klub og Nationalpark Skjoldungernes Land som en del af projektet Kildernes By – Roskilde.

Med projektet ønsker Roskilde Rotary Klub og nationalparken i samarbejde med Roskilde Kommune at gøre kilderne, og dermed historien, tilgængelig for alle, sådan at kilderne igen bliver centrum for oplevelser og fællesskaber på tværs af generationer og en attraktion for turister.

Og med udgivelse af den nye bog, som samler og dokumenterer kildernes enorme betydning for byen, har projektet nået sin første milepæl. Det fortæller Leif Hansen fra Roskilde Rotary Klub.

- Vi drømmer om, at der igen vil være liv omkring byens kilder. At mennesker vil slå sig ned til lyden af rislende vand, fylde drikkedunken og tale sammen. Vi håber, at vi med udgivelsen af denne bog igen kan sætte kilderne på dagsordenen, og vi vil samtidig bruge bogen som afsæt for den omfattende formidlingsindsats, som vi planlægger i vores kildeprojekt, siger Leif Hansen.

Projektets vision skal realiseres gennem blandt andet etablering af nye byrum omkring fire af byens kildemonumenter. Ved alle kilderne skal der etableres smukke bænke og vandposter, hvor forbipasserende kan tanke rent drikkevand, og en kilderute rundt mellem kilderne skal markeres.

Kunst og arkitektur bliver en vigtig del af projektet, ligesom en omfattende formidlingsindsats, der skal gøre kilderne til en levende fortælling om vores fælles fortid, nutid og fremtid.