Plettet Humleflue set for første gang i Danmark i 74 år

Publiceret 05-05-2022

I Lejre har biolog Søren Pinnerup fundet en humleflue, som ikke er set i Danmark siden 1948.

Plettet humleflue

Plettet humleflue. Foto: Søren Pinnerup

Den 18. april 2022 blev et fund af arten 'Plettet Humleflue' registreret ved Køge Ås. Præcis 74 år senere, den 18. april 2022, blev arten igen registreret. Denne gang i en have i Lejre.

Begejstret biolog

Humlefluen var ikke alene om at summe rundt i haven i Lejre. I samme have gik biolog Søren Pinnerup med sit sommerfuglenet.

- Som biolog er man jo interesseret i, hvad der trives af dyr i sin have, så jeg er tit ude med sommerfuglenettet for at fange noget af det, jeg ser. Da vi i april havde en del humlefluer - alle stor humleflue - fangede jeg en, der så anderledes ud. Den havde pletter på vingerne, fortæller Søren Pinnerup.

Biologen lagde humlefluen i en petriskål og stillede den i køleskabet for at den kunne falde lidt til ro, så han kunne fotografere den ordentligt.

Pletterne på vingerne og den sorte underside bekræftede, at det lille kræ virkelig var Plettet Humleflue.

- Ja, det var jo lidt vildt at fange en humleflue i sin have, som ikke med sikkerhed er registreret i Danmark siden 1948, fortæller Søren Pinnerup.

En vild have

Efter fotografering blev humlefluen nænsomt sat ud i en vårkærminde - og så fløj den væk.

- Vores have er ikke særlig stor. Der er lidt vildhed over den, græsset bliver ikke slået så tit, og det roder lidt i hjørnerne, fortæller Søren.

- I haven er der ikke plantet noget særligt for at tiltrække humlefluer, men vi har konstateret, at humlefluerne er meget glade for blå blomster. Især perlehyacinter, men også vårkærminde og kærmindesøster, der alle tre har en intens blå farve, slutter han.