Tag på lydvandring i Bidstrup Skovene

Publiceret 29-04-2022

Nationalparken indvier en ny kunstoplevelse lørdag den 7. maj kl. 16-18 i Hvalsø. Kom og vær med.

Singvogel og Hanne Viemose. Foto: Morten Slet

Forestil dig den lille hasselmus, krøllet sammen i sin rede under Bidstrup Skovenes store, nøgne kroner. Her ligger den gemt for vinteren, mens den venter på forårets komme og afslutningen på en syv måneder lang vintersøvn.

Med et splinternyt kunstværk i ørerne, kan du nu rejse med ind i den sovende hasselmus’ drømme, mareridt og visioner. Værket hedder ”Hasselmusens drømme – en spådom” og kan snart opleves i Bidstrup Skovene.

Kunstneres fortolkning

Lydværket "Hasselmusens Drømme - En spådom" er en egnsspecifik skabelses- og undergangsvision, der sender hilsener til både Vølvens Spådom og de gamle sagn om Skjoldungerne, den mytiske kongeslægt, der har givet navn til nationalparken.

Forfatter Hanne Højgaard Viemose har skabt det tekstlige univers og lagt snittet gennem egnens historie fra sagntid over vikingetid og frem til i dag med pile ud i fremtiden, mens den århusianske gruppe Singvogel med Andreas Hansns kompositioner har skabt et sonisk svar på skovens liv og stedets mytologi.

Værket er skabt til at blive oplevet i Bidstrup Skovene, hvor en ny rute er markeret, en rundtur på cirka 4,5 kilometer, der begynder ved Storskoven parkeringsplads.

Tag til snigpremiere fra 30. april

Den nye vandring bliver officielt indviet med et åbent arrangement den 7. maj, men allerede fra den 30. april, kan du tage til snigpremiere på egen hånd.

Tag til Storskovens parkeringsplads og find skiltet, som står ved den sti, der fører ind i skoven fra parkeringspladsens sydlige side. Her begynder ruten.

På skiltet finder du information om lydvandringen samt en QR-kode, der sender dig direkte til lydoplevelsen. Scan koden, sæt høretelefoner i ørene og lad dig føre gennem skoven på en godt 60 minutters rejse ind i hasselmusens vilde, skønne, foruroligende og rædselsvækkende drømme.

Kom til indvielses-koncert den 7. maj

Lørdag den 7. maj er der indvielse af værket og mulighed for at opleve en koncert skabt til lejligheden med tekst og musik af Hanne Højgaard Viemose og Singvogel.

Det foregår fra kl. 16-18 i den gamle grusgrav i Hvalsø. Nationalparken byder på dåseøl og sodavand til de første 100 og kl. 17 starter koncerten.

Efter koncerten kan du blive hængende, nyde egne medbragte drikkevarer og måske lidt mad.

En del af nationalparkens kunstprogram

Lydvandringen er skabt som en del af nationalparkens kunstprogram, som har til formål at undersøge, hvordan kunst kan bidrage med nye indfaldsvinkler og skærpe vores oplevelser af både natur, miljø, videnskab og kulturhistorie.

De enkelte kunstprojekter udspringer af nationalparkens fem indsatsområder: Natur, kulturhistorie, friluftsliv, formidling og erhverv, og spørgsmål, dilemmaer eller opgaver knyttet hertil.

Det betyder helt praktisk, at nationalparken inddrager kunstnere i arbejdet med at gøre natur- og kulturoplevelser tilgængelige, overraskende og attraktive for besøgende.

”Hasselmusens drømme – en spådom” er først og fremmest en kunstoplevelse til alle lokale og gæster i Bidstrup Skovene. Samtidig sætter værket fokus på områdets historie og natur på en ny og anderledes måde.

I lydværket sendes fx referencer til både Skjoldungedynastiet, som det optræder i de nordiske oldtidssagaer, og til samtidens humanitære og klimamæssige udfordringer og kriser. Der veksles mellem det nære og stedspecifikke helt nede i mulden og løvet i Bidstrup Skovene og de mytologiske undergangs- og skabelsesscenarier, som tiden indbyder til.

Værket kan opleves som en art skovkoncert for de vandrende, der er syv numre undervejs, der som ovenfor nævnt er skabt af forfatter Hanne Højgaard Viemose og bandet Singvogel, der består af Andreas Hansn, Lotte Maxild, Jørgen Holm og Rikke Alminde. Jón Hallur Stefánsson har bundet numrene sammen med soundscapes med lyde fra både skoven og musikken. Tue Madsen fra Antfarm Studios har stået for produktion og mix af Singvogel og Hanne Højgaard Viemose.

Det nye lydværk ”Hasselmusens drømme – en spådom” er støttet af Statens Kunstfond og indgår som en del af nationalparkens femårige kunstprogram, som er støttet af Det Obelske Familiefond.