Spejdere går på opdagelse i Kildernes By
Publiceret 05-07-2022I slutningen af juli kommer tusindvis af spejdere til Roskilde for blandt andet at gå på opdagelse efter de mange kilder, der gør Roskilde til Kildernes By.
Nationalparken udgiver nyt hæfte med opgaver omkring kilderne i Roskilde. Foto: Nynne Sørgaard
I dagene fra den 23. til 31. juli flytter omkring 32.000 spejdere fra Danmark og udlandet til Hedeland Naturpark for at deltage i Nordens største spejderlejr.
I løbet af ugen skal spejderne blandt andet besøge Roskilde for at gå på opdagelse efter de mange kilder, som springer i byen.
Kilder, som har haft afgørende betydning for byens grundlæggelse, liv og historie.
Ny opmærksomhed til glemte kilder
Det er Nationalpark Skjoldungernes Land, som har udarbejdet de opgaver og materialer, som skal lede spejderne rundt mellem kilderne og samtidig fortælle historien og de mange anekdoter, der knytter sig til kilderne.
Fx vil de 8-13 årige spejdere få et helt nyt hæfte med opgaver som rebusser og ordlege, der guider børnene ud på en rute mellem otte af Roskildes kilder.
”Vi greb muligheden for et samarbejde med Spejdernes Lejr, fordi vi gerne vil vise de mange spejdere en lille bid af nationalparken,” fortæller naturvejleder, Sofie Clauson-Kaas fra Nationalpark Skjoldungernes Land. Det er Sofie Clauson-Kaas, der står bag de nye hæfter til spejderne.
”Oplevelserne skulle kunne nås på gåben fra Vikingeskibsmuseet, og derfor fandt vi det oplagt at skabe det her materiale, som omhandler kilderne i Roskilde. Kilderne har haft en enorm stor historisk betydning for blandt andet grundlæggelsen af byen, men ligesom at kildemonumenterne forfalder, er denne historiske viden ved at gå i glemmebogen. Så nu larmer vi lidt for kilderne og giver dem noget ny, tiltrængt opmærksomhed,” fortæller Sofie Clauson-Kaas.
Fra Roars Kilde til Roskilde
Roskilde er den eneste by i Danmark, som har både et grundlæggelsessagn og en grundlæggelseshistorie. Sagnet fortæller om skjoldungerne og søskendeparret, Roar og Helge, som vender tilbage til området efter et liv i eksil. Roar grundlægger byen, Roars Kilde.
I dag hedder byen Roskilde, men placeringen siges at være den samme: Lige på kanten af et plateau, hvor grundvandet springer ud af bakkerne som kilder.
Landskabet blev skabt helt tilbage under sidste istid og de mange kilder har gennem Roskildes historie bragt drikkevand, vand til madlavning og tøjvask, ligesom at kilderne drev møller, som gav energi til byen.
Til de fleste af kilderne knytter sig sjove anekdoter. Fx har flere af kilderne fungeret som såkaldte helligkilder og kureret syge, én har endda leveret vand direkte til en syg Kong Frederik den 4. En anden kilde, Rektor-kilden, blev engang brugt til at afkøle snaps til udenbys censorer, som derved blev mere muntre og gavmilde med karaktererne efter frokost. Og en tredje kilde, Maglekilde, leverede engang vand til en sodavandsfabrik.

Drenge ved Sct Hans Kilde, cirka år 1900. Foto: Hude / Lokalhistorisk Arkiv
Kildernes By skal revitaliseres
Trods kildernes afgørende betydning for byens grundlæggelse, liv og udvikling, er de for mange en glemt historie. Kildemonumenterne er forfaldne og flere af kilderne ligger godt gemt væk for besøgende.
I et nyt udviklingsprojekt ”Kildernes By – Roskilde” ønsker Roskilde Rotary Klub i samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land at revitalisere kilderne for igen at gøre Roskilde til Kildernes By.
I projektet ønsker man blandt andet at samle dokumentation for kildernes historiske betydning og restaurere kildemonumenterne. Dernæst ønsker man at skabe nye byrum omkring kilderne, som skal indbyde til ophold. Byrummene skal binde de mange kilder sammen og samtidig være unikke, og derfor inviteres kunstnere ind til at skabe unikke vandposter, hvor besøgende og forbipasserende kan tanke vand.
Endelig skal kilderne og vandets betydning formidles på ny, sådan at kilderne igen bliver en del af Roskildes identitet og egnsfortælling. Fra de bredere fortællinger om den rolle, kilderne har spillet for byen, til de mange anekdoter, der knytter sig til de enkelte kilder.
”Roskilde har en helt unik historie, som kredser omkring kilderne, og med dette projekt vil kilderne igen få en plads i den lokale bevidsthed, ligesom at turister og andre besøgende vil få endnu en stor og unik oplevelse, når de kommer til Roskilde,” siger Leif Hansen fra Roskilde Rotary Klub.
Nationalparkchef Anders Bülow istemmer og følger op: ”Kilderne rummer en helt unik historie om både fortiden, nutiden og fremtiden. De springer ud af et landskab, som blev skabt under sidste istid. De fortæller sagnet om skjoldungerne Roar og Helge og byen ”Roars Kildes” grundlæggelse, og de fortæller historien om vandet som ressource for både fortiden og fremtiden. Som nationalpark arbejder vi også for at bevare, udvikle og formidle kulturhistorien, og Roskildes kilder fortjener i den grad et løft.”
Roskilde Rotary Klub og Nationalpark Skjoldungernes Land arbejder lige nu på et opdateret prospekt, og når det ligger klar, skal der søges fondsmidler.
Oplev kilderne på egen hånd
Hvis projektet ”Kildernes By – Roskilde” realiseres, bliver kilderne mere synlige og oplagte som udflugtsmål. Indtil da ligger de som små, gemte perler – og de kan sagtens opleves af både spejdere og alle andre.
”Det er en ret fin oplevelse at gå mellem kilderne. Man går på tværs af de almindelige veje gennem byen, og pludselig ligger kilderne dér foran dig. Jeg har selv gået turen et par gange, og jeg kan varmt anbefale den,” siger naturvejleder Sofie Clauson-Kaas.
Ud over hæftet til de 8-13 årige, har nationalparken udarbejdet en vandrerute ”Kildernes By” med små lydfortællinger. Vandreruten og lydfortællinger henvender sig til de 14-16 årige, men kan bruges af alle.
Ruten er cirka 5 kilometer lang og går forbi otte kilder. Ved hver kilde er der en lille lydfortælling med historien om den pågældende kilde. Både rute og lydfortællinger er tilgængelige i nationalparkens app, Nationalpark Skjoldungelandet.
De yngste spejdere bliver under Spejdernes Lejr sendt ud på et Natureventyr ved Roskilde Havn og Kællingehaven. Natureventyret henvender sig til de 3-8 årige, og det kan opleves af alle via appen Natureventyr.
I eventyret, som hedder ”Mimer og Roars Kilde”, følger du en rute på 1,75 kilometer. Undervejs på ruten bliver kapitlerne i eventyret låst op og fortællingen udspiller sig i samspil med omgivelserne.
Natureventyret er udviklet i samarbejde mellem nationalparken og Roskilde Kommune. Spejdernes Lejr afholdes i samarbejde med Høje-Taastrup, Greve og Roskilde kommuner.